כל ההורים לילדים בגיל בית הספר כבר מכירים את הנוהל: עוד מסיבת יום הולדת, שוב היא תהיה מושקעת במיוחד, עם עוגה מרשימה, המון בלונים, ומופעי היפ הופ בכיכובם של חתני השמחה. "כלכלת ימי ההולדת", כפי שהיא נקראת, עוברת בשנים האחרונות רפורמה. בהחלטה של ועד הכיתה או ועד השכבה, לא פעם בעידוד ואפילו ביוזמת המורים מגבילים את ההוצאות על האירוע בדרכים שונות.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"ימי ההולדת מתקיימים בקבוצות בלבד, כל חמישה ילדים - יש להם קבוצה", סיפרה דרורית סירקיס-גידרון, אם לילד בבית הספר היסודי. "אנחנו לוקחים סכום מסוים לכל משפחה, שעד אליו מגיעים כל משפחה ליום הולדת, וכשאתה מחלק את זה לחמש משפחות אז זה בכל זאת הוצאה שהיא סבירה".
ההחלטה על גובה המתנה, משמעותית לא פחות, יומולדת יש רק פעם בשנה, הזמנות למסיבות של החברים לכיתה - הרבה יותר. יותר ויותר ועדי הורים בארץ נתקלים בסוגיה, לא פעם אחרי פניה חשאית של הורה שלא יכול לעמוד בנטל המתנות לשלל האירועים אבל לא רוצה שבנו או ביתו יתפסו כמי שנותנים פחות. מתנה בסכום של כ-100 שקלים לכשלושים ילדים בכיתה עלותה כ-3000 שקל בשנה, ואלו רק הוצאות למתנות שיעניק ילד אחד, עכשיו תכפילו במספר האחים.
אצל בנות ובני מצווה הלחץ בדרך כלל גדול עוד יותר. כאן מדובר בדרך כלל בכסף מזומן שניתן לחוגגים ולחוגגות וההשוואה בין הסכומים קלה, ואפילו מתבקשת. ברוב בתי הספר שבהם מצאנו שהגבילו את הסכום, נקבע הרף על בין 40 ל-60 שקלים.
בסופו של דבר זה עניין של גישה, הרי בתי הספר לא יכולים לחייב את ההורים כיצד לנהוג אחרי הצהריים. נכון, יום ההולדת הוא תמיד היום שהכי כיף להפגין אהבה לילד שלך וזה היום שהכי נעים לשמח חבר, השאלה אם הרגשות היפים הללו נמדדים דווקא בכסף או שניתן להביע אותם ברגש, השקעה ובתשומת לב שנשארים הרבה אחרי שמעטפת הכסף או החפץ הנוצץ נשכחים בצד על המדף?