בהפגנה הגדולה בכיכר רבין שלשום (ראשון) זעקה הקהילה הגאה את זכותה לשוויון ובין השאר קראו לממשלה לאשר גם לזוגות גברים חד מיניים להביא ילד בהליך פונדקאות. להליך כזה פנים רבות, והוא טומן בחובו מערכת יחסים בין האם לפונדקאית ופיקוח הדוק של משרד הבריאות על התהליך.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"יש נשים או גברים שלא יכולים להביא ילדים", מספרת ליאת פלטנר ניסן, שהייתה פעמיים אם פונדקאית עבור זוגות כאלה. "יש לי אפשרות להגשים למישהו חלום, זה מדהים בעיניי". במהלך ההיריון ליאת שמרה על יחסים קרובים עם האם יעל, החל מצילומי היריון משותפים ועד הרגע המרגש בחדר הלידה.
אבל לא תמיד זה המצב והתהליך עלול להיות מורכב. "יש פה מערכת יחסים, שכמו כול מערכת יחסים יכולה להיות מדהימה ויכולה להיות מורכבת", אומרת אלירז זר אביב, מלווה תהליכי פונדקאות. אורה עשת בחנוף, שילדה בהליך פונדקאות, מספרת כי "אני מכירה פונדקאיות שהאמא המיועדת ניסתה להגיד להן מה מותר לאכול, מתי הן לוקחות את התרופות - הציקו במובן שניסו לשלוט לה בחיים".
בעשור האחרון נולדו בישראל 762 ילדים בהליך הפונדקאות שנתון לפיקוח אדוק מאוד של משרד הבריאות. הפונדקאיות המיועדות עוברות אבחונים פסיכולוגיים ונבדק מצבן הכלכלי על מנת לוודא שהמניעים הם לא רק כלכליים.
"פונדקאות מסחרית זה פתח לסחר בגופן של נשים", טוענת ברכה ברד, מנכ"לית עמותת "כולן" לקידום השיח הפמיניסטי בישראל. "זה חוק שהוא בעייתי ולהרחיב אותו לעוד אנשים זה לא בהכרח מצב חיובי בשבילנו". בשל מורכבות הנושא, מדינות רבות כלל אינן מאפשרות פונדקאות בשטחן ורק מדינות בודדות כמו ארה"ב, קנדה ואוסטרליה מתירות גישה להליך לזוגות חד מיניים.