אחרי שניסח את הקוד האתי לאקדמיה ועורר סערה, פרופסור אסא כשר התייצב באולפן "פגוש את העיתונות", הגן בתוקף על המסמך שניסח והדף את הביקורת וההאשמות כי פעל בשירות השר בנט.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"יש צורך בקוד אתי בכל מקום", אמר. "צריך להגדיר במדויק מה זה לפעול כראוי ומה לא. בכל מקום שיש כוח לאנשים צריך להגדיר מהו שימוש ראוי בכוח בזה ומה לא. יש בעולם מאות אלפי ארגונים ומקצועות, כולל אוניברסיטאות, שיש להם קודים אתיים וזה נכון בכל מקום בישראל כולל באקדמיה הישראלית".
לטענתו של כשר "המסמך לא אומר שהוא כפוי על האוניברסיטאות", אך לדבריו הוא נחוץ כדי לכפות על מרצים במוסדות האקדמיים השונים תרבות דיון שלדבריו חסרה בכיתות. "הקוד בא לשמור על החופש של המרצים ועל זכויות הסטודנטים והוא לא מהלך פוליטי בשום צורה ככל שאני נוגע בדבר. כתבתי מסמך ענייני ועד היום לא שמעתי אף טענה עניינית נגד אחד מהדברים".
"חלקים גדולים בחברה לא מסוגלים לקיים דיון ענייני"
פרופסור כשר אמר שלא ניסח את הקוד מתוך המניעים הפוליטיים של שר החינוך בנט: "הקוד האתי לא בא מהשלטון. הוא בא בתור יוזמה של המועצה להשכלה גבוהה שהיא מורכבת מ-25 אנשים מהאוניברסיטאות והיא הרגוטלטור של המוסדות להשכלה גבוהה ואני התבקשתי לכתוב להם המלצות. הם יכולים לעשות עם זה מה שהם רוצים".
הוא גם דחה את הביקורת על כך שהקוד האתי מהווה ניסיון להשתקת פיות ולהגבלה של חופש הביטוי - ואמר שמבקריו בוחרים לתקוף אותו דווקא ממניעים אחרים. "אלה טעויות אופטיות שנובעות מאי היכולת של חלקים גדולים בחברה הישראלית לקיים דיון ענייני", אמר. "המסמך אומר שאם יש נושא פוליטי אפשר להביא אותו לכיתה, אבל תדבר בצורה אקדמית ועניינית. תביא טיעונים לכאן או לכאן. מה רע בזה?".
"אפשר להביא לכיתה כל נושא שרוצים, אבל את הדיון צריך לקיים בצורה מקצועית, אחראית ומכובדת", הוסיף. על הטייה פוליטית בהרצאות אקדמיות אמר כי "לא הוא (בנט) ולא אני יודעים מה היקף התופעה. יש רק התרשמויות והן גרועות בדבר היקף התופעה. כנראה שזה לא אדם חריג פה או שם".
"מה קורה ברמת העובדות אנחנו לא יודעים", תהה כשר. "האם יש יותר סטודנטים שמפחדים להתבטא בצורה ימנית כי הם בכיתות, או יותר סטודנטים שמפחדים להתבטא בצורה שמאלית? אנחנו יכולים לתאר לעצמנו מהנתונים המזדמנים מה קורה שם יותר".