כמעט חצי מהיהודים בישראל תומכים בגירוש או בהעברת האוכלוסייה הערבית: כך מראה סקר שערך "Pew Research Center" בארה"ב, שעסק בדעת הקהל בישראל. 48% מהנשאלים הסכימו עם הרעיון הכללי של גירוש, ורק 46% התנגדו לו.
לעדכונים נוספים ולהעברת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
"תחושות היהודים בנוגע לרעיון של חיים משותפים עם האוכלוסייה הערבית מפולגות, לפחות נכון לזמן שבו נערך הסקר", כך אמר עורך הסקר, אלן קופרמן. לדבריו, יש להסתכל על פיסת המידע המטריד הזאת בתוך ההקשר הרחב שבו נערך הסקר. עוד עלה מהמחקר כי 43% מהנשאלים היהודים לא רואים אפשרות קיום של מדינה פלסטינית לצד המדינה היהודית, לעומת 43% שכן ראו אפשרות כזאת.
כשנשאלו אודות רעיון הגירוש, לא נשאלו הנסקרים באופן ספציפי האם מדובר באוכלוסייה של אזרחי ישראל הערבים או בתושבי מזרח ירושלים, הגדה המערבית ורצועת עזה. הנסקרים אף לא נשאלו האם הם רואים בשטחים אלה חלקים ממדינת ישראל. הם אף לא נשאלו לאן יש להעביר את האוכלוסייה הערבית.
המחקר בוצע בין סוף שנת 2014 ועד אמצע שנת 2015, תקופה שהייתה רגועה באופן יחסי מבחינה ביטחונית, לדברי עורכי המחקר כדי לא להטות את התוצאות. 3,789 בני אדם, יהודים ישראלים מעל גיל 18 תושאלו פנים מול פנים.
לדברי הפרופסור תמר הרמן מהאוניברסיטה הפתוחה, שסייעה במחקר, המשמעות של המילה "טרנספר" בהקשר הזה היא העברה כפויה של האוכלוסייה הערבית: "הכוונה היא ששמים אותם על משאיות ושולחים אותם מהמדינה", אמרה.
ימנים תומכים בגירוש יותר משמאלנים
הסקר הראה שיש קשר סטטיסטי בין רמת דתיותו של אדם לבין דעותיו בנוגע לנושא הגירוש. כלומר, מי שהגדיר את עצמו כחילוני נטה פחות להסכים עם רעיון הגירוש, ומי שהגדיר עצמו כדתי או חרדי נטה יותר להסכים עם הרעיון. 58% מהחילונים התנגדו לרעיון, לעומת 36% מהם שתמכו בו.
קשר חזק אף יותר, באופן לא מפתיע, התגלה בין עמדותיו הפוליטיות של אדם להסכמה או אי הסכמה עם רעיון הגירוש. 72% ממי שהגדיר עצמו כימני תמך ברעיון, בעוד 87% ממי שהגדיר עצמו כשמאלני התנגד לו.
הנסקרים במחקר נשאלו שאלות נוספות: בין היתר עלה כי ישנו קיטוב רב גם בנוגע לשאלה האם קיימת כלל אפליה בין יהודים וערבים בישראל, כש-79% מהערבים ענו כי ישנה אפליה לעומת 74% מהיהודים שטענו הפוך. עוד עלה כי 40% מהאוכלוסייה היהודית ו-40% מהאוכלוסייה הערבית לא חושבים שההנהגה הישראלית והפלסטינית עושים מספיק על מנת לחתור להסכם שלום.
הקיטוב בחברה הישראלית משתקף במחקר לא רק באשר לשאלת גירוש האוכלוסייה הערבית, אלא גם בשאלה הבסיסית והעקרונית האם ישראל מסוגלת להיות יהודית ודמוקרטית, ואיזה עיקרון אמור להיות חזק יותר. 89% מהחילונים אמרו כי עקרונות דמוקרטיים צריכים לקבל עדיפות על פני ההלכה, כשרק 1% מאמין שההלכה צריכה להוביל. לעומת זאת, רוב מכריע של חרדים, 89%, סבורים שההלכה היא זו שצריכה לקבוע, ורק 3% יוותרו עליה למען עקרונות דמוקרטיים.