מקורבים למפכ"ל המשטרה לשעבר יעקב שבתאי מתחו ביקורת חריפה היום (ראשון) על התערבות, לדבריהם, של גורמים שאינם מוסמכים בהחלטות לגבי מינויים בארגון. "כשהתחילו לחצים, שבתאי לא שיתף פעולה ולא הסכים לשנות את עמדותיו", אמרו המקורבים ל-N12.

הביקורת באה לאחר שהעיתונאי ג'וש בריינר חשף היום בעיתון הארץ התכתבויות מקבוצת הוואטסאפ של הכוורת של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר. בקבוצה נמצאים גם רעייתו אילה ויועציו הקרובים של השר, המוכר שבהם הוא ראש לשכתו חנמאל דורפמן. על פי הפרסום, רעייתו של בן גביר, ראש הלשכה דורפמן וגורמים נוספים התייעצו בקבוצה בנוגע לתפקודו של ניצב עמי אשד, מפקד מחוז תל אביב בימי המחאה נגד המהפכה המשפטית, והציעו להדיחו.

איתמר בן גביר, חנמאל דורפמן, זירת הפיגוע (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
התערב במינויים במשטרה? השר בן גביר וראש לשכתו חנמאל דורפמן|צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

במרץ 2023 החליט בן גביר כי אשד יוזז מתפקידו. בהודעה משותפת של המשרד לביטחון לאומי ומשטרת ישראל על "סבב מינויים במשטרה" נכתב כי אשד ימונה לראש אגף ההדרכה במשטרה. ארבעה חודשים לאחר מכן, פרש אשד מהמשטרה.

באותם ימים שבתאי היה מפכ"ל המשטרה. מקורבים לשבתאי הטילו ביקורת חריפה על התערבותם של גורמים שאינם מוסמכים בהחלטות מינויים, לדבריהם. "זה אירוע חמור", אמר היום אחד מהמקורבים. "מי שמובילים את הנושא צריכים להיות רק גורמים מקצועיים מתוך המשטרה, לא כאלה שמייצגים אג'נדות חיצוניות".

לדבריו, שבתאי נאלץ לעמוד כחומה בצורה במאבקים רבים מול לחצים חיצוניים של גורמים שהתעקשו על מינויים של אנשים מסוימים לתפקידים רגישים. "90% מהמלחמות שהיו למפכ"ל איתם היו על רקע המינויים. שבתאי לא היה מוכן להתכופף ולא לשנות דברים בגלל גחמות כאלה ואחרות", אמר הגורם.

 

איתמר ואילה בן גביר בכנסת (צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש 90)
השר בן גביר ורעייתו אילה|צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש 90

ההתכתבויות בקבוצת הוואטסאפ שנחשפו היום בהארץ כוללות שאלה ששאלה אילה בן גביר על תהליך המינויים במשטרה, עם רמיזות לכך שגורמים חיצוניים ינסו להשפיע על כך. באחת ההתכתבויות, דורפמן השיב לאילה כי יש כוונה לזרז הליכים כדי להקדים מינויים. מקורבי שבתאי הסבירו כי "כל התנהלות שכזו מסכנת את מערכת הביטחון הפנימית".

אחד ממקורביו של שבתאי העיד כי המפכ"ל לשעבר היה נחוש לשמור על יושרה מקצועית, גם אם זה יעלה לו בתמיכה פוליטית או בלחצים מצד המשרד לביטחון לאומי. לדברי המקורבים, שבתאי התעקש שהמינויים במשטרה יהיו מקצועיים ובלתי תלויים. "בכל תהליך המינויים במשטרה יש נוהל מסודר וכל ניסיון לשנות אותו מטעמים פוליטיים או אישיים - פסול מיסודו", הם אמרו.

שבתאי מעדיף שלא להתבטא בנושא, אך ציין שהוא "העדיף להתרחק מהפוליטיזציה של המשטרה" ומעולם לא נכנע ללחצים החיצוניים. לדברי גורמים בסביבתו, הוא סבור שמדובר בבעיה חמורה ועמד על עקרונותיו גם כשעמדו מולו גורמים רבי-עוצמה.