המושבה מטולה נמצאת בשפיץ של אצבע הגליל, מוקפת בגבול משלושה צדדים. במהלך המלחמה הירי מלבנון שינה לגמרי את פני המקום. אמש (שלישי) הבאנו ב"מהדורה המרכזית" את התמונות הלא ייאמנות של שכונות שלמות שנחרבו כתוצאה מפגיעות של אלפי רקטות וטילי נ"ט.

באמצעות צילומי רחפן ניתן לראות את ממדי ההרס. במטולה יש 650 בתי אב. עד כה דוח על 400 בתים שנפגעו קשה, מעל 60%. גם בבתים שעל פניו מבחוץ נראים ללא פגע, מקרוב מתגלה נזק אדיר. לפי ההערכות, בימים הקרובים כשמשפחות נוספות יגיעו לכאן בפעם הראשונה יתגלו פגיעות חדשות והמספר עוד יעלה.

ממדי ההרס במטולה (צילום: חדשות 12)
ממדי ההרס במטולה, השבוע|צילום: חדשות 12

ראש המועצה דוד אזולאי מאמין שמטולה תתגבר על המצב קשה. "נעשה זאת עם ממשלת ישראל ובלי ממשלת ישראל", הוא הבטיח.

כאשר מסתכלים על שכונת הר צפייה במושבה, ניתן להבין את היקף הפגיעה כשמה של השכונה, היא צופה על לבנון מול הכפרים כילא ועדייסה. הבתים נבנו באופן מדורג על הגבעה וזה אפשר למחבלים לצלוף בהם אחד אחרי השני. בשכונה יש בסך הכול 100 בתים, לפחות 75% מהם ספגו פגיעות קשות. רובם פגיעות קשות שיחייבו הריסה ובנייה מחדש.  

ממדי ההרס במטולה (צילום: חדשות 12)
60 אחוז מהבתים ניזוקו, ההרס במטולה|צילום: חדשות 12

רחוב הלבנון במטולה נמצא בקו הראשון לגבול. בגלל היותה של השכונה חשופה מאוד, גם היא קיבלה הרבה אש מחיזבאללה. מרבית הבתים ברחוב הזה הם נחלות חקלאיות. התושבים הם צאצאים של מקימי המושבה שבנו אותה לפני 128 שנים.

אנשי מס רכוש תיעדו עד כה למעלה מ-20 אלף תביעות באזור הצפון מתחילת המלחמה. הנזק הישיר נאמד בלמעלה מ-2 מיליארד שקלים.  

התושבים שמתעקשים להישאר - ואלה שאין להם לאן לחזור

עמיקם זמירלי, תושב ותיק של מטולה, אמר: "אין כמו הבית, שלא יספרו לך סיפורים. כל אלה שבבית מלון צריכים פסיכולוג". זמירלי אמר כי הוא לא סבור שמישהו מהתושבים הוותיקים יעזוב את מטולה. "אנחנו שקועים באדמה, השורשים שלנו מאוד חזקים", הוא אמר בגאווה. 

עם זאת, באשר לזוגות הצעירים עם הילדים, הוא פחות אופטימי: "אני כבר רואה אותם עוזבים. אם היו לי ילדים קטנים, אני לא הייתי מביא אותם לפה". 

ממדי ההרס במטולה (צילום: חדשות 12)
ממדי ההרס במטולה|צילום: חדשות 12

לבב וינברג, תושב מטולה ואב לילדים קטנים, סיפר על הקשיים: "אין לי בינתיים לאן להביא את הילדים. אין פה עדיין חוגים ומסגרות חינוכיות - אין פה קהילה. אני מקווה שבשנים הקרובות יהיה לי לאן להביא את המשפחה".   

בהריסות שהיו בכפר כילא בלבנון אותרו תשתיות אדירות של אמצעי לחימה, עמדות מסתור ומנהרות תת-קרקעיות שהיוו איום ממשי על החיים כאן. החשש הוא שעם הפסקת האש, המחבלים יבנו את הכפרים מחדש והחיים במטולה פשוט לא יהיו אפשריים יותר.

המדינה מתחייבת שהבתים בצפון ישוקמו בהקדם, אך זה לא פותר את הבעיה המרכזית. מטולה עדיין נמצאת במרחק מטרים ספורים בלבד מהגבול, נושקת לכפרים מהם תכנן חיזבאללה לפשוט על הגליל.