"אין להכניס תינוקות לשיעורים. זו לא מדיניות האוניברסיטה, אלא מדיניות בית הספר" - כך נכתב לספיר שני פינס, סטודנטית לתואר שני בעבודה סוציאלית באוניברסיטת בר אילן. הסטודנטית החלה השנה את לימודיה במוסד כשהייתה בחודש התשיעי להיריונה, ונדהמה לגלות תוך כדי הלימודים שדווקא בבית הספר לעבודה סוציאלית, שבו יש רוב נשי מובהק, מונהגת מדיניות גורפת האוסרת להכניס תינוקות לשיעורים. המדיניות הזאת חריגה בהשוואה לאוניברסיטאות אחרות בארץ, ואף לפקולטות אחרות באוניברסיטת בר אילן עצמה.

"איך יכול להיות שבשיעור של תואר שני בחינוך, כיתה לידי, סטודנטית יכולה להביא את התינוקת שלה, ואני לא?", אמרה הסטודנטית בשיחה עם N12. פינס ילדה את בתה דיאנה לפני שלושה חודשים – חודש בלבד לאחר שהחלה את לימודיה. "זה לא הגיוני שדווקא בחוג לעבודה סוציאלית אסור. במקום שבו יש רוב נשי, שעוסק בטיפול ובצדק, אומרים לי שאני לא יכולה להביא את התינוקת שלי שרק בת חודש? איך זה הגיוני שצריך להיאבק על המובן מאליו?"

המייל שקיבלה ספיר מהמרצה שלה
המייל שקיבלה ספיר מהמרצה שלה

"לא תיארתי לעצמי שלא אוכל להיות עם התינוקת שלי"

מסלול הלימודים שאליו נרשמה פינס הוא של שלוש שנים, ורובו המוחלט מורכב מנשים. מכיוון שמדובר במסלול לתואר שני, לא מעט מהסטודנטיות והסטודנטים הם הורים, ומדובר במסלול שבו לומדים בסך הכול כמה עשרות סטודנטים בשנה. כשהחלה את המיונים ללימודים, פינס כבר ידעה שהיא בהיריון, ולכן שמחה לקרוא את נוהל ההורות של האוניברסיטה, שבו מפורטות הזכויות של סטודנטיות שילדו בהן, כמו זכאות להיעדר משיעורים למשך שישה שבועות מיום הלידה, וכן פינות החתלה שמפוזרות ברחבי האוניברסיטה.

"ידעתי שבבר אילן אוהבים ילדים, והיה נראה מהמסמך הזה שהם מאוד מקבלים אימהות, ולכן לא חשבתי שתהיה בכלל בעיה. לא היה כתוב גם שום דבר בנוגע לבית הספר בעבודה סוציאלית", סיפרה פינס ל-N12. כשהחלה את הלימודים בחודש התשיעי להריונה, הופתעה לגלות מסטודנטית אחרת שגם הייתה בהיריון, כי המדיניות בבית הספר אוסרת על הכנסת תינוקות לשיעורים. "זו הייתה הפעם הראשונה שנתקלתי בזה. יש קורסים שחייב לחזור אליהם אחרי ארבעה שבועות מהלידה - לא תיארתי לעצמי שהם חושבים שאחרי חודש לא אוכל להיות עם התינוקת שלי", תיארה הסטודנטית את הקושי.

פינס פנתה לרכזת ההתאמות להורות באוניברסיטה במטרה לבדוק את העניין, שהסבירה לה שהאיסור הגורף נובע מחשש שהתינוקות יפריעו לסטודנטים אחרים ללמוד, ושבעבר התקבלו כמה תלונות בנושא. "הרגשתי שממש נתקלתי בקיר והחלטתי שאני לא מקבלת את זה, ומנסה לראות מה אפשר לעשות", תיארה.

ספיר שני פינס ובתה דיאנה (צילום: ליהיא שני ארליך)
ספיר שני ודיאנה|צילום: ליהיא שני ארליך

כששעון החול למועד הלידה הלך והתקרב, היא פתחה בעצומה נגד מדיניות בית הספר, ופנתה למרצות ולסטודנטיות שלמדו איתה במטרה לשנות את המצב. לדבריה, הן אמרו כי אין להן בעיה עם זה שתכניס את התינוקת שלה לשיעורים. היא פנתה לסגל הבכיר בבית הספר בבקשה שיאפשרו לה להיכנס עם התינוקת שעתידה להיוולד, אך יום לאחר שילדה את בתה קיבלה מייל שבו נכתב: "מדיניות בית הספר היא שאין להכניס תינוקות לשיעורים. זו אינה מדיניות האוניברסיטה - אלא של בית הספר לעבודה סוציאלית. יש בתואר סטודנטיות רבות לאחר לידה ועניין זה עלה כמה פעמים בעבר. בנושא זה אין מקום לגמישות, גם אם יש הסכמה מצד הסטודנטים בכיתה".

פינס החליטה בכל זאת לבוא עם התינוקת שלה ללימודים, כעבור חמישה שבועות מאז הלידה – אך אחד המרצים אמר לה שעליה להפסיק לעשות זאת בשל מדיניות בית הספר. בעקבות כך היא גם זומנה לפגישה אצל ראשת בית הספר לעבודה סוציאלית ועם הנציבה לשוויון ומגדר באוניברסיטה. "הן ניסו למצוא לי פתרון, אך אמרו שלא ניתן להגיע עם התינוקת לאוניברסיטה, ושהן יאפשרו לי להשלים את השיעורים בהמשך באופן פרטני", סיפרה פינס. 

"להגיע עם תינוקת בת חודש זה לא מותרות"

שדולת הנשים התגייסה לעזור לפינס, ושלחה מכתב לדיקן הסטודנטים בפקולטה ולראשת בית הספר לעבודה סוציאלית. "סטודנטיות בחוג לעבודה סוציאלית, שרובן המוחלט הן נשים, מופלות לרעה לעומת סטודנטים וסטודנטיות בפקולטות אחרות באוניברסיטה", כתבו עורכות הדין גלי זינגר ויערה נצר מהמחלקה המשפטית של השדולה, והוסיפו, שההחלטה הזאת פוגעות בנשים שרוצות לשלב אימהות וקריירה.

מדיניות זו של בית הספר לעבודה סוציאלית בבר אילן לא שונה רק מזו של פקולטות אחרות באוניברסיטה, אלא גם מההתנהלות באוניברסיטאות אחרות בארץ. לפי בדיקת N12, באוניברסיטאות אחרות כמו תל אביב, העברית, חיפה ובן גוריון, המרצים והמרצות מאפשרים לסטודנטים להביא תינוקות לשיעורים, בייחוד בחודשים הראשונים לאחר הלידה. אצל חלק מהאוניברסיטאות אין הנחיה ברורה בנושא, אך בתגובה לפנייתנו, אוניברסיטאות אלה מסרו: "סטודנטיות מביאות תינוקות לשיעורים, למה לא? אין הגדרה ברורה דווקא כי ברור שזה אפשרי".

ההודעה שקיבלה ספיר על מדיניות ביה
המייל שקיבלה ספיר על מדיניות בית הספר לעבודה סוציאלית
ספיר שני פינס ובתה דיאנה (צילום: לימור רובין מנור)
ספיר וביתה התינוקת דיאנה באוניברסיטה|צילום: לימור רובין מנור

מאז אותה פגישה, שנערכה לפני כשלושה שבועות, פינס הפסיקה להגיע לאוניברסיטה – ובינתיים גם נגמר הסמסטר. "אני חושבת שלהגיע עם תינוקת בת חודש לשיעורים זה לא מותרות, זה הבסיס. זה צריך להיות המובן מאליו", היא אמרה, וטענה שהפתרון שניתן לה לא אפשרי ליישום בשיעורים שבנויים על דינמיקה קבוצתית. "הפתרון הנוסף שהציעו לי, שאביא סבתא או בייביסטר שתשמור לי עליה, לא רלוונטי. איבדתי את ההורים שלי ואני גם מניקה. יש פה אירוניה בין לימודים של עבודה סוציאלית שעוסקים בצדק ושוויון, ובמקביל מדכאים נשים".

עו"ד גלי זינגר משדולת הנשים הוסיפה: "אומנם אין חובה חוקית לאוניברסיטאות להכניס תינוקות לשיעורים, אבל בבר אילן המדיניות לא ברורה. בפקולטות אחרות מותר, ודווקא בחוג לעבודה סוציאלית אסור, כך שהסטודנטיות בו מופלות לרעה". זינגר טענה שאת בעיית הרעש אפשר יהיה לפתור בקלות על ידי חיוב הורה שהתינוק שלו מרעיש לצאת מהכיתה. "אנחנו קוראות לאוניברסיטה לשנות את המדיניות שלה", אמרה.

אוניברסיטת בר אילן: נאפשר הכנסת תינוקות, לפי שיקול דעת המרצים

בעקבות חשיפת הסיפור על ידי N12 ופניית שדולת הנשים, בית הספר לעבודה סוציאלית שינה את מדיניותו והודיע שיאפשר, בכפוף לשיקול דעת של המרצים והמרצות, להכניס תינוקות לשיעורים.

התגובה המלאה של אוניברסיטה בר אילן: "בית הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטה בחן את הנושא והחליט כי בשיעורים עיוניים, הכנסת תינוקות עד גיל שישה חודשים תאושר לפי שיקול דעת המרצים והמרצות. ההכשרה בתואר שני בעבודה סוציאלית דורשת סדנאות בקבוצות קטנות ושיעורים מעשיים עם מטופלים שדורשים ריכוז מקסימלי וסביבת למידה מיטבית".

"חשוב לציין כי בבר אילן, כמדיניות, סטודנטים הורים לתינוקות צעירים מקבלים מגוון הטבות וסיוע בהשלמת החומר בהתאם להנחיות המועצה להשכלה גבוהה ובמתחם הקמפוס גם פועל מעון לפעוטות", סיכמו באוניברסיטה.