משטרת ירושלים עצרה במהלך סוף השבוע שישה מפגינים, בשתי הפגנות מחאה שונות שנערכו למען השבת החטופים. היום בית משפט השלום בירושלים מותח ביקורת חריפה על התנהלות המשטרה, משחרר את העצורים ונוזף על החרמת הטלפונים של חמישה מהם.

השופטת חוי טוקר החליטה לבטל את התנאים המגבילים שהטילו השוטרים על המפגינים, וקבעה שהם לא יורחקו מירושלים ל-15 ימים, על אף שהשוטרים שידלו אותם להסכים לתנאי הזה. "מעיון בתיק החקירה עולה כי אין חשד לעבירה פלילית למעט הפרת סדר. אין הצדקה למתן צו חדירה לטלפונים", קבעה השופטת.

בתיעוד מתוך הפגנה שנערכה אמש בכיכר פריז, ניתן לראות כיצד המשטרה מפנה בכוח את המפגינים לאחר שאלו ניסו לצעוד על פסי הרכבת הקלה. רוני פרדו נעצרה בהפגנה הזו לאחר שהשליכה רימון עשן. היא נשארה במעצר לאורך הלילה והובאה היום לדיון בבית משפט השלום בירושלים. השופטת חוי טוקר שחררה אותה ושוב מתחה ביקורת על המשטרה: "בהיעדר עילת מעצר של שיבוש או מסוכנות - אין סמכות לקצין לעצור גם לא עד להבאת העצור לבית המשפט. דרך המלך היא קביעת תנאים בתחנה, וככל שנדרשים תנאים שאינם בסמכות קצין, ניתן לקיים דיון כאשר המשיב והמשיבה אינם עצורים".

מפגינים מול מעון ראש הממשלה בירושלים (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
"התחושה היא שאין עם מי לדבר". מפגינים מול מעון ראש הממשלה בירושלים|צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

גורמים במשטרת ירושלים טוענים כי ההחלטה על מידת המסוכנות של עצור נתונה בסמכותו של קצין וכי היו מקרים נוספים בתקופה האחרונה שבהם אותה שופטת העדיפה לשחרר עצורים, חרף המלצת המשטרה, ובית המשפט המחוזי הפך לאחר מכן את החלטתה.

עו"ד יוני נוסבאום שייצג את כל ששת העצורים אמר היום ל-N12 כי "במקרה של החרמת הטלפונים הגשנו ערעור לבית המשפט והערעור התקבל. השוטרים רצו לחדור לטלפונים והשופטת הבהירה שאין כל עילה לעשות זאת. בהפגנה בכיכר פריז, צעירה נעצרה אחרי שהשליכה רימון עשן שלא מייצר פעולה כימית, קונים אותו בחנויות חוקיות ומשתמשים בו במסיבות. בית המשפט אמר שאין בסיס למעצר, אבל השוטרים השאירו אותה לילה בתחנה כעונש, פשוט כך. ביקשתי מהם לשחרר אותה למעצר בית והם סירבו. היום בית משפט השלום נזף בשוטרים על ההתנהלות הזו. התחושה היא שאין עם מי לדבר ושהם מונעים ממניע פוליטי".

לדברי המארגנים ממטה המשפחות למען החטופים, שומרים על הבית המשותף ותנועת 'משנים כיוון', המחאה במוצ"ש בירושלים הייתה מתואמת מול המשטרה. מתנאל צ'כנובסקי, מתנועת 'משנים כיוון', השתתף אתמול בהפגנה שיצאה מכיכר ספרא והוא מספר ל-N12 כי "בכל מוצאי שבת אנחנו עורכים את הצעדה הזו, אבל הפעם הייתה היערכות מסיבית של המשטרה. היינו בסך הכול כ-200 מפגינים. השוטרים לא הודיעו שההפגנה לא חוקית, למרות שהיו שם קצינים בכירים. כשהתחלנו לצעוד, שוטרים החלו לתקוף אותנו באלימות ולמנוע מאתנו את המשך הצעדה. הופתעתי שלא היה שום שיח אתנו, ובמשטרה בחרו פשוט להגיב מיד במתקפה אלימה, כולל לדחוף בכוח אנשים מבוגרים, ללא הבחנה".

מיכל שאו הפגינה למען החטופים בירושלים אתמול וסיפרה: "ניסינו לצאת לצעדה מיציאה נוספת בכיכר ספרא. זו יציאה צרה מאד, מעין שביל עם גדר אבן. השוטרים דחפו אותנו זה על זה והיה שם איש על המדרכה ששוטר הרביץ לו. חודשים רבים אנחנו יוצאים בכל שבת לצעדות. יש אלימות שוטרים, אבל הפעם זה היה שונה. המשטרה נערכה בכוחות גדולים וניכר שההנחיה הייתה לא לאפשר לנו לצעוד כלל. ברגע שעזבנו את הכיכר וירדנו למדרכה חסמו אותנו והתחילו לדחוף ולהכות ללא הבחנה - נשים, אנשים זקנים וגם ילדות מתופפות".

ממשטרת ישראל נמסר: "במסגרת חקירת הפרת סדר בניגוד לחוק ולהנחיית בג"צ בדבר מרחק מבתי אישים, נחקרו מספר חשודים ולצד זאת, כחלק מפעולות חקירה במטרה למצות את הדין, ביקשה המשטרה מבית המשפט להתיר בצו את פעולות החקירה הדיגיטליות שנועדו לאסוף ראיות בגין עבירה פלילית. על אף הבקשה, מצא לנכון בית המשפט שלא להיענות לכך והורה על החזרת התפוס. לצד זאת, משטרת ישראל תמשיך לפעול על פי חוק ובמטרה למצות את כלל האמצעים העומדים לרשותה לרבות פעולות טכנולוגיות על פי חוק, לצורך חקירה ומיצוי הדין עם מעורבים".