אחת הבעיות הגדולות ביותר איתה מתמודדים קשישים היא תחושת הבדידות. תוחלת החיים עולה ועימה גם הזמן שהם מוצאים עצמם שעות ארוכות לבדם בבית. לפי נתונים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, 42 אחוזים מהקשישים מעל גיל 75 מרגישים בודדים. 96% מהקשישים נאלצים להישאר בבית. הם לא יכולים או רוצים לממן בית אבות, וחוששים לעזוב את המקום המוכר.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בדה שוקרון לדוגמה, בת 84, ויש לה חמישה ילדים. לדבריה, כל אחד מהם גר בעיר אחרת, עם משפחה וצרות משלו. הם מנסים לבוא כמה שאפשר כדי להיות איתה, אבל עדיין חלק גדול מהיום היא נמצאת לבדה בדירה. "קרה מקרה שנפלתי על הרצפה, ואין לי אף אחד. הדלת סגורה ואין אף שכן", סיפרה.

יוסי רוזנטל, בן 85 מרמת גן, סיפר כי חשב גם על פתרון של דיון מוגן. "בדברים כאלה יש בדרך כלל פיקדון", הסביר. "הפיקדון הוא בסביבות 180 או 200 אלף שקלים. זה בוודאי שאין לי. אין לי שום דרך להשיג".

לבד בבית, בדה שוקרון בת 84, אשדוד (צילום: החדשות)
לבד בבית, בדה שוקרון בת 84, אשדוד|צילום: החדשות



פולה זלמנוביץ', ניצולת שואה בת 74 מבאר שבע, זכאית רק לשעתיים ביום של מטפלת מביטוח לאומי. המצב הבריאותי שלה, למזלה או לרעתה במקרה הזה, לא מצדיק שעות נוספות. פולה סיפרה בכעס: "זה תשובה בארץ שלנו? אני שם סבלתי מהגויים, אז פה אני סובלת מהיהודים? אתם עושים לי טובה ונותנים לי רק שעתיים?". למרות זאת, מטפלת כזו היא לא בהכרח רק פתרון סיעודי - היא גם פתרון חברתי לאלו שאין להם עם מי לדבר.

בעשורים הקרובים אוכלוסיית הקשישים אמורה כמעט להכפיל את עצמה, מה שמחייב היערכות מתאימה של מוסדות המדינה. בינתיים בישראל, בעיית הבדידות עוד לא זוכה ליחס האמיתי שהיא זקוקה לו - כ"מגפת הבדידות".

פתרון קהילתי או מדינתי? מרכז לקשיש (צילום: החדשות)
פתרון קהילתי או מדינתי? מרכז לקשיש|צילום: החדשות



כיום, רוב המערך מתבסס על מתנדבים ועמותות שזיהו את הקושי הגדול, אבל הפתרון חייב להינתן גם ברמת המדינה והקהילה. כך, נוכל לאפשר לאותם קשישים להעביר את השנים האחרונות לחייהם באופן שהם באמת ראויים לו. 

רוצים להתנדב עם קשישים ולעזור להם להפיג את הבדידות?

עמותת מטב -
מוקד טלפוני 077-8994140
Email: michale@matav.org.il

הקרן לידידות-
מוקד הקרן לידידות *9779 בימים א'-ה' 9:00-15:00 או בכל שעה באמצעות דף הפייסבוק של הקרן.
https://www.facebook.com/kerenyedidut/