60% מהיהודים בהשכלה על-תיכונית (אילוסטרצ (צילום: פלאש 90, יונתן סינדל)
"איכות הוראה נמוכה", (ארכיון)|צילום: פלאש 90, יונתן סינדל

על רקע הנתונים העגומים שהציגו את שביעות הרצון הנמוכה של הסטודנטים ממוסדות הלימוד שלהם בפתח השנה האקדמית, סטודנטים מאוניבסיטאות בישראל סיפרו לחדשות 2 Online על יחס מזלזל ואיכות הוראה נמוכה ביותר מצד המרצים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו  

"המרצים נטולי כושר הוראה בסיסי וכל קשר בינם לבין הוראה מקרי בהחלט", כך בחר לתאר סטודנט מאוניברסיטת תל אביב את השיעורים בתואר. לדבריו, "המרצים חכמים ואינטליגנטים אבל הם לא מובנים בכלל, דבר שמקשה על הגעה לשיעורים ועל הבנת החומר".

הבוקר פורסמה תמונת מצב מדאיגה למדי באשר לשביעות הרצון של הסטודנטים מפרמטרים שונים של הלימודים באוניברסיטאות ובמכללות. מנתוני הסקר, שערכה התאחדות הסטודנטים והסטודנטיות בישראל, עלה כי הסטודנטים מעריכים את איכות ההוראה באוניברסיטאות ברמה הנמוכה ביותר, וכי המכללות ניצבות בראש הדירוג בכל הנוגע ליחס לסטודנטים ולטיב הקורסים.

ר', סטודנטית למחקר באוניברסיטת בן גוריון בנגב שדורגה במקום לפני האחרון ברשימה כולה (33), אמרה כי היא לא יכולה לתאר את איכות ההוראה בקמפוס שלה באופן גורף אבל "בהחלט מרגישים שהוראה זה לא בראש מעייני האוניברסיטה ברמה המערכתית ואז זה הופך להיות תלוי מרצה".

רועי, סטודנט בשנתו האחרונה לתואר, תיאר את יחס המרצים לסטודנטים במילה "זוועה", ואמר כי הוא חש כ"נטל על העבודה שלהם". לדבריו, "הרמה של הקורסים נמוכה מבחינת ההוראה אבל המבחנים עדיין מאוד מאוד קשים". רועי הוסיף כי לא הפתיע אותו שהאוניברסיטה נמצאת במקום נמוך: "גם השירותים הכלליים באוניברסיטה גרועים לרבות שירות טכני, יש המון תקלות ואין מענה טלפוני לסיוע".

האוניברסיטה העברית, קמפוס הר הצופים (צילום: חדשות 2)
"לימודים שטחיים" (ארכיון)|צילום: חדשות 2

י', סטודנט באוניברסיטה העברית, שאמנם מדורגת במקום גבוה בדירוגים אקדמיים בינלאומיים אבל ממוקמת נמוך משמעותית בדירוגי שביעות הרצון של הסטודנטים, אמר כי "היחס של הסגל האקדמי הבכיר והזוטר כאחד הוא נוראי. לעתים נראה כי המרצים לא מעוניינים ללמד ומגיעים לשיעור עם חוסר חשק מובהק. החומר מועבר באופן שטחי ללא העמקה והייתה תחושה שרק רוצים לסמן וי".

ירידה במספר הסטודנטים

יותר מ-300 אלף סטודנטים וסטודנטיות החלו היום שנה אקדמית חדשה. רובם המכריע (יותר מ-233 אלף) החלו בלימודים לתואר ראשון, ירידה של 0.2% לעומת השנה שעברה. כ-63 אלף סטודנטים החלו את שנת הלימודים כחלק מלימודי תואר שני - זינוק של 2.6% לעומת שנת הלימודים הקודמת, ו-11 אלף בלימודי דוקטורט (0.1% יותר מבשנה שעברה). כ-1,300 יפתחו את השנה כחלק מלימודי תעודה, צניחה של 8.7%.

במקביל, הסגל הבכיר ב-17 מכללות ציבוריות שובת על רקע כישלון במשא ומתן עם האוצר לגבי הפערים בינם לבין המרצים באוניברסיטאות מבחינת השכר, ועל כן הלימודים במוסדות הללו לא החלו הבוקר.