בעקבות ההתקף האלרגי החריג - הילדה נאלצת להיעדר מהלימודים מתחילת השנה: מוריה בת השבע, הלומדת במסגרת של החינוך המיוחד, סובלת מרגישות נדירה לדגים אשר לטענת הרופאים יכולה לסכן את חייה. כבר ביום הראשון ללימודים סבלה לילי מהתקף אלרגי מכריך שאכל חברה לכיתה ונזקקה לאשפוז. בעקבות המקרה החליטו הוריה שלא לשלוח אותה לבית הספר עד שישונו הנהלים, ובעיריית חולון טענו כי ההורים "גורמים עוול מיותר ואף עוברים על החוק"
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מוריה כהן, הסובלת מאפילפסיה, ליקויים התפתחותיים ואלרגיה, מתגוררת בחולון. אמה הילה טענה בשיחה עם חדשות 2 כי ועדת ההשמה בעירייה המליצה על בית הספר "מעלה" בשכונת התקווה בתל אביב. לדבריה, המפקחת אמרה לה כי בית הספר הוא מעולה: "שם היא תקבל מענה רגשי, ריפוי בעיסוק, קלינאית תקשורת ויהיו הרבה עיניים שרואות אותה והיא תהיה מוגנת".
כמו כן טענה האם כי המנהלת סירבה לשמוע את ההסברים על מצבה הרפואי של מוריה לפני תחילת השנה. "נאמר לנו שיש להם המון ניסיון וידע בנושא אלרגיות והם יודעים איך לפעול בעניין - למעשה הם שמו את מוריה במסגרת שבכלל לא מתאימה לה על מנת לחסוך את נושא הסמכות הרפואית", הוסיפה האם. "ביום הראשון ללימודים, למרות כל האזהרות, כשמוריה נכנסה לכיתה היה ילד שאכל פרוסה עם טונה".
"הצוות העמיד את מוריה בצד ולא נתנו לה להיכנס לכיתה עד שהילד יסיים את הפרוסה ולמרות כל זאת עדיין מוריה חטפה אלרגיה", הוסיפה הילה, שטענה כי האירוע לא דווח להם על ידי בית הספר אלא התגלה רק כאשר מוריה חזרה הביתה. בעקבות האירוע הודיעה המשפחה לבית הספר, לעירייה ולמשרד החינוך שלא ישלחו את מוריה לבית הספר עד שתקבל סייעת רפואית: "אני המום ומאוכזב - מי מוכן לקחת אחריות?", טען עמיאל, אביה של מוריה בשיחה עם חדשות 2. "המערכת נלחמת איתי כדי שאני אפקיר את חייה וזה בלתי נתפס".
משרד החינוך: "תלמידי הכיתה נדרשו לא להביא מאכלי דגים"
בחוות הדעת הרפואית של בית החולים בילינסון, בו אושפזה מוריה לאחר ההתקף, נכתב כי היא סובלת מ"אלרגיה לדגים ושאר מזונות המסכנת חיים. היא מחזיקה מזרק אפיפן למקרה הצורך. בבית הספר יש לסייע לה למניעת כל חשיפה למוצרים אלו". לאחר האשפוז, הנחה בית החולים על "השגחה צמודה בבית הספר - היא זקוקה לסייעת שתוכל להשגיח על חשיפה למאכלים ולתת זריקת אפיפן חס וחלילה לפי צורך".
"כבר ביום הראשון ללימודים נחשפה לטונה וחזרה הביתה עם פריחה שלפוחתית וגירודים בכל הגוף, ולכן הוחלט לא לשלוח אותה לבית הספר עד שיתקבל אישור לסומכת רפואית שתשהה איתה במהלך היום בבית הספר", קבעו הרופאים, שציינו כי הצוות החינוכי לוקה ב"חוסר מיומנות להבדיל בין אירוע פרכוסי לתגובה אלרגית ואי מסוגלותם לבצע השגחה צמודה".
מעיריית חולון נמסר בתגובה: "הילדה נמצאה בוועדת ההשמה כזכאית לשירותי החינוך המיוחד וההורים קיבלו את ההחלטה. למרות שבכיתות החינוך המיוחד לומדים 14-12 תלמידים ויש בהן מחנכת וסייעת עפ"י התקן, בכיתה בה לומדת הילדה יש 10 תלמידים בלבד ופועלות בה מחנכת ושתי סייעות, קרי מבוגר על כל שלושה ילדים. סייעת או אחות רפואית ניתנת אך ורק במקרים שדורשים טיפול פולשני וזה אינו המקרה. במקרים מסוימים ניתנות סייעות תגבור לכיתות וזאת על פי החלטת מפקחת משרד החינוך, שלה הסמכות הבלעדית לכך. לרשות המקומית אין סמכות או אחריות לתחום זה".
"התלמידה החלה את לימודיה בבית הספר 'מעלה' ב-1.9.14 ובית הספר מדווח כי היא השתלבה יפה בשיעורים ובהפסקות. היא עצמאית בתפקודה ומסוגלת לדווח במקרים של הרגשה לא טובה. לצערנו, ההורים בחרו שלא לשלוח את בתם לבית הספר ובכך הם גורמים לה עוול מיותר ואף עוברים על החוק. הם גם מודעים לעובדה שעל פי הקריטריונים של משרד החינוך, היא אינה זכאית לסייעת רפואית צמודה".
ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "הנושא מטופל ומלווה על ידי מנהלת מחוז תל אביב באופן אישי. מנהלת המחוז פועלת לקיים שיח משותף עם ההורים, במטרה להשיב את התלמידה אל בית הספר, באופן בטוח ומסודר".
"יצויין כי בית הספר עצמו נקט בשורה של פעולות, כדי להבטיח את שלומה וביטחונה של התלמידה, בהן: תלמידי הכיתה נדרשו לא להביא מאכלי דגים או מאכלים אלרגניים, ואחת מצוות הכיתה תוצמד לתלמידה בזמן הארוחה. כמו כן, הורי תלמידי הכיתה הונחו בדבר המאכלים שניתן להביא אל הכיתה באירועים השונים. צוות בית הספר הונחה באשר לאופן ההתנהלות בהפסקות בית הספר וכן עבר הדרכה לטיפול בתלמידה בשעת הצורך".