בית המשפט קבע היום (ראשון) כי הילדה סופיה תועבר להוריה הביולוגיים-גנטיים אחרי שגדלה במשך יותר משנתיים אצל הזוג שהביא אותה לעולם באמצעות טיפולי פוריות שהסתיימו במחדל של אסותא. עוה"ד גלית קרנר, פרקליטת ההורים שגידלו את התינוקת, אמרה בריאיון ל"מהדורת היום": "טובת הילדה להישאר בבית שבו היא גדלה. ההחלטה - פגיעת הדף של בית המשפט".

לדברי עוה"ד קרנר, המשפחה שילדה את סופיה מנסה "לקחת בפרופורציות את הפגיעה". "אנחנו מדברים על שתי חוות דעת שנתנו מטעם המדינה - אפוטרופסיות לדין, ושל העובדות הסוציאליות במסגרת תזכיר. חוות הדעת הייתה במשך שנתיים, שטובת הילדה ולא טובת ההורים, לא אלה ולא אלה, להישאר בבית שבו היא גדלה". 

עו
עו"ד גלית קרנר שמייצגת את ההורים שגידלו את התינוקת סופיה

 

"בא מומחה חדש של בית המשפט, לפני מספר חודשים בודדים הוא מונה באמצע תהליך ההוכחות, והוא קבע עמדה אישית שלו, מנותקת מהמצב הרפואי של התינוקת, עמדה מנותקת מהאסכולות שהוא היה חייב לבחון", הוסיפה עוה"ד קרנר.

המשפחה שגידלה את התינוקת הודיעה כי היא מתכוונת לערער על ההחלטה, ולדברי עוה"ד קרנר, בני המשפחה עברו שעות קשות. "אני יכולה להגיד שהאבא לא אזר אומץ לדבר עם זוגתו במשך שעות רבות. כל המדינה סערה, והאימא בעצם לא ידעה שזו ההחלטה. היא לא יכולה הייתה להכיל את זה, עוברות עליהם שעות קשות. ליבי כאימא וכאישה עם שתי הנשים בפרשה, אבל אנחנו חייבים לנתק את האמוציות ולבחון מה טובת הילדה ולזכור מה זה יעשה למעמד האישה". 

"מה זה יעשה לכל הנשים שעברו תהליכי IVF ויודעות מה קורה עכשיו, אחרי פסה"ד (שנגיש עליו ערעור ויגיע לביהמ"ש העליון)? מה זה יעשה למעמד האישה ולאותן הנשים שמגדלות ילדים ומישהו יכול לבוא ולקחת להן את הילד? 

 האב והאם מפרשת החלפת העוברים לפני הלידה (צילום: חדשות 12)
האב והאם מפרשת החלפת העוברים, לפני הלידה|צילום: חדשות 12

שאלנו את פרקליטת המשפחה המגדלת אם בנקודת הזמן הזו אין מקום לתביעה ומקום להורים שהילדה שלהם נושאת את כל המטען הגנטי שלהם. "בית המשפט העליון מפסק דין ב-6.3.2023 קבע את ההפך ובצורה חד-משמעית, שטובת הילדה זה להפסיק לחפש אחר ההורים הגנטיים שלה, וטובתה לגדול אצל האימא שלה שהרתה אותה, נשאה אותה וילדה אותה. דבר שני - אנחנו מכירים את חוק הכשרות המשפטית. כל הורה וכל אדם שיושב בבית, וכל אישה שיולדת ילד ונושאת אותו ברחמה, באופן אוטומטי לפי החוק בישראל היא מוכרת כאימא של התינוק. יש פסק דין, ולוקחים את הזכות הטבעית".

"העבודות מלמדות דבר פשוט, שאנחנו לא בהסכמים לנשיאת עוברים, אנחנו לא בפונדקאות", הוסיפה עוה"ד קרנר. "האימא של הילדה לא חתמה על אף הסכם לשמש פונדקאית. לפי החוק גם פונדקאית רשאית לחזור בה מההסכמה שלה לתת ולמסור את הילד שהיא מגדלת, וזה לא המקרה. אנחנו לא בחוק אימוץ. המקרה הוא כואב וקשה, ואני מבקשת ומצפה מכל שופט לדון בכובד ראש במכלול הטענות ולא לקחת באופן שטחי עמדה של פסיכולוג שבא ומודה ביושר שאמר את שאמר כי חשב שקל יותר במדינה שלנו לגדול כילד יהודי. הלקוחה שלי לא סיימה הליכי גיור וזה חלק מהנימוקים שלו. העמדה האישית שלו לא מבוססת מאמרים, הוא לא דיבר עם הרופא המטפל של הילדה".