60% מהיהודים בהשכלה על-תיכונית (אילוסטרצ (צילום: פלאש 90, יונתן סינדל)
לאיפה תתקבלו בלי פסיכומטרי? אילוסטרציה|צילום: פלאש 90, יונתן סינדל

התאחדות הסטודנטים ערכה בדיקה מקיפה המשווה את תנאי הקבלה לאוניברסיטאות בישראל בעקבות הרפורמה לצמצום הצורך במבחן פסיכומטרי.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בעקבות הפרסום ערכה התאחדות הסטודנטים בדיקה מקיפה המשווה את תנאי הקבלה ותוכניות הלימוד במוסדות השונים, לפני ואחרי ההכרזה. "ציבור הצעירים שרוצים לרכוש השכלה אקדמית צריכים לדעת מה הם תנאיהם וזכויותיהם", אמר יו"ר התאחדות הסטודנטים גלעד ארדיטי. "אנו מאמינים בנחיצותה של הרפורמה ושואפים לכך שבחינות הבגרות יהוו את מבחן הכניסה העיקרי בקבלה להשכלה גבוהה".

אז מה השתנה?

השינוי הגדול ביותר, לפי השוואת ההתאחדות, התרחש באוניברסיטת תל אביב שהוסיפה שמונה תכניות לימוד חדשות בנוסף לעשר הקיימות, בהן גם מקצועות מבוקשים כמו הנדסה מכנית וכימיה. "אך הקבלה לתכניות אלו כרוכה גם בראיון אישי", מציינים בהתאחדות.

השוואת תנאי הקבלה - הפירוט המלא


מיד אחריה נמצאת אוניברסיטת בן גוריון בבאר שבע שפתחה שבע תכניות לימוד חדשות מעבר ל-13 הקיימות. עם זאת הקבלה למקצועות המבוקשים במסגרת המסלול: הנדסה תעשייה וניהול, ניהול ומדע המדינה, תתאפשר רק לבעלי ציונים גבוהים מאד בחמש יחידות באנגלית ובמתמטיקה.

האוניברסיטה העברית בירושלים שהציעה הכי הרבה מסלולי לימוד עוד לפני הרפורמה, אך רק לתלמידים מצטיינים מאוד, פרסמה חמש תכניות חדשות והורידה את רף הקבלה ב- 2.5 נקודות מהממוצע המשוקלל. למקצועות המבוקשים במסגרת המסלול: כלכלה, תזונה, חשבונאות, הנדסת מחשבים ופסיכולוגיה ניתן להתקבל רק בממוצע בגרויות משוקלל גבוה במיוחד - 110-112.

הטכניון בחיפה, שעד היום אפשר קבלה לתכנית אחת בלבד ללא מבחן פסיכומטרי, הוסיף ארבעה מסלולי לימוד ללימודי פיזיקה.

אוניברסיטת בר אילן הוסיפה שלוש תכניות לימוד מלבד 21 הקיימות ללימודי תואר בתקשורת, סוציולוגיה ומדע המדינה. "ציון הקבלה למקצועות אלה עומד על 95 למרות פרסומים קודמים של המוסד המאפשרים ציון 85", מעירים בהתאחדות הסטודנטים.

באוניברסיטת חיפה לא בוצעו שינויים כלל בתנאי הקבלה.