ענבל אלחדד, אימא צעירה מבאר שבע, לא האמינה כשראתה בתיבת הדואר שלה לפני כשנה מכתב מבית המשפט שבו נאמר לה כי הוגש נגדה כתב אישום על ידי משטרת ישראל. אחרי שיצאה מההלם שבו הייתה מכותרת המסמך היא הבינה כי מדובר במקרה שקרה לה ולכלב שלה מול כלבה של קצין במשטרה.
בזמן שאלחדד טיילה עם כלביה ועם תינוקה בעגלה באחד מרחובות בבאר שבע, כלבה הכנעני השתחרר מאחיזתה ותקף כלבה אחרת - הוא נשך אותה באזור הישבן וגרם לה לפציעות רבות. כל אחד הלך לדרכו וענבל לא שמעה מבעל הכלבה עד אשר הגיע כתב האישום. הכלבה שננשכה, התברר לה רק בשלב מאוחר יותר, שייכת לקצין חקירות במשטרת באר שבע.
זה היה כחודש וחצי לאחר פרוץ מלחמות חרבות ברזל. "הייתי בהלם", נזכרה אלחדד בשיחה עם N12, "בושה שבזה התעסקו בכירי המשטרה בחודש וחצי אחרי האירוע השחור בתולדות המדינה, כשהמדינה בכאוס, כשקוברים 1,300 נרצחים, 250 חטופים מוחזקים במנהרות, חיילים מתים, וטילים עפים על כל הדרום".
סעיף האישום: אי נקיטת צעדי זהירות בחיה. המשטרה גם צירפה לכתב האישום לא פחות מ-4 עדי תביעה.
בכתב האישום נכתב כי כתוצאה מהנשיכה נגרמו לכלבתו של השוטר שלושה קרעים באורך סנטימטר, והוסיפו כי בעלת הכלב נהגה ברשלנות ולא נקטה באמצעי זהירות מפני סכנה מצטברת הכרוכה בחיה שבחזקתה.
עורכת הדין סיון רובין נוה, מתמחה בהגנה על זכויות בעלי חיים ובעליהם שמייצגת את אלחדד, אמרה שמדובר בכתב אישום חריג, ושלא נהוג להגיש כתבי אישום במקרים שבהם כלב פוגע בכלב אחר ולא באדם.
לכן, ההגנה טענה כי מדובר באכיפה בררנית בשל זהות המתלונן, כלומר רק מאחר שהמתלונן הוא קצין חקירות בתחנת באר שבע הוגש כתב האישום. עוד נטען כי החקירה הועברה לתחנה אחרת באותו מחוז, מכיוון שהשוטר הועסק גם בתחנה החוקרת וזהות המתלונן יכולה להשפיע על אופן ניהול החקירה.
אכיפה בררנית
בדיון ההקראה עורכת דינה של אלחדד ביקשה לקבל נתונים לגבי תיקים דומים שבהם הוגשו כתבי אישום במקרים של נשיכת כלב ללא פגיעה באדם. המשטרה לא הגיבה באופן מלא בדיון, אך ביקשה ארכה של 60 יום לבדוק את הטענות ולהשיב להן בכתב.
בית המשפט ציין באותו דיון כי הטענות שהעלתה עורכת דינה של א' נוגעות לפגמים בכתב האישום, שיקולי צדק ואכיפה בררנית. ודרש מהתביעה להגיש תגובתה בכתב עד 28 בנובמבר 2024.
אולם במקום להגיש תגובתה, ולהשיב האם היו מקרים שהוגשו כתבי אישום נגד בעלת כלב שכלבה נשך כלב אחר, מחלקת התביעות המשטרה הודיעה לבית המשפט בתחילת החודש כי המשטרה חזרה בה מכתב האישום. בעקבות הודעת תביעות המשטרה, סגנית נשיא בית משפט השלום בבאר שבע החליטה לסגור את התיק נגדה.
"עוגמת נפש רבה כתוצאה מהתנהלות נקמנית"
לשם השוואה, אותה משטרת באר שבע סגרה (פעמיים) תיק על שני פיטבולים שנשכו למוות פודל ופצעו את בעלת הכלב, צעירה בת 18. זאת למרות שמי ששטייל עם הפיטבולים ברח מהזירה, למרות שבעלת הפודל נערה בת 18, גילתה תושיה, הצליחה להשיג את פרטי בעל הפיטבולים, מסרה להם את שמו, את כתובתו ואת שמות העדים למיקרה. עוד באותו יום משטרת באר שבע סגרה את התיק בטענה ש"מדובר בעניין אשר ההליך הפלילי אינו מהווה מסגרת מתאימה לבירורו".
"נגרמה לי עוגמת נפש רבה כתוצאה מההתנהלות הנקמנית של שכן שלי - קצין בכיר במשטרה", מציינת ענבל, "זה התחיל מזה שנחקרתי כאחרונת העבריינים, עם טביעות אצבע, צילומי פנים, לשבת בתא כמו עצירה לפני החקירה. זה המשיך בכך שנאלצתי לקנות הגנה חזקה, כדי להעיף את הכתב אישום ההזוי הזה מעלי. זה רק מלמד על גודל הביזיון של ההתעסקות במקרה של נשיכה בין כלבים בטוסיק, והתגייסות של מערכת שלמה לטפל לשוטר בחייו האישיים באמצעות כתב אישום נגד השכנה שלו", היא מוסיפה.
"משטרת ישראל החליטה לחזור בה מן האישום וביקשו להורות על ביטול האישום וזאת כדי לא להתבזות, מה שמוכיח שכלל טענותינו בעניין היו נכונות ומוצקות", ציינה עו"ד סיון רובין נוה, "מדובר בתפירת תיק חמורה עד מאוד, בה גורמים משמעותיים בצמרת המשטרה בדרום, השתמשו בתפקידם ויכולותיהם המקצועיות, כדי לסייע לקצין בכיר במשטרה. המדובר בקצין שהם במקרה מכירים היטב, כל זאת כדי לרדוף אישית אזרחית במדינה לעניין שנוגע לשוטר במסגרת חייו האישיים. מדובר בסוגיות בהם לא מגישים כתבי אישום על פי חוק. בעקבות טענותינו המקדמיות ודרישות להצגת נתונים וכאשר ראו שהשופטת הבינה את העניין ולאן נושבת הרוח, הם העדיפו למחוק כל זכר לעניין ומיד חזרו בהם, אבל הנזק ללקוחה שלנו כבר נעשה".
ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "מדובר בטענות משוללות כל יסוד. נבהיר כי על מנת למנוע כל ניגוד עניינים אפשרי, התיק נחקר בתחנה אחרת ולא ביחידה בה משרת הקצין. עוד נבהיר כי כל תלונה המתקבלת במשטרה ומעלה חשד לקיומה של עבירה פלילית, נבדקת ונחקרת ביחס לראיות הקיימות באופן מקצועי וללא משוא פנים וכך גם במקרה זה. עם סיום החקירה, התיק הועבר לתביעה המשטרתית אשר סברה כי יש מקום להגשת כתב אישום ולאחר בחינה מחודשת נתקבלה החלטה לחזור מכתב האישום, מטעמים מקצועיים בלבד וללא כל קשר לזהות המעורבים".