כבר 20 שנים שעירית ובן זוגה דרור ממושב כחל שליד ראש פינה, מארחים במסעדה הביתית שלהם "בית רונא", אורחים מכל רחבי הארץ. בעשרת החודשים האחרונים מאז פרוץ המלחמה, התיירות בצפון כמעט שלא קיימת והמסעדה קיבלה פחות ופחות הזמנות. ביום שבת האחרון, ההתרגשות הייתה גדולה לאחר שקיבלו הזמנה לאירוח של כעשרה אנשים. הכנות לארוחה כזו דורשות כמה ימים והוצאות כספיות לא מעטות. עירית, שלא ביקשה תשלום פיקדון מראש, גילתה רק בשעת הארוחה המתוכננת כי המזמינים לא מתכוונים להגיע. בשיחה עם N12, שיחזרה עירית את ההודעה שקיבלה והעלבון - דווקא כתושבת הצפון בזמן מלחמה.

"התקשרתי שעה אחרי הזמן שבו הם היו אמורים להגיע ובת המשפחה שהזמינה את הארוחה אמרה לי 'אויש, התבלבלתי, שכחתי לבטל', לא נבוא'", נזכרה עירית בשיחת הטלפון. "זה היה בוקס בבטן. בימים מטורפים כאלו, בתקופה כזו שאין עבודה, זו הייתה התרגשות לארח אנשים ולהכין את הארוחה. מעבר להפסד הכספי, התגובה 'אויש שכחתי לבטל', הייתה מעליבה".

ב"בית רונא" אין אנשי צוות. עירית ודרור הם אלו שמכינים את הארוחה ומידי פעם נעזרים בעזרה חיצונית. המקום אינטימי ומכיל עד 20 אנשים בקבוצות קטנות, ואם יש קבוצה גדולה המקום לא לוקח הזמנות נוספות. בימים כתיקונם, למסעדה מגיעים אורחים מפה לאוזן, ללא פרסום והארוחה היא בקונספט "ארוחה ללא תפריט". עירית ודרור מדברים עם האורחים שלהם לפני ההגעה על מנת לוודא בקשות מיוחדות, ומכינים את האוכל בהתאם מחומרי גלם טריים ומהחקלאות המקומית.

בעקבות המקרה חרגה עירית ממנהגה, ושיתפה את המקרה בפוסט שכתבה בעמוד הפייסבוק של המסעדה: "מילא ההפסד הכלכלי בימים כל כך קשים של אפס הכנסות, ישנו העלבון שלא סופרים אותך, ודווקא אותנו שחוטפים מכל הכיוונים פה באזור. אני מבקשת רק דבר אחד, אם לא הגינות, אז לפחות קצת חמלה. קצת חמלה אל האנשים שיושבים פה בחזית, פשוט מייאש".

עירית ודרור רונא
עירית ודרור רונא

הפוסט של עירית הפך לוויראלי, שותף בקבוצות פייסבוק רבות וקיבל מאות תגובות של אנשים שביקשו לרכוש את האוכל שהם הכינו ולהעבירו למרכז. רבים נוספים רצו לתמוך ולהעביר לזוג כסף בביט על הארוחה שלא מומשה. "התגובות פשוט חיממו לנו את הלב, אבל אנחנו לא ניקח מאנשים כסף", סיפרה עירית בשיחה עם N12. "ארגון שפנה אלינו הציע שנארח מילואימניקים ונשותיהם, והם יממנו את הארוחות. זה רעיון מדהים".

עירית סיפרה על הקושי לנהל עסק בצפון, בזמן מלחמה שמתנהלת כבר עשרה חודשים: "אנחנו מהצפונים הלא-מפונים ומרגישים את המלחמה מידי יום, במיוחד משרפות שהגיעו כמעט עד היישוב. המקום עובד על אנשים שמגיעים לתיירות, לצימרים ולחופשות והכול מת עכשיו. חוסר הוודאות פוגע בפרנסה".