מחאת MeToo# (ארכיון) (צילום: רויטרס, חדשות)
מחאת MeToo# (ארכיון)|צילום: רויטרס, חדשות

כמעט מחצית מהישראלים מאמינים שהם אינם מכירים אדם שהוטרד מינית – כך עולה מנתוני מדד השלום החודשי של אוניברסיטת תל אביב והמכון הישראלי לדמוקרטיה שמתפרסמים היום (שלישי). על פי הסקר, 48.2% מהיהודים ו-46% מהערבים בישראל חושבים או בטוחים כי אינם מכירים אישית גבר או אישה שהוטרדו מינית, לעומת 44.7% מהיהודים ו-41.2% מהערבים שחושבים או בטוחים שהם מכירים אדם כזה אישית. מדובר בנתון מפתיע, שכן לפי נתונים מהעולם כ-60% מהנשים וכ-20% מהגברים חווים הטרדה מינית במהלך חייהם.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

חרף העובדה כי אנשים רבים מאמינים כי אינם מכירים אנשים שחוו הטרדה, רוב הציבור תומך במי שנחשפו במסגרת קמפיין MeToo# וסיפרו על ההטרדות והתקיפות המיניות שחוו: 59.8% מהנסקרים השיבו כי הם תומכים או תומכים מאוד בנחשפים ובנחשפות, לעומת 29.6% בלבד שהעידו כי הם די מסתייגים או מסתייגים מאוד מהחשיפה. רק 3.5% העידו כי לא נחשפו לקמפיין כלל. יש לציין כי נרשם פער משמעותי בין יהודים ערבים בתמיכה/הסתייגות מהחשיפה: בעוד שבמגזר היהודי 61.9% הביעו תמיכה לעומת 28.3% שהביעו הסתייגות, במגזר הערבי רק 49.5% הביעו תמיכה לעומת 34.9% שהביעו הסתייגות.

אך למרות התמיכה בקמפיין, נראה כי הציבור שומר על אופטימיות זהירה מאוד בכל הנוגע לסיכויים שיוביל לשינוי: 48.6% מהציבור מאמין כי בעקבות הקמפיין הכללים החברתיים ישתנו ויהיו פחות הטרדות מיניות – לעומת 39.1% שמעריכים שהסיכוי לשינוי נמוך.

צעדת הנשים. רק 3.5% לא שמעו על המחאה (צילום: רויטרס, חדשות)
צעדת הנשים. רק 3.5% לא שמעו על המחאה|צילום: רויטרס, חדשות

בנוסף, 44% מהציבור מאמינים כי הקמפיין פוגע בגברים: 44.2% מהציבור היהודי ו-43.6% מהציבור הערבי בישראל העידו כי הם מסכימים עם אמירתו של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ כי "אנו חיים בתקופה מפחידה מאוד עבור גברים" – אמירה שהגיעה בעקבות ההאשמות בהטרדה ותקיפה מינית נגד מועמדו לעליון, ברט קבאנו. קבאנו, כזכור, הושבע לתפקיד חרף ההאשמות מצד מספר נשים. 45% מהציבור העידו כי אינם מסכימים עם הטענה.

שאלה נוספת בדוח עוסקת במוכנות צה"ל למלחמה אפשרית: הנשאלים התבקשו להתייחס לדוח של נציב קבילות חיילים לשעבר, האלוף יצחק בריק, שמתח ביקורת על מוכנות צה"ל למלחמה. מהתשובות עולה שהציבור חצוי בנושא: 36% סבורים שבריק צודק ו-37.5% סבורים שהצבא כשיר להתמודד עם כל איום צפוי, כפי שטען הרמטכ"ל בתגובה.

הסקר נערך על ידי פרופסור אפרים יער מהתוכנית לניהול סכסוכים וגישור ע"ש אוונס באוניברסיטת תל-אביב ופרופסור תמר הרמן ממרכז גוטמן לחקר דעת קהל ומדיניות במכון הישראלי לדמוקרטיה בין התאריכים 16-17 באוקטובר 2018 בקרב 600 מרואיינים שמהווים מדגם ארצי מייצג.