בפריפריה פונים יותר למחלקות הרווחה (צילום: נתי שוחט, פלאש 90)
50% מהילדים העניים ללא מזון בביה"ס|צילום: נתי שוחט, פלאש 90
כשבוע לאחר שפרסם המוסד לביטוח לאומי נתונים מעודדים יחסית לגבי מצב העוני בארץ, חושף הבוקר (שני) ארגון "לתת" את דוח העוני האלטרנטיבי, ממנו עולה תמונה פסימית בהרבה על מצב הנזקקים בישראל. על פי הדוח, בישראל של שנת 2014 חיים פי שניים יותר קשישים רעבים, יותר ילדים נאלצים לצאת לעבוד כדי לתמוך במשפחותיהם ויותר נזקקים מוותרים על תרופות בשל מצבם הכלכלי.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בניגוד למדד הרשמי, שמביא בחשבון רק את רמת ההכנסה הפנויה, בדוח העוני של "לתת", ארגון הגג של עמותות המזון של ישראל, בחנו את מכלול המרכיבים המשפיעים על רווחתו של אדם: דיור, חינוך, בריאות וביטחון תזונתי.

הנתונים המדאיגים ביותר המופיעים בדוח, נוגעים למצבם של הילדים העניים. בישראל חיים כ-932 אלף ילדים עניים. המשמעות - אחד מכל שלושה ילדים. רבע מהם מעידים כי בשנה החולפת הלכו לישון רעבים מספר פעמים בחודש. יותר ממחצית מהילדים הנזקקים הולכים לבית הספר ללא מזון. 

המצוקה הכלכלית של הילדים העניים נותנת אותותיה לא רק בתחום הביטחון התזונתי. 36% מהילדים העניים נאלצו לעבוד כדי לסייע לכלכלת משפחתם – כמעט פי שניים יותר בהשוואה לשנה שעברה. 27% מהילדים במשפחות נתמכות נשרו מלימודים וליותר מחצי מהם חסרים ספרים וציוד לימודי בסיסי.

תמונת אילוסטרציה (צילום: פלאש 90 / נועם רבקין פאנטון, חדשות)
68% מהעניים לא מפעילים חימום|צילום: פלאש 90 / נועם רבקין פאנטון, חדשות

55% מהקשישים העניים - רעבים

מרבית הנזקקים שהשתתפו בדוח של העמותה העידו כי למצבם הכלכלי יש השלכות קשות על בריאותם. יותר מ-72% מהם נאלצים לוותר על רכישת תרופות או טיפול רפואי אחר. נזקי הטיפול הרפואי הלקוי של העניים ניכרים בבריאותם הרופפת יותר בהשוואה לכלל החברה. מהסקר של לתת עולה כי 53% מהעניים סובלים מלחץ דם גבוה לעומת 15% בקרב יתר האוכלוסייה. 39% מנתמכי הסיוע סובלים מסוכרת, כמעט פי ארבעה יותר מכלל הציבור.

נתון עגום במיוחד בדוח נוגע למצב הקשישים העניים בארץ. בשנת 2014 נרשמה הכפלה במספר הקשישים שסובלים ממחסור במזון – 55% מהקשישים העניים לא מסוגלים לדאוג לעצמם לארוחות מזינות לעומת 23% אשתקד.

בריאות הנזקקים לקויה
בריאות הנזקקים לקויה|צילום:

הדוח מצביע גם על נתונים מדאיגים באשר למצב הדיור של הנזקקים. 68% מהנתמכים לא יכולים להרשות לעצמם להפעיל את מערכת החימום בביתם. 10% מהעניים נאלצו לישון ברחוב או בבית מחסה לפחות פעם אחת בשנה החולפת.

"מערכת הבחירות הקרובה היא הזדמנות, אולי אחרונה, להכריע אם קונים עוד טנקים או מצילים ילדים מעוני", הצהיר מנכ"ל ארגון לתת, ערן וינטרוב. לדבריו "חובתה של הממשלה שתקום להציב את הטיפול בעוני בראש סדר העדיפויות. חוסר היציבות הפוליטית הובילו אותנו למצב שעל אף הבטחות והתחייבויות של שלושה שרי רווחה עד היום לא הגיע ולו שקל אחד מהתקציב למיזם לביטחון תזונתי".