אחרי הטראומה הקשה של 7 באוקטובר, מוצאים עצמם עשרות ניצולים במאבק חדש ובלתי צפוי – הפעם מול משרדי עורכי הדין שאמורים היו לסייע להם. תחקיר ששידרנו אמש (ראשון) במהדורה המרכזית המתבסס על שיחות עם נפגעי פעולות איבה ונכי צה"ל חושף תמונה מטרידה: בעודם מתמודדים עם הטראומה, חתמו הניצולים על חוזי שכר טרחה שמחייבים אותם בעשרות אלפי שקלים. במשרד המשפטים מודים שמדובר בתופעה מדאיגה ומקדמים חקיקה להגבלת שכר הטרחה, אך בינתיים הניצולים נאלצים להתמודד לא רק עם הצלקות הנפשיות, אלא גם עם חובות כבדים שרק מעמיקים את המשבר.

הסיפורים מאחורי המספרים מזעזעים. וובה מילמן, שאיבד מעל עשרה מחבריו במסיבת הנובה, מתאר את הבוקר הנורא: "בשש וחצי בבוקר התחילו הטילים, התחלנו לארוז את הדברים. נוסעים, כמה רכבים מחוררים בצדדים כבר עם גופות. התחבאנו בתעלת ניקוז. אחרי שתי דקות בערך ירי של קלאץ' שעולה לנו מעל הראש". כעת הוא נאלץ לשלם 15% מקצבתו החודשית למשך שנה שלמה.

וובה מילמן וזהר שרעבי איל
וובה מילמן וזהר שרעבי איל, ניצולי מסיבת הנובה: "פשוט לקחו מאיתנו כסף לא בהוגנות"

החיים אחרי הטראומה נראים אחרת לחלוטין. זהר שרעבי איל סובלת מסיוטים מתמשכים. בכל לילה היא מתעוררת בצעקות, רועדת במיטה. אך מעבר לקשיים הנפשיים, היא נדרשת לשלם 14 אלף שקלים על אחוזי הנכות הזמנית ועוד על תגמול רפואי. "חשבון הבנק שלי כל פעם נכנס לעוד קצת מינוס", היא מספרת. "הבנק לא הסכים להעביר את הכסף יותר".

איציק סלם, שחולץ ב-8 באוקטובר מהעוטף, מתקשה אפילו לצאת מהבית. "אנשים שלא נראים לך טוב בעין, בהתנהלות היום-יומית שלך ברחוב, אתה ישר נכנס לאיזושהי חרדה והזעות בידיים", הוא מתאר. "לא יצאתי עם כפכפים כבר מה-7 באוקטובר, רק מהידיעה שאולי אם יקרה סיטואציה שאני אוכל לרוץ".

איציק סלם
איציק סלם: "התחלתי לאכול התקפי עצבים, הזעות בידיים, ניפצתי את הטלפון על הקיר"

כששמע שיצטרך לשלם לעורכי הדין, חשב שמדובר בסכום סביר: "15 אחוז לא נשמע הרבה. אמרתי, אם אני אקבל נגיד אלף שקל, סבבה, אז אני אביא להם 150 שקל". אך כשקיבל 50 אחוזי נכות, גילה שעליו לשלם 87 אלף שקלים. "התחלתי לאכול התקפי עצבים, הזעות בידיים, ניפצתי את הטלפון על הקיר".

במשרד המשפטים זיהו את התופעה כבר בתחילת המלחמה. איתמר דוננפלד, מנכ"ל המשרד, ירד עם צוותו למרכזי המפונים וגילה הסכמי שכר טרחה "מופרזים, מופרכים וגבוהים מאוד, הרבה יותר מהממוצע הנהוג כרגע במשק". המשרד החל מיד בקידום הצעת חוק להגבלת שכר הטרחה, אך התהליך מורכב ועדיין לא הושלם.

נחום ביטון, תושב שדרות, עבר אימה כשהמחבלים ניסו לפרוץ לביתו. "אנחנו מתפללים בבית כנסת של חמי ואז התחילו כל הטילים. ראיתי גם את המחבלים. התחבאתי", הוא מספר בקושי. "גם ניסו לפתוח לי את הדלת של הבית". במצבו הנפשי הקשה, חתם על הסכם עם משרד עורכי דין. כבר שילם להם 11,145 שקלים במזומן, ועדיין נדרש לשלם עוד 75 אלף שקלים. "מאיפה אני אשלם את כל זה? הם היו צריכים לייצג אותנו, לעזור לנו, אבל פה זה לא לעזור לנו, זה לקחת הכול".

עורכי דין גובים שכר טרחה מופלג
עורכי דין גובים שכר טרחה מופלג על חשבון נפגעי טבח ה7 באוקטובר

משרדי עורכי הדין מצידם מגנים על המחירים. עו"ד ליאור טומשין, שותף במשרד מרקמן טומשין, מסביר שמדובר בקצבאות לכל החיים. "הקצבה הזאת, אפילו של 20 אחוז, זה יותר מאלף שקלים לחודש, יותר מ-13 אלף שקלים לשנה. החבר'ה הצעירים האלה זה ל-60 שנים". בנוסף לקצבאות, הוא מציין, הנכים מקבלים הטבות נוספות כמו לימודים. "זה מגיע למעל מיליון שקל. אני חושב שעל מיליון שקל פלוס טיפולים רפואיים, פלוס שיקום, שכר טרחה של 30 אלף שקלים הוא לא גבוה".

איתי אמיר, לוחם בסיירת נח"ל וניצול נובה, מדבר איתנו מפנמה, לשם טס להתמודד עם הטראומה. "ישר לאחר הנובה הייתה לי איזושהי קריסת מערכות רצינית", הוא מספר. כשפנה למשרד עורכי דין "לא היה לי ספק בכלל שכולם בעדי, שכולם רוצים לעזור לי ולתמוך בי. לא חשבתי שיש סיבה שידפקו אותי". עם המצב הנפשי שלו, הוא עשוי להגיע ל-50 אחוזי נכות - מה שיחייב אותו בתשלום של 75 אלף שקלים לעורכי הדין.

התופעה ממשיכה גם כעת. בעוד משרד המשפטים מקדם את החקיקה, ניצולים נוספים חותמים על הסכמים דומים. "יש אתיקה שלפיה בני אדם פועלים", אומר וובה מילמן. "במיוחד כשמדובר באסון הכי גדול שקרה לעם היהודי מאז השואה. יש עוד חבר'ה שורדים שמחפשים את עורכי הדין האלה, שרק עכשיו מצליחים להרים את הראש מהמים ולגשת לביטוח לאומי. אפשר שנייה להיות בני אדם".

עו
עו"ד ליאור טומשין: "שכר טרחה של 30 אלף שקלים הוא לא גבוה"

יהב כספי, שורד נוסף, התקשה אפילו למלא טפסים של ביטוח לאומי במצבו. "כמה ימים אחרי המקרה קיבלתי איזו סוג של פנייה מהמשרד", הוא נזכר. "על פניו זה היה נשמע מאוד מבטיח ומאוד-מאוד טוב. לא הסבירו לי מעולם את החוזה". בינתיים הוא מוציא סכומים גבוהים על טיפולים פרטיים - "זה פסיכולוגים, זה פסיכיאטרים וכל מיני סוגים שונים של טיפולים".

במשרד המשפטים התזכיר נמצא בשלבים מתקדמים. "מדובר בתזכיר באמת-באמת מורכב ומסובך", מסביר דוננפלד, "שאמור למצוא את נקודת האיזון בין נפגעי עבירה ונכי צה"ל לבין נותני השירות, אנחנו מנסים למצוא את נקודת האיזון, את שכר הטרחה הראוי והנכון".

אבל בינתיים, זהר שרעבי איל מבטאת את תחושת רבים מהניצולים: "הם לגמרי לקחו את הסיטואציה שיש פה אוכלוסייה של חבר'ה חלשים, ניצולים, שהרגע יצאו מטראומה, ופשוט לקחו מאיתנו כסף לא בהוגנות".