ביום שבת יצויין יום המאבק הבינלאומי למלחמה באלימות נגד נשים: הממשלה יזמה ואישרה תכנית למאבק באלימות ואף אישרה אותה לפני כארבעה חודשים אך חלקים נרחבים ממנה טרם תוקצבו ויצאו לפועל. בדיקה מעלה כי רק חלק מהסעיפים של התכנית תוקצבו ומיושמים. משרדי הממשלה מסבירים בתגובה: התכנית תיכנס לדיוני התקציב לשנת 2019.
לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
הממשלה אישרה את ההמלצות בחודש יוני האחרון, בהיקף של 250 מיליון שקלים ל-5 שנים, 50 מיליון שקלים בכל שנה. ההמלצות כללו בין היתר: פתיחת מרכזי סיוע אזוריים לקליטת מקרי חירום במתכונת חדשה של 24/7 והתאמת המענה לאוכלוסיות יעד, כמו המגזר הערבי, החרדי ועולים חדשים.
כמו כן כוללת התכנית הקמת מחלקי משפחה מיוחדים בתחנות המשטרה, פיתוח מערכות וממשקים להעברת מידע שוטף בין המשטרה ומשרד הרווחה, הרחבת הליווי והשיקום של הנשים והמשפחות שיוצאות מהמקלט וכמו כן הקמת מקלטים חדשים, ומסגרות מיוחדות שיתנו מענה לגברים האלימים ולא רק לגביי הנשים.
אולם הבדיקה מעלה כי רק חלק מהסעיפים תוקצבו ומיושמים: כך לדוגמא סל השיקום לנשים יוצאות מקלט גדל, וגם התעריף להפעלת המקלטים עלה משמעותית לאחר שהעמותות המפעילות את המקלטים עמדו בפני קרסה, אך לא קמו מקלטים ומסגרות חדשות. כמו כן לא קמו מסגרות חדשות לגברים אלימים כפי שקבע הצוות. בנוסף במשטרה החלו בפיילוט של מחלקי משפחה אך כרגע זה פועל רק באופן נסיוני, ואין עדיין מרכזי מענה שפועלים 24 שעות וממשק מיוחד להעברת מידע.
"אולי נצליח למנוע את הרצח הבא"
ביום שלישי תערוך הוועדה למעמד האישה בכנסת דיון על התקדמות יישום ההמלצות. ח"כ לאה פדידה (המחנה הציוני) מנסה להתחיל קמפיין ללחץ ציבורי ליישום מלא של ההמלצות. "לא מתקבל על הדעת, שבמשך יותר משנה שוכבת במגירה תוכנית שהממשלה ייצרה בעצמה לצמצום התופעה, ולבסוף אותה ממשלה בוחרת שלא לתקצב אותה", אמרה פדידה. "מדובר ב-0.01% מתוך תקציב המדינה. וכל יום שעובר, והתוכנית לא מיושמת, ניתן הכשר לרצח הבא".
יו"ר הוועדה לקידום מעמד האישה בכנסת, עאידה תומא סלימאן מהרשימה המשותפת, אשר מובילה את המאבק ליישום התכנית אמרה כי "מאז החלה הוועדה הממשלתית את עבודתה לפני ארבע שנים נרצחו עשרות נשים ורבות אחרות ממשיכות לסבול מאלימות מדי יום".
ח"כ תומא סלימאן הוסיפה: "אם הממשלה תקבל החלטה היא יכולה כבר היום לתקצב את התכנית באמצעות עודפי גבייה, אך הם ממשיכים לחכות לקורבנות נוספים. נמשיך לעקוב ולדרוש יישום מהיר, מלא ושקוף של התכנית ואולי נצליח למנוע את הרצח הבא".
מהמשרד לביטחון פנים נמסר בתגובה: "התכנית בעלות של כ-250 מיליון שקלים אושרה באמצע שנת תקציב וללא מקור תקציבי. למרות זאת, השר לביטחון פנים הוביל מתוך התקציב הקיים, הקמת מחלקי משפחה במשטרת ישראל, גיוס והפעלת עובדות סוציאליות דוברות ערבית (בנוסף לקיימות) והצמדת צמידים אלקטרונים לגברים המאיימים כפיילוט. התוכנית תיכנס לדיוני התקציב לשנת 2019".
ממשרד הרווחה נמסר בתגובה: "משרד העבודה והרווחה הקציב כבר השנה 20 מיליון שקלים לטובת הנושא, כך שסל המענים לנשים נפגעות שנכנסות למקלטי חירום הורחב ובמקביל הוגדל הסיוע הכספי לנשים יוצאות מקלט, והורחב מודל התמיכה והליווי כדי לסייע להן בתהליך השיקום".
ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "הנושא תוקצב על ידי המשרד ב-7.5 מיליון ב-2017 וב-20 מיליון נוספים בשנת 2018 שנכנסו לבסיס התקציב. נכון להיום לא ידוע לנו על פערים תקציביים, שכן על מנת ליישם את כלל המלצות הוועדה נדרשת עבודת מטה שטרם נסתיימה במשרד הרווחה. המשך תקצוב הנושא יידון בדיוני תקציב 2019, וייקבע על פי סדר העדיפויות של הממשלה".