בפריפריה פונים יותר למחלקות הרווחה (צילום: נתי שוחט, פלאש 90)
אילוסטרציה|צילום: נתי שוחט, פלאש 90

2.4 מיליון ישראלים מתחת לקו העוני: כך עולה מדוח העוני האלטרנטיבי לשנת 2016 של ארגון "לתת" שמתפרסם היום (שני). בארגון גורסים כי ממדי התופעה בישראל גבוהים בהרבה מהנתונים הרשמיים של המדינה שמסופקים על ידי המוסד לביטוח לאומי.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

זוהי השנה השלישית בה נעשה בישראל שימוש במדד עוני המבוסס על גישת מדידה רב-ממדית. לעומת מדד העוני הרשמי, המתייחס רק להיבט ההכנסה, המדד הרב-ממדי אומד את מידת המחסור של אדם בחמישה ממדים, המשקפים צרכים חיוניים לקיום בכבוד בישראל: דיור, השכלה, בריאות, ביטחון תזונתי והיכולת לעמוד ביוקר המחיה.

אחד מממצאיו העיקריים של הדוח האלטרנטיבי הוא שבישראל חיים בעוני 2,436,000 בני אדם, שהם 29% מהאוכלוסייה. מתוך הנתון החמור הזה, 1,024,000 הם ילדים.

בעוד קו העוני המוגדר על ידי המוסד לביטוח לאומי למשפחה בת חמש נפשות עומד על 9,230 שקלים, כל הציבור בישראל, ללא קשר לרמת ההכנסה, מותח "קו עוני" גבוה הרבה יותר מזה שמגדירה המדינה. קו העוני הרשמי בישראל נקבע על פי 50% מחציון ההכנסה הפנויה לנפש תקנית. בארגון נטען כי המספר הזה שרירותי במהותו, ולכן פנו לציבור על מנת לברר מהו הסכום המינימלי הנדרש להם לקיום בכבוד.

אילוסטרציה (צילום: פלאש 90)
"2.5 מיליון חיים בעוני"|צילום: פלאש 90

המדד האלטרנטיבי, שפותח על ידי מכון ERI עבור ארגון "לתת" ויושם במדגם בקרב האוכלוסייה הכללית ובמדגם בקרב האוכלוסייה הנתמכת על ידי ארגוני הסיוע השונים, קובע אם אדם נתון במצב של העדר עוני, עוני או עוני חמור, וזאת בהתאם למידת המחסור בה הוא נתון בכל אחד מהממדים.

"על הממשלה לקחת אחריות"

מהדוח עלה כי מדד ההשכלה הוא המדד בו הכי הרבה ישראלים נמצאים במחסור – 40% מהציבור. במדד יוקר המחיה 26.1% נמצאים במחסור, במדד הביטחון התזונתי 17.2%, במדד הדיור 14%, ובמדד הבריאות נמצאים 7.9% מהציבור במחסור.

"לצערנו, הממשלה עדיין מסרבת לקחת אחריות וחוששת לאמץ את מסקנות הוועדה למלחמה בעוני כתכנית פעולה ולהציב יעדים לצמצום העוני", אומרים בתגובה לדוח יו"ר "לתת" ז'יל דרמון ומנכ"ל הארגון ערן וינטרוב. "אנחנו נחושים להמשיך להיאבק, עד שנצליח לגרום לממשלה לממש את תפקידה, לקחת אחריות וליישם מדיניות שתסיר את החסמים לחילוץ מעוני ותצמצם את ממדי התופעה ההרסנית והמסוכנת ביותר בחברה הישראלית".