המאבק נגד גזרות הארנונה בירושלים: השנה החדשה נפתחה עם זינוק בתעריפי הארנונה, ותושבי עיר הבירה צפויים להרגיש במיוחד את נטל תשלומי המס העירוניים. מאות תושבים בירושלים יצאו השבוע למאבק נגד גזרות הארנונה, אחרי שדיירים בבניינים חדשים גילו שהארנונה זינקה באלפי שקלים ובמקרים מסוימים הוכפלה מהסכום שנדרשו לשלם עד היום.

עיריית ירושלים הודיעה לכל מי שמתגורר בבניין שאוכלס אחרי שנת 2020 כי דירוג הארנונה שלו משתייך לרמה א' ולכן חלה עלייה בתשלום הארנונה על הנכס. יאיר בן-הרוש שמתגורר בשכונת קריית יובל בירושלים עם אשתו ושלוש בנותיהם, סיפר: "גילינו לתדהמתנו שהארנונה שלנו גדלה פי שתיים. אנחנו חלק מ-13 אלף תושבי ירושלים שנפגעו מגזרות הארנונה החל מהשנה הקרובה. בשנת 2024 הארנונה שלנו עמדה על כ-6,500 שקלים לשנה. בשנה הקרובה הארנונה קפצה ל-12,000 שקלים".

יאיר בן-הרוש, תושב קריית יובל
יאיר בן-הרוש מקריית יובל: "יש 13 אלף תושבים שנפגעו, נפגין מול ביתו של ראש העיר"

מדיניות הארנונה עבור בניינים חדשים בעיר הובילה לכך שבאותה השכונה יש תושבים שימשיכו לשלם ארנונה עם "עדכון קל" של אחוזים בודדים, בעוד שהשכנים שלהם הופתעו לגלות זינוק של עשרות אחוזים. לדבריו של בן-הרוש: "זאת אפליה וסלקציה - לקחת את הבניין שלנו ולהגיד שצריך להכפיל את הארנונה שלו בעוד שמי שגר לידי בשכונה משלם הרבה פחות... אני לא גר בעיר אחרת או בשכונה משלי, אלא מקבל את אותם השירותים. קפיצה של פי שניים בארנונה זה דבר שלא קורה בשום עיר אחרת".

"אני גר בבניין שנבנה במסגרת פינוי בינוי", הוסיף בן-הרוש. "אנחנו מרגישים כמו כספומט של העירייה. יש דרכים אחרות להתייעלות כלכלית של העירייה. ההחלטה לבוא למעמד הביניים ולנסות לסחוט ממנו עוד כסף זו חזירות ועושק. הם כבר מרוויחים יותר כסף מאותו תא שטח בגלל ההתחדשות העירונית. אני לא מקבל שירותים יותר טובים כך שלא ברור - מאיפה עזות המצח לבוא ולדרוש מאיתנו יותר?"

מגדלים חדשים בקריית יובל
מגדלים חדשים בקריית יובל - התושבים ישלמו כפול על הארנונה

בשעה 18:00 הערב (חמישי) התושבים צפויים להפגין מול ביתו של ראש עיריית ירושלים משה ליאון בשכונת רחביה. "אנחנו מקווים להביא לביטול הגזרה ולהשיב את המצב לקדמותו", אמר בן-הרוש.

אינגה ויטקו-אברהמי, בת 33, נשואה ואם לשני ילדים גרה בשכונת פסגת זאב בירושלים, וגם היא צפויה לשלם יותר על הארנונה. "לפני שלוש שנים עברנו לדירה חדשה ובאמצע השנה העירייה שלחה לנו מכתב עם כוונה להעלות את הארנונה לבניינים חדשים", סיפרה. "בלי שום נימוק פתאום מודיעים שרוצים להעלות את הסכום".

משפחת אברהמי, תושבי פסגת זאב
משפחת אברהמי מפסגת זאב גילתה שהארנונה זינקה: "במחיר הזה היינו אמורים לגור בארמון"
תלוש ארנונה של דירה בירושלים
תלוש ארנונה של דירה בירושלים

 

התושבים מציינים שההודעה המוקדמת על העלאת הארנונה הועברה בדרך מיושנת, בתיבות הדואר של הבניין. לעומת זאת הדרישה לשלם את הארנונה הגיעה בדרך אלקטרונית: "את הצהרת הכוונות הם שלחו בדואר שכולם יודעים מה יעילותו, אבל את החיוב על הארנונה הם ידעו טוב מאוד לשלוח לנו במייל", אמרה ויטקו-אברהמי.

"בעבר שילמנו 14 אלף שקלים ארנונה לשנה. עכשיו, הארנונה הנוכחית שנשלם היא 17,500 ש"ח לשנה. כלומר 1,500 שקלים בחודש על ארנונה", הוסיפה ויטקו-אברהמי. "אין לי בית פרטי. חברה שגרה בשוהם ושטח הבית שלה כפול מהבית שלי, משלמת 6,000 שקלים ארנונה לשנה, כלומר, אני משלמת פי שלושה ממנה על דירה קטנה. אין לנו חדר כושר, אין בריכה, אין גן מתחת לבית - אין כלום שיכול להצדיק את המחיר. על מה מבקשים סכום כל כך מנופח?"

התארגנות מחאה ארנונה ירושלים

גם לפני העלאת הארנונה הנוכחית, תעריך הארנונה עבור מ"ר בירושלים הוא הגבוה בארץ ועומד על 105 שקלים עבור מ"ר 1. גורמים בעירייה טוענים כי הנתון מטעה מכיוון שברשויות מקומיות אחרות מחייבים את הדיירים גם על חדרי מדרגות ושטחים ציבוריים. "ידוע שהארנונה בירושלים הכי יקרה בארץ", אמרה ויטקו-אברהמי, "זה לא הגיוני שהארנונה תעלה באלפי שקלים נוספים! יש אנשים שהארנונה קפצה אצלם ביותר מ-50%. לשלם 18 אלף שקלים ארנונה בשנה נשמע הזוי - אני צריכה שיהיה לי ארמון בסכום הזה. שכונת פסגת זאב אינה שכונת יוקרה או שכונת פאר, להפך. אני לא מבינה איך ייתכן שבוקר אחד פשוט קמים ומודיעים על זינוק מטורף בארנונה".

תגובת עיריית י-ם

מעיריית ירושלים נמסר בתגובה: "העלאת שיעורי הארנונה והרחבת מקורות ההכנסה הם צעדים הכרחיים שנועדו לשמור על היקף השירותים הניתן לציבור. בלי תוספת ארנונה, רמת השירותים תיפגע, ובוודאי שלא תוכל להשתפר. העלאת תשלומי הארנונה למי שהמגורים שלהם השתפרו במידה ניכרת היא צעד הגון, שנקבע על יסוד קריטריון אחיד שקשור לשנת הבנייה או להתחדשות הבניין ודירותיו".

"ההעלאה במרבית המקרים מסתכמת בכ-30%, לאחר שנים ארוכות מאד שלא היה בהן שינוי. עם הפעלת התוכנית, התברר כי יש מי שהחיוב לגביהם עלה בשיעור גבוה מאוד, מכיוון שסיווג המגורים שלו לצורך ארנונה עלה מ-ג' ל-א' וכאן כבר מדובר בתוספת של עד 70% במקרים חריגים. עיריית ירושלים עומדת על הצורך לשמור על החלטתה בעניין שינויי הסיווג, כמו גם על קריטריון הסיווג על פי שנת ההתחדשות של בית המגורים. ללא שמירה על הקריטריון והשינוי שבעקבותיו, לא יהיה ניתן לספק שירותים ברמה ראויה. בכל אירוע רחב יש מי שבאופן חריג נפגעים בצורה קשה יותר, אך מדובר במיעוט של מקרים".