יותר מ-50 משפטנים ואנשי מקצוע המתמחים בדיני פליטים חתמו היום (שני) על מכתב משותף שנשלח ליועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט ובו הביעו חשש מאימוץ תכנית הממשלה לגירוש מבקשי המקלט מסודן ואריתראה מישראל. המומחים הבהירו במכתבם כי הגירוש מהווה הפרה של דיני הפליטים וחוק זכויות האדם הבינלאומי.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
החתומים, ביניהם חוקרים ומרצים ישראלים, ציינו החלטות עבר של בית המשפט העליון, בהם הורה על השעיית המתווה שמראה, לטענתם, על כך שהמתווה לא מתיישר עם סטנדרטים חוקיים וסותר את הדין הבינלאומי.
"מתוך 12,295 בקשות מקלט מאריתראה - התקבלו 11 שהם פחות מ-0.1%. הרף שישראל מציבה למעמד הפליט מעלה שאלות לגבי יכולתה של ישראל לעמוד במחויבויות באמנת הפליטים", נכתב.
באשר למשא ומתן שקיימה ישראל עם מדינות באפריקה לצורך גירוש מבקשי המקלט ל"מדינה שלישית", טוענים המשפטנים כי ההסכמים הוכחשו על ידי אותן מדינות ולא יוכלו להיות מפוקחים כראוי תחת החוק הבינלאומי. "מחויבויות הנוגעות לביטחון וזכויות כלכליות של המגורשים יהיו קשים אם לא בלתי אפשריים לאכיפה", טענו המומחים.
במכתב, החתומים קראו למדינת ישראל להימנע מביצוע הגירוש ולשחרר לאלתר את אלו שעצורים בשל סירובם לעזוב. "הגירוש יהיה הפרה חמורה של מחויבות ישראל תחת דיני הפליטים וזכויות האדם". אחד מהחתומים הוא פרופסור רובי ציגלר, מרצה באוניברסיטאות רדינג ואוקספורד וחוקר במכון הישראלי לדמוקרטיה. "המכתב הועבר בדחיפות ליועץ המשפטי לממשלה, לקראת הדיון בעתירה כנגד הגירוש בבג"ץ, הסביר.
המשפטנים החתומים טוענים כי הם לא מכירים עוד הסכם העברה חשאי שכזה למדינה שאיננה מדינת המקור של המגורש. כמו כן מדובר במדינות שיתקשו לקבל ולהחזיק את אותם אנשים ולהגן עליהם. "לאנשים אלו אין שום קשר לאוגנדה ורואנדה".
"למגורשים במדינות אלו לא ניתנה בכלל האפשרות להיות חלק מהליך בקשת המקלט, הרקורד מראה שאנשים אלה נודדים ממדינה למדינה עד שיצליחו לקבל מעמד", תיאר ציגלר.
את היוזמה לגיבוש המכתב הבינלאומי נגד גירוש מבקשי המקלט הובילו משפטנים בכירים בישראל, חלקם מהמכון הישראלי לדמוקרטיה וממכללות ואוניברסיטאות מרכזיות.