תקנוני בית הספר והכיתה הולכים ומשתדרגים עם הזמן. אם פעם הם התייחסו לשיעורי בית ולתורנויות בכיתה, בשנים האחרונות נכנסה גם אליהם, כמו אל כל תחומי חיינו כמעט, גם הטכנולוגיה. כך ניתן לראות מתנוססים בגאווה על הקירות בכיתות ובתיבות המיילים תקנונים כיתתיים להתנהגות בקבוצות וואטסאפ.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
קבוצות הוואטסאפ הכיתתיות הפכו לחצר המשחקים השנייה של התלמידים. שם נקבעים מעמדות חברתיים, נקבעים מפגשים אחר הצהריים והחרם החברתי קל יותר בלחיצת כפתור. בחלק מבתי הספר החליטו לנסות לשים גבולות לתלמידים – וגם להורים.
בסופו של תהליך במעגלי שיח עם התלמידים וההורים, נוסחה בבית הספר צוקים בשוהם אמנה לשימוש בקבוצות. "לא אפיץ תמונות של אחרים ללא אישורם ולא אפתח קבוצה ללא שיתוף כלל החברים", קובעים שני סעיפים באמנה. "לא אקלל ולא אדבר בשפה מעליבה", מתחייבים התלמידים בסעיף אחר.
"כל קהילת צוקים עברה תהליך ערכי חינוכי לאורך שנת הלימודים החולפת", אומרת המנהלת לאה דיאמנט. "בסוף התהליך נוצרו היגדים משמעותיים להתנהלות מכבדת ובטוחה".
יד ברזל בקבוצה
בבית ספר אחר קובע תקנון וואטסאפ כיתתי כי "מנהל הקבוצה ידווח למחנכת על כל התבטאות לא נאותה של חבר בקבוצה". בנוסף, "חבר קבוצה שלא ינהג על פי כללי התקנון יוצא מהקבוצה". כל פנייה של תלמיד למחנכת, קובע התקנון, תיעשה בדרך מכובדת ומכבדת ועד השעה שתיקבע.
אבל לא רק קבוצות הוואטסאפ של התלמידים הופכות לעתים קרובות לזירות קרב. כמעט כל הורה שחבר בקבוצה של הורים יודע כמה אכזריים יכולים להיות גם המבוגרים זה לזה, ואפילו למורה. בבית ספר אביבים בראשון לציון ניסחו יחד עם ההורים כללי שיחה בקבוצות הוואטסאפ של ההורים.
במסגרת האמנה מתחייבים ההורים "להקפיד על תרבות דיבור ותקשורת מכבדת בה השיח מחבר ולא מבקר, לשמור על פרטיות הילדים ולא להפוך עניין אישי לכיתתי".
קשרים אסורים
למרות שאין כמעט כיתה היום בישראל בלי קבוצת וואטסאפ, במשרד החינוך החליטו בשלב זה שלא לנסח כללים שכאלה ברמה הארצית. במשרד מעדיפים להסתפק ביוזמות מקומיות לשיקול הנהלות בתי הספר.
עם זאת, המשרד הפיץ בשנים האחרונות למורים חוזר מנכ"ל בנושא אתיקה ומוגנות ברשת האינטרנט. על פי המסמך הזה, על המורה להציב גבולות בשיח ברשתות בין תלמידים למורים ולהעניק לתלמידים כלים להתנהלות בטוחה ברשתות.
עוד קובע החוזר כי "בתי הספר אינם רשאים ליזום או לעודד פעילות תלמידים מתחת לגיל 13 ברשת חברתית". המורים גם נדרשים לשמור על פרטיות התלמידים שלהם.
במשרד חוששים גם מהאינטראקציה שעלולה להתפתח או להתפרש לא נכון בין תלמידים למורים בקבוצות ההלו. לכן אוסר החוזר בפירוש שימוש ברשתות החברתיות לקשר אישי בין תלמידים למורים אסור. "איש צוות חינוכי לא ייזום תקשורת עם תלמידים ברשת חברתית, לא יציע להם חברות ולא יאשר הצעות חברות שיתקבלו מהם", נכתב בחוזר.