פרסום ראשון: בני משפחות חטופים נפגשו היום (חמישי) עם שר הביטחון יואב גלנט, שאמר להם שבשלו התנאים הביטחוניים ואין שום סיבה שלא לעשות עסקה. "הישארות בעזה לשם ההישארות - תכלית לא ראויה לסכן חיילים בשבילה", אמר השר היוצא.

גלנט הודה בפני קרובי החטופים כי "אין פורום שדן בשחרור החטופים. מקבל ההחלטות הוא ראש הממשלה בלבד. אני לא יודע אם אפשר להשפיע עליו. ניסיתי ולא הצלחתי. הייתי בעמדת יחיד בקבינט. ראש השב"כ, הרמטכ"ל ולדעתי גם ראש המוסד הסכימו איתי. לגבי השיקולים של נתניהו, אני יודע להגיד מה הם לא - הם לא שיקולים ביטחוניים, גם לא מדיניים".

"הרמטכ"ל גם אמר שזה לא עניין ביטחוני. אף אחד לא יכול להתווכח איתנו או לערער על הקביעה שלנו", הוסיף שר הביטחון היוצא. "אז אמר ראש הממשלה 'זה עניין מדיני'. אבל זה גם לא עניין מדיני. לא מדובר פה על משהו שאי אפשר לפתור אותו. אפשר לפתור אותו, צריך לפתור אותו וחובה לפתור אותו - ויפה שעה אחת קודם. בעבר שלחנו אנשים אלפי ק"מ כדי להביא חטופים, חטוף אחד או עשרות. סיכנו לוחמים בשביל מידע מודיעיני. בעצמי הייתי על המסוק שהיה אמור לחלץ את רון ארד. בשביל כל דבר הכי קטן עשינו מאמץ גדול. אם לא נפתור את זה, מעבר למשפחות ולצער על החטופים - זה אות קין למדינת ישראל".

"בניגוד לתחילת המלחמה, הדרישות של חמאס לא בשמיים. אפשר לפתור את זה"

עוד פירט גלנט על המטרות שהשיגה מערכת הביטחון ברצועה: "כל מה שאפשר היה להשיג בכוח - השגנו. מחיסול הבכירים, ועד פירוק הגדודים והשמדת תשתיות הטרור. לא נחזור למה שהיה לפני 7 באוקטובר". לדבריו, "בתחילת המלחמה הדרישות של חמאס היו בשמיים. היום הדרישות קשורות לכמויות ולמינונים ואפשר לפתור את זה".

"בתחילת חודש יולי חמאס הסכים לעסקה שתחזיר את החטופים בשני שלבים. מאותו הרגע אמרתי שבשלו התנאים. מאז אנחנו במחלוקת, אם בשלו או לא בשלו. אני סברתי ואני סבור שאנחנו צריכים להיות מוכנים לשלם בשני פרמטרים שהם הפיכים - שחרור מחבלים וביציאה מציר פילדלפי", שיתף גלנט את המשפחות. "רק בסוף חודש יולי ישראל הגיבה על ההצעה של חמאס, בהצעה שידענו שהיא לא תתקבל. אני אמרתי 'אם אתם רוצים להעביר הצעה שלא תתקבל תעבירו ב-4 ביולי. למה חיכיתם שלושה שבועות?'"

שר הביטחון היוצא הסביר לקרובי החטופים כי "יש דברים שהכוח לא מביא. אתה לא יכול לגרום לחבלים להיקשר אחד לשני רק בכוח. צריך לעשות את הקשר. צריך לסגור את העסקה. אני חושב שאנחנו מספיק חזקים, אחרי מה שעשינו בלבנון, בעזה ובעוד מקומות. אנחנו לא נהיה יותר חזקים. לא נשארו לנו מנהיגים לחסל, חיסלנו את כולם. על הישגי מערכת הבטחון אי אפשר להתווכח. לא נשארו עוד אויבים פוטנציאלים שאתה יכול להביא אותם כסמל. תמיד יש עוד מחבלים להרוג, אבל גם בעזה, גם בלבנון וגם ביו"ש הבאנו הישגים שאי אפשר יהיה לשחזר אותם. אלא אם אנחנו הולכים למלחמת הכול בכל. אני מקווה שזה לא יקרה, אבל זה לא תלוי רק בנו. בכל מקרה הצגנו בפני איראן באופן מאוד ברור מה יקרה אם הם יעזו לחתור לשם".

על "היום שאחרי" אמר גלנט: "נותר הצורך להקים בעזה משהו אחר,גוף שייקח את השלטון שהוא לא חמאס ולא ישראל כי אחרת נשלם מחירים כבדים. זה לא טוב שישראל תשלוט בעזה. יש כאלה שחושבים שאם נהרוס את עזה ייצא מזה פתרון שלטוני אחר. לדעתי אם אתה לא שותל שתיל לא יצמח כלום, רק עשבי בר. אם זה לא יקרה, התהליך יילך ויימשך, ומה שיותר גרוע - אנחנו עלולים להיכנס לפרויקטים מחלוקת מזון ועד שליטה על השטח. זה יביא לנו נפגעים שלא נדע להסביר לעצמנו מדוע הם נפגעו. אני מוכן לסכן חיילים אם התכלית היא ראויה. אז יש הצדקה. אם התכלית היא לא ראויה, אז מה תגיד לעצמך ולחיילים?"

רגע לפני שהשר המפוטר מעביר את המושכות  לישראל כ"ץ, המשפחות ביקשו להודות לגלנט על כל פעילותו בחודשים האחרונים. הפגישה התחילה באווירה חמימה והן הודו לו על ששם את נושא החטופים בקדמת הבמה. הנוכחים בפגישה רצו להבין איפה היו ההזדמנויות לעסקה לשחרור יקיריהם שפוספסו, ולאן זה הולך עכשיו.

בשעות האחרונות לכהונתו, גלנט לא מוכן לשתוק. הוא הסביר לבני המשפחות שבחודש יולי הוא היה בדעת יחיד בקבינט, וייצג את כל מערכת הביטחון שחשבה שצריך לקדם עסקה ושאין טעם להישאר בציר פילדלפי.

השר גלנט למשפחות חטופים (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
השר גלנט למשפחות חטופים|צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

"אני יודע לומר מה לא היה - שיקול ביטחוני", אמר להם גלנט. "אני והרמטכ"ל אמרנו שאין שיקול ביטחוני בהישארות בציר פילדלפי, "נתניהו אמר שזה שיקול מדיני, אני אומר לכם שאין שם גם שיקול מדיני. אפשר וחובה לפתור את זה".

השר גלנט למשפחות חטופים (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
השר גלנט למשפחות חטופים|צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

כשבני משפחות החטופים ניסו להבין ממה נובעת ההתעקשות היום לא ללכת לעסקה, ענה גלנט: "לא נשאר בעזה עוד מה לעשות. את ההישגים הגדולים כבר השגנו. אז למה נשארים שם? אני חושש שזה מתוך רצון להישאר שם, לשלוט על השטח לכאורה כתנאי לייצר ביטחון. לי זה מרגיש תכלית לא ראויה לסכן חיילים בשבילה".

"בנושא הזה - אני לא אופטימי", אמר גלנט.

השר גלנט למשפחות חטופים (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
השר גלנט למשפחות חטופים|צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

טקס החלפת שר הביטחון יואב גלנט בישראל כ"ץ יתקיים מחר בשעה 9:00. הטקס הצנוע יתקיים אחרי שהערב צפויה הכנסת לאשר את החלפת גלנט בכ"ץ, ואת מינויו של גדעון סער לשר החוץ. טרם כניסתו הרשמית לתפקיד שר הביטחון, שתחל הערב בשעה 20:00, כ"ץ נפגש עם הרמטכ"ל רב-אלוף הרצי הלוי. הפגישה התקיימה באישורו של שר הביטחון היוצא גלנט.

בשעותיו האחרונות של גלנט כשר הביטחון, הנהלת המשרד נפרדה ממנו. מנכ"ל משרד הביטחון, האלוף (במיל') אייל זמיר, הודה לשר גלנט בשם המשרד ועובדיו על שנתיים של עבודה משותפת, שבמרכזן מלחמת חרבות ברזל. "תחת הובלתך ביצע משרד הביטחון שורה ארוכה של משימות, שאת כולן אפשר לכנות 'חסרות תקדים': רכש, התעצמות ורכבת אווירית בהיקפים שלא ידענו כמותם".