המדינה תפעל להפחית תשלומי הורים (צילום: Ivanko Brnjakovic, 123RF)
ׁ(אילוסטרציה)|צילום: Ivanko Brnjakovic, 123RF

בצל הפרסום על תפיסתם של עשרות פדופילים, ולקראת החזרה ללימודים, איגוד האינטרנט הישראלי פרסם היום (שלישי) סקר חדש. הסקר מציג תמונת מצב מדאיגה לפיה כ-35% מבני הנוער בישראל חוו פגיעה ברשת בשנתיים האחרונות. 17% מבני הנוער הודו כי השתתפו בפגיעה באחרים ברשת האינטרנט.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

הסקר נערך ע"י מכון שריד, באמצעות פאנל אינטרנטי בקרב כ-1,000 משתתפים מתוכם כ-500 בוגרים, הורים לילדים מתחת לגיל 18, ובנוסף כ-500 בני נוער (בגילאי 7-18) ומייצג את האוכלוסייה היהודית בקבוצות אלו.

על פי הסקר 16% מבני הנוער בישראל דיווחו שחוו "שיימינג" - ביוש ברשתות החברתיות. 9% חוו הפצה של תמונה מביכה או אישית שלהם ו-5% דיווחו שחוו חרם. עוד עולה מהסקר כי 62% מבני הנוער נתקלו בתוכן מיני ברשת, כמעט מחצית מהם נתקלו בו לפני גיל 12.

"לא לפגוע באוטונומיה של הילדים"

הסקר שבדק גם את ההרגלים של הגולש הישראלי מצא כי יותר ממחצית מהציבור, מבוגרים וצעירים כאחד, גולשים ברשת למעלה מארבע שעות ביום. גם המבוגרים, וגם בני הנוער דיווחו כי השימוש שלהם באינטרנט הוא בעיקר לקשרים עם חברים, וצפייה בסדרות.

"האינטרנט הוא זירה של ידע והזדמנויות, והילדים מתמודדים עם רכישת מיומנויות המתאימות למאה ה-21, גם בהיבט החברתי", אמרה אורנה היילינגר העומדת בראש המרכז לאינטרנט בטוח של איגוד האינטרנט. "גילויים של בריונות ברשת כמו שיימינג או הפצת תכנים פוגעניים הן תוצר של ההתנהגות של בני אדם, וזו מראה של מציאות החיים שלנו. אנו קוראים להורים ולסגל המחנכים בבתי הספר להיות פעילים במרחבים בהם הילדים נמצאים, תוך הפגנת מעורבות והכרות עם המתרחש בהם - אך מבלי לפגוע באוטונומיה שלהם ובפרטיותם".

יובל חלביה, יו״ר מועצת התלמידים והנוער הארצית התייחס גם הוא לממצאי הסקר "הרשת היא מקום חיובי ויש לעשות בה שימוש למטרות חיוביות ולא להשתמש בה לצורך בריונות, על כן אני קורא לבני הנוער לעשות שימוש אחראי בגלישה האינטרנטית, ולהימנע מבריונות פוגענית ברשת", אמר. "בשנה הקרובה, מערך מועצות התלמידים והנוער ברחבי הארץ ישים דגש ויחדד את המסרים על הפחתת הבריונות ברשת ושימוש נכון ברשת, נמשיך ונפעל דרך יוזמות שלנו ושיתופי פעולה שונים על מנת להפחית את אחוזי הקורבנות והבריונים ברשת".

המרכז לאינטרנט בטוח של איגוד האינטרנט הישראלי מפעיל קו חם ללא עלות לסיוע בהתמודדות עם פגיעות ברשת. צוות הקו נותן מענה אנושי לנושאים כמו: שיימינג, פריצה לחשבון דוא"ל, פייסבוק, בריונות ברשת, קבוצות שנאה, ניסיון הונאה, דואר זבל התחזות וזיוף. המרכז לאינטרנט בטוח מוכר ע"י כל הרשתות החברתיות כגורם שמוסמך לדווח על תכנים פוגעניים, מה שמאפשר לו לטפל בפגיעות באופן ממוקד ומהיר.

פרטי הפנייה לקו החם של איגוד האינטרנט הישראלי:

safe.org.il

טלפונית או בוואטסאפ: 054-8858911

דוא"ל: safe@isoc.org.il