הסכם הפסקת האש שנכנס הבוקר (שלישי) לתוקף מגיע אחרי קרוב לשנה וחודשיים של אש בלתי פוסקת בגבול הצפון וירי של אלפי רקטות לעבר היישובים. ההערכה היא שיידרשו בין חודשיים לשלושה כדי לתקן את הנזקים הקלים ביישובים, בהם נזקים לגינות ולתשתיות בסיסיות. לצד זאת, בנייה מחדש של אלפי בתים ובנייה של דרכים חדשות וקווי ביוב, עשויה לקחת שנים.

כבר הבוקר, על פי נתונים שנאספו במשרדי הממשלה, כ-12 אלף איש, 20% מהתושבים שפונו כבר שבו לבתיהם. אלה שמעוניינים לחזור לבתיהם דורשים בראש ובראשונה הצבה של כוחות צה"ל בגבולות ודרישה שנייה היא שיקום המערכות הרבות שנפגעו בצפון.

נזקי נפילות בצפון (צילום: דוד כהן, פלאש 90)
נזקי נפילות בצפון|צילום: דוד כהן, פלאש 90

התוכנית לשיקום לצפון עדיין לא מוכנה וגם הבוקר יש ויכוחים פוליטיים על ההגדרה של מי שנכלל ב"יישובי קו העימות", אחרי שהממשלה הכניסה לרשימת השיקום גם ערים בקריות ובאזור כרמיאל, אך לא הוסיפה תקציבים.

ישנם ארבעה שרים, מנהלת ובירוקרטיה רבה שמכבידים על סיוע מהיר ומרחיקים את מימוש התוכניות שכבר קיימות. הממשלה כרגע לא צפויה לחייב תושבים לשוב לבתיהם, והיא תאפשר להם להחליט מתי הם מרגישים מספיק בטוח לחזור.

בהתאם לכך גם מימון הפינוי של התושבים צפוי להימשך לפחות עד לסוף שנת הלימודים הנוכחית, על מנת לאפשר לתלמידים לסיים את השנה באותה המסגרת. עם זאת, על מנת לאפשר חזרה של משפחות, במשרד החינוך הכינו תקציב ייעודי שיאפשר פתיחת גנים וכיתות במספרים קטנים מהתקן, על מנת לחזור בצורה מהירה יותר.

רכבים שנפגעו מירי של חיזבאללה במושב דובב (צילום: דוד כהן, פלאש 90)
נזקי הירי לצפון|צילום: דוד כהן, פלאש 90

הרגשות המעורבים ביישובים והתוכניות להמשך

יורם אבן צור, חבר מליאת המועצה האזורית הגליל העליון וחבר קיבוץ עמיר, התייחס לתחושותיו לגבי ההסדרה: "אנו מחזקים את ידי צה"ל ומוקירים את ההישגים המבצעיים ההרואיים וגם מתפללים שהסבל שלנו כתושבי הקיבוצים יסתיים כבר והעקורים יחזרו לביתם". 

עם זאת, אבן צור חש כי עדיין נדרשת עבודה רבה: "לאחר שנה שאנחנו חווים את המלחמה בגבול הצפון בהיעדר אסטרטגיה כלכלית ומתווה מסודר לאוכלוסיית הקיבוצים שלא פונתה, אנחנו מתוסכלים".

אבן צור פירט מה לדעתו יש לעשות בהמשך: "עלינו להניע את כלכלת האזור, לטפל במענים רגשיים לכלל האוכלוסייה, גם המפונים וגם אלה שלא פונו. יש למגן את הבתים של התושבים ולטפל במענים רגשיים לילדים". אבן צור ציין כי "אנחנו מצפים מהממשלה לפעול בנחישות ולהבטיח את ביטחוננו ואת חזרתנו לשגרה מלאה".

 איתי פלס, תושב נהריה, חושב שהאסון הבא הוא רק עניין של זמן: "בפעם הבאה לא נינצל בצפון, כמו שניצלנו הפעם, בפעם הבאה זה יגיע גם למרכז".

פלס הטיל ספק במאמצי ההסדרה עם חיזבאללה: "כל הזמן מחדש אותו הניגון, הסדרה עם ארגון טרור רצחני ששולט על מדינה. לא יעזור כלום, אנחנו נראים בעולם כמדינה חלשה ומוכה, אפילו לטייל בעולם עם זהות ישראלית יהיה בגדר סכנה". פלס תקף את ההנהגה בישראל: "מנהיגי המדינה שחותמים על הסכמים עם מחבלים מוזמנים לגור כשכנים שלי על הגבול".

אופיר יחזקאלי מקריית שמונה גם קיבל ברגשות מעורבים את ההסדרה: "קשה להתעלם מהעובדה שההישגים המבצעיים לא תורגמו להישגים מדיניים משמעותיים. החלטה 1701 נותרה בעינה, הכפרים בלבנון ישובו לגדר, והאחריות תמשיך להיות מופקדת בידיים שכבר הוכיחו שאינן מסוגלות – יוניפי”ל וצבא לבנון".