כמעט שנה חלפה מאז עסקאות החטופים האחרונות ו-101 חטופים עדיין מוחזקים בשבי חמאס. למרות המציאות הקשה הזו, המדינה תפסיק לממן את הסיוע הנפשי למשפחות חטופים ששוחררו.

עד עכשיו לא הייתה החלטה לממן את הטיפולים הנפשיים למשפחות החטופים. בתחילת המלחמה חוקקו חוק למשפחות חטופים לפיו כל עוד קרוביהם חטופים בעזה, הם זכאים לטיפול נפשי מהמדינה. עם זאת, לפי החוק ברגע שהחטופים שוחררו וחזרו ארצה, בני המשפחה מקרבה ראשונה, ילדים מעל גיל 18 ובני זוג, לא זכאים יותר לסיוע נפשי מהמדינה.

העברת החטופים מידי החמאס לצלב האדום
חטופים חוזרים בעסקה הקודמת

עד כה ביטוח לאומי לא מימש את הנוהל, גרר את ההחלטה ונתן סיוע, אך בסוף החודש הזה הסיוע הזה עומד להיגמר. משפחות החטופים קיבלו הודעה על כך שלא יקבלו יותר מימון לסיוע הנפשי. יש לציין שרוב בני המשפחה לא התפנו לטפל בעצמם בתקופה שבה בני משפחותיהם היו בשבי, בשל המאבק היום-יומי לשחררם.

כרגע יש ניסיון של מטה משפחות החטופים לנסות ולסייע למשפחות, אך ברור לכולם שהמימון הזה לא צריך לבוא מעמותות או מתרומות, אלא שזו אחריות של המדינה לדאוג לחטופים ומשפחותיהם.

בת של חטופה שחזרה מהשבי אמרה לחדשות 12: "הודיעו לנו שמסוף אוקטובר אין יותר מימון פסיכולוגי לילדים של שבים. אני התחלתי את הטיפול שלי רק בחודש מרץ, האבסורד הוא שלא התפנתי בכלל לטיפול בזמן שאמא שלי הייתה בשבי בגלל המאבק שהייתי צריכה לנהל. ודווקא עכשיו שהתפניתי לזה הודיעו שנגמר". 

בת החטופה ציינה כי מטה המשפחות אמר שיבדוק אפשרות כי הוא בעצמו יממן את הסיוע. "חשוב לי שיבינו שמבחינתי חלק מהטיפול ומהשיקום זה שהמדינה תשלם על זה", ציינה בת החטופה. "מבחינתי זה אומר שהמדינה לוקחת אחריות על ההפקרות שלה". 

בעקבות הפרסום במהדורה, על הפסקת מימון הטיפולים הנפשיים, למשפחות החטופים השבים, חברת הכנסת קארין אלהרר פנתה לשר הבריאות לדרוש את מימון הטיפול. אלהרר כתבה: "לא יתכן שמשפחות החטופים השבים, המהווים עוגן משמעותית בחייהם בדרך לשיקום, לא יקבלו תמיכה מהמדינה. הם הכתובת הראשונה לסיפורי הזוועה וזקוקים לכלים להכיל את יקריהם שעוד מתאקלמים ל'שגרה' בצל הטראומה בחלוף פחות משנה".