"השכבתי ילד בכוח ובניגוד לרצונו", "שמתי על הילד רגל שלא יזוז", "לקחנו לילדים את צלחות האוכל": למרות שהיא כבר צופה את התגובות הדורסניות ואת מילות השנאה, באמירות אלו ובאירוע לא שגרתי, מתוודה באומץ נ' – סייעת בפעוטון בצפון הארץ - על המעשים שביצעה בעצמה כחלק מעבודתה בפעוטון במשך כשנה וחצי. הכתבה המלאה תשודר הערב (חמישי) ב-20:00 במהדורה המרכזית.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

לאחר שנפתחה חקירת משטרה בחשד להפעלת כוח בגן כלפי הילדים הקטנים, הורים מהגן פנו אל נ' ואל סייעות נוספות בפעוטון בכדי שיגיעו לתת עדות. נ' החליטה שעדיף מאוחר מאשר אף פעם והתוודתה במשטרה על הפעולות שהיא והעובדים הנוספים היו נוקטים בפעוטון על מנת להשתיק או לחנך מחדש את הילדים.

205 ילדים נפלו קורבן לאלימות (צילום: החדשות)
אילוסטרציה|צילום: החדשות

לדבריה, בתה של מנהלת המעון אמרה מידי יום ל-12 הסייעות שהיו עובדות בפעוטון: "צריך להשתמש באסרטיביות, כדי להציב גבולות על הילדים". נ' מודה: "כך עשיתי כי כולם התנהגו בצורה כזאת וקיבלו את אישורה של מנהלת הגן". 

נ' מספרת שלא פעם ולא פעמיים היא הייתה צריכה להשכיב ילדים בכוח, לשים עליהם שמיכה על הראש ולהניח את הרגל על הילד כדי שלא יזוז: "הרבה כוחניות הייתה שם והרבה צעקות וקללות - זאת הייתה ההנחייה ולנו לא הייתה היכולת להגיב". לדבריה, כל יום הייתה חוזרת לביתה וחושבת על האירועים של אותו היום ומרגישה בליבה כי זה איננו הדבר הנכון לעשות. עם זאת, היא חששה לעזוב את הילדים באמצע השנה ובעיקר פחדה על מקום העבודה שלה.

נ', בעצמה אם לשתי ילדות קטנות, החליטה שעדיף מאוחר יותר מאשר אף פעם וניגשה לתת עדות במשטרה כבר כשהחלה החקירה וסיפרה על המעשים שהיא בעצמה עשתה. כיום, חצי שנה לאחר מכן, נ' לא מבינה איך עדותה לא עזרה לקדם את התיק בפרקליטות. באמצעות החשיפה היא מעוניינת להעביר מסר לסייעות גננות ושאר צוות העובדים בגני הילדים, לא להיות אדישים למצב כמוה וכבר מהרגע הראשון שהם מרגישים כי ההתנהלות איננה צודקת לקום ולדבר. "עדיף לדבר על מה שקרה מאשר לחיות עם זה כל השנים עם נקיפות מצפון", היא מוסיפה.

הסייעת בעדות המצמררת (צילום: החדשות)
הסייעת בעדות המצמררת|צילום: החדשות


אילוסטרציה (צילום: dotshock, 123RF)
אילוסטרציה|צילום: dotshock, 123RF

מורן, אם לאחד הילדים בפעוטון המדובר בצפון הארץ, מספרת כי הכול התחיל כשהבן שלה סיפר לה שהמטפלת שלחה אותו לבכות בשירותים של הגן לבד ובחושך. היא מיד הוציאה אותו מהפעוטון אך אז, כך היא טוענת, בעזרת טיפול רגשי מיוחד היא גילתה איך לאט לאט בנה בן השלוש וחצי פיתח הפרעות אכילה לאחר ששמע בלי סוף את הגננת קוראת לו בשמות גנאי לילדים שמנים או לחילופין לקחה לו את צלחת האוכל.

מורן התלוננה יחד עם הורים נוספים במשטרה, שהעבירה את התיק לפרקליטות בחודש ינואר האחרון. "הסייעת הזאת היא אמיצה, למרות כל הדברים שהיא מודה שעשתה אנחנו מברכים על זה שהיא נתנה עדות במשטרה", אומרת מורן, "זה לא מובן מאליו להודות בדברים האלו ועל אלו שעוד יותר התעללו בילדים. האבסורד הוא שלמרות העדות שנתנה ועדויות של סייעות נוספות על המעשים שהן בעצמן עשו, התיק עדיין תקוע בפרקליטות כבר חצי שנה בלי התקדמות".

נ' הסייעת ומורן הסכימו להיחשף לבקשת נציגי קבוצת הפייסבוק "יחד למען ילדנו". מקבוצת ההורים נמסר: "הסייעת הזאת הייתה אמיצה ולקחה על עצמה אחריות גדולה לחשוף את כל מה שקרה בגן. אנחנו קוראים לעוד הורים להצטרף אלינו למאבק החשוב על חוק הפיקוח לאלתר ולא בפריסה לשש שנים כפי שהוצע ואנחנו קוראים לסייעות וגננות נוספות, לא לפחד ולחשוף את האלימות בגנים כדי שהכנסת תגיע למסקנה שיש להחיל את החוק מיידית ולהגן על הילדים שלנו".

התייחסות פרקליטות מחוז חיפה: "תיק החקירה הועבר לפרקליטות לעיון והחלטה לפני מספר חודשים ספורים. בשלב זה, הבדיקה בעיצומה, ובימים הקרובים יוחזר התיק למשטרת ישראל לביצוען של פעולות חקירה דחופות".

ליצירת קשר עם הכתבת: avivitm@ch2news.co.il