ב-1952 נחתם הסכם השילומים עם גרמניה וישראל החלה לקבל ב-1953 סכום עצום של מיליארדי מארקים כפיצוי על הסבל והנזק שנגרם ליהודים בתקופת השואה. המדינה, באופן כמעט שרירותי, הפכה את השנה הזו לנקודה מכריעה - רק מי שעלה לארץ לפני ההסכם קיבל את הקצבה החודשית - מה שגרם לכך שכ-84 אלף ניצולים חיים היום בעוני. "האלפיים שקל האלה היו עוזרים לי, הייתי עושה המון כדי למות בשקט", סיפרה מטילדה גונן, ניצולת שואה בת 85.
לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
עד לפני מספר שנים גונן התביישה להודות שחסר לה כסף. היא ובעלה עבדו כל חייהם, הוא בטקסטיל והיא בחשבונות. אבל לפני עשור כשסיימה לעבוד ובעלה נפטר, גם החיים הפשוטים שקיימו הפכו למותרות. "הגענו לארץ אבל אנחנו מסורבי זכויות כניצולי שואה, כי הגענו אחרי 1953", סיפרה גונן. "זה אבסורד מה שקורה. סבלנו כל כך הרבה שנים, עד שסוף סוף אישרו לנו לצאת, והגענו לפה ואנחנו לא ניצולי שואה עם זכויות".
יותר מרבע מניצולי השואה בישראל כיום חיים בעוני, רובם משתייכים לקבוצה שעלתה אחרי 1953. כל מה שהם מקבלים מהמדינה זה מענק זעום בגובה 3,960 שקלים בשנה, בעוד שמי שעלה לפני 1953 זכאי לקצבה חודשית שסכומה נע בין 2,200 שקל בחודש ועד ל-10,000, בהתאם למצבם הכלכלי והבריאותי.
"לא נותנים לי שום דבר בגלל שבאתי ב-1957 ולא ב-1953. אבל איך יכולתי לבוא אם הקומוניסטים לא נתנו לי לצאת?", סיפר מקס גלברג ניצול שואה בן 80 שנעזר בקרן לידידות כדי להתקיים. "כל הביטוח הלאומי הוא 3,200. 1,200 יורד הלוואה, מותר לי למשוך 2,200 שקל, לא יותר. קנו לי מיקסר כי אין לי שיניים, לפחות אוכל לטחון משהו".
פאני זילברשטיין, כבר בת 90, נפלה לפני שנה בדרך לאוטובוס ומאז היא זקוקה למטפלת צמודה. מהביטוח הלאומי היא מקבלת מימון של 22 שעות שבועיות, ועוד 9 שעות מכיוון שהיא ניצולת שואה - את שאר הסכום הילדים שלה הם אלה שמשלמים. "הבת שלי באה, היא מסתכלת במקרר - ואני לא רוצה את זה", היא סיפרה כשהיא לא יכולה לעצור את הדמעות. "אני רק ביקשתי דבר אחד - שאני לא אפול נטל לילדים, היתר לא היה איכפת לי שום דבר. אבל עכשיו הם עוזרים לי. זה כואב לי מאוד".
מי שמעוניין לסייע לקשישים מוזמן לצלצל למוקד הקרן לידידות *9779 בימים א'-ה' 9:00-15:00 או בכל שעה באמצעות דף הפייסבוק של הקרן.
ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "אוכלוסיית הקשישים וניצולי השואה בפרט נמצאים בראש סדר העדיפויות של שר האוצר.
בשנים האחרונות נעשו מהלכים בהיקף של מיליארדי שקלים כדי לשפר את רווחתם: כמו הגדלת קצבאות השלמת הכנסה וזיקנה לנזקקים והרחבה משמעותית של הקריטריונים להכרה בניצולי שואה. הניצולים שעלו אחרי 53 זכאים לפטור מתשלום על תרופות ולתוספת בשעות סיעוד. בנוסף הממשלה צפוייה לאשר בשבוע הבא את רפורמת הסיעוד שכוללת גם טיפולי שיניים לקשישים במסגרת סל הבריאות".