בית המשפט העליון דן בצוהריים (רביעי) בעתירה המבקשת לשחרר את גופתו של המחבל וליד דקה לידי משפחתו. דקה מת לפני כארבעה חודשים בעודו מרצה עונש מאסר. לפני שהחל הדיון, פרצה מהומה בבית המשפט כשבמקום נשמעו קריאות "מוות למחבלים".

העתירה הוגשה על ידי מרכז עדאלה - מרכז משפטי לזכויות המיעוט הערבי בישראל. לדיון הגיעו בני משפחות שכולות ובהם גליה חושן, אימה של הדר חושן שנרצחה בנובה. חושן צעקה לשופטים "תתביישו" והמשפחות השכולות צעקו על בני המשפחה של דקה: "אתם רוצחים, צריך לגרש אתכם".

המשפחות השכולות הוסיפו: "בושה שבית המשפט דן באפשרות לשחרר גופת מחבל אחרי שהילדים שלנו נרצחו והחטופים נמקים בעזה". בני משפחתו של המחבל השיבו למשפחות וגם לח"כ טלי גוטליב שהגיעה לדיון: "את מסיתה". לצד בני משפחתו של דקה התייצבו חברי ועדת המעקב העליונה לערביי ישראל, אסעד כנאענה וקדרי אבו ואסל.

דיון בעתירה לשחרור גופתו של וליד דקה בבהמ
"בושה". משפחות שכולות בדיון, היום|צילום: N12

השופט יצחק עמית הזכיר בפתח הדיון שבג"ץ הוציא צו על תנאי המחייב את המדינה להסביר מדוע מסרבים לשחרר את הגופה. ראש מפקדת החטופים בצה"ל אלוף (במיל') ניצן אלון הציג עמדה שלפיה יש הכרח ביטחוני שלא לשחרר את גופתו של דקה כדי לא לפגוע במשא ומתן לשחרור חטופים. לבקשת נציג המדינה, אלון הציג את העמדה במעמד צד אחד, כלומר בדיון סגור עם השופטים.

אחרי הצגת עמדת המדינה, הדיון התחדש. השופט עמית אמר: "אני מבקש מהקהל וגם מחברת הכנסת טלי גוטליב לשמור על הסדר ולאפשר את קיומו של הדיון".

"לגופת דקה יש סמליות, יכולה לסייע במו"מ"

עו"ד אבי מילקובסקי ממחלקת הבג"צים בפרקליטות המדינה אמר כי דקה היה אזרח ישראלי. "בשאלה האם ישראל יכולה להחזיק בגופתו למען משא ומתן להשבת השבויים והנעדרים - אנחנו הצבענו על כך שיש למדינה את הסמכות הזו. לגופתו יש סמליות עבור חמאס, הצבענו על אמירות של בכירי חמאס שמחזקים זאת. אלוף ניצן אלון הסביר את החשיבות של הגופה שיכולה לסייע במשא ומתן להשבת השבויים והנעדרים".

בני המשפחה של וליד דקה (צילום: N12)
בני המשפחה של וליד דקה בדיון, היום|צילום: N12

השופט עמית אמר כי "זה תקדימי, מקרה ראשון של החזקת גופה של מחבל בעל אזרחות ישראלית". הנוכחים באולם התפרצו בצעקות ועמית העיר: "אנחנו לא בכנס אקדמי, אנחנו בבית משפט שבו אנחנו שואלים שאלות ומקבלים תשובות. גם אם זה קשה לכם תחזיקו את זה בבטן". 

בהמשך פרצה שוב מהומה כשהמשפחות השכולות, פעילים וחברי הכנסת אלמוג כהן וגוטליב התפרצו שוב בצעקות. השופט איים להרחיק את מי שיפריע לדיון. "זו הפעם השלישית או החמישית שחברת הכנסת טלי גוטליב מפריעה לדיון", אמר השופט עמית. גוטליב השיבה בצעקות: "פעם עשירית".

צופים הפריעו לדיון, השופט נזף

עו"ד יהודה פואה מארגון "בצלמו" הצטרף כצד לעתירה נגד שחרור הגופה. "דקה התראיין ב-2019 ואמר: 'אני לא מבקש רחמים ולא סליחה. מה שעשיתי היה תוצאה של מאבק'. הוא לא חזר בו ולא שינה את עקרונותיו", אמר פואה. "אדם שישב 40 שנה בכלא ונשאר נחוש לקדם רצח יהודים".

עו"ד סוהאד בשארה, המייצגת את משפחת דקה, ניסתה להציג את עמדתה אך באולם שוב פרצה מהומה. השופט עמית אמר כי "בבית משפט יש שני צדדים וכולם משמיעים את טענותיהם". פעיל ימין צעק מהקהל: "הוא לא אזרח! הוא מחבל! הוא ישב על רצח!". גוטליב אמרה: "זה נורא מה שקורה פה", והקהל מחא לה כפיים. השופט עמית נזף בגוטליב: "את יודעת איך מתנהגים בבית משפט".

השופט עופר גרוסקופף פנה לעו"ד בשארה: "לעמדת המדינה יש פה מקרה חריג של גופה שיש לה משמעות על המשא ומתן להשבת השבויים והנעדרים. זו ההמלצה של הגורמים הביטחוניים הבכירים ביותר. למה אנחנו צריכים להתנגד לזה?". עו"ד בשארה השיבה: "עד לרגע זה הגופה מוחזקת בניגוד לשלטון החוק. התקנה מאוד ברורה איך מפעילים את הסמכות ועד עכשיו הסמכות לא הופעלה. אם תהיה עסקה או לא תהיה עסקה - זה לא תלוי בגופה של וליד דקה".

אח שכול: "אני פה בשביל 109 משפחות החטופים"

אורן תמם, אחיו של משה תמם שנחטף ונרצח בפיגוע שבו היה מעורב דקה, העיד בדיון ומחה על כך שהמשפחה לא עודכנה מראש על קיום הדיון. "איך יכול להיות שבזמן מלחמה מתקיים בכלל דיון בנושא הזה?", אמר תמם. "ניהלנו בשנה האחרונה שני מאבקים שהגיעו לבג"ץ. אחד המחבלים ביקש להשתחרר מפאת מחלה. בית המשפט לא קיבל את בקשתו והוא לא שוחרר".

תמם הוסיף כי "דקה, המחבל הזה הוא גיבור שלהם שמופיע בכל האתרים של חמאס. הוא מעולם לא הפסיק לעסוק בטרור. לא סתם המדינה ביקשה שלא לשחרר אותו. הוא הופיע בראש הרשימה של חמאס לשחרור. אני בטוח שגם אתם השופטים יודעים את זה. לפני שבוע הייתה האזכרה של אחי שנרצח בידי ארבעה מחבלים רוצחים, אזרחי ישראל. ההורים שלי הם חיים מתים כבר 40 שנה. אני פה בשביל 109 משפחות חטופים. אסור לשחרר את הגופה הזו עד שכל החטופים יחזרו למשפחות שלהם. אני מבקש שהעתירה הזו תידחה על הסף".

צביקה מור, אביו של איתן מור שנמצא בשבי חמאס, אמר לאחר שהשופטים יצאו מהאולם: "בית המשפט לא מוכן לשמוע אותי, כנראה שהדברים שלי מפחידים אותו. עצם קיום הדיון בזמן מלחמה פוגע במאמצי המלחמה ומחזק את האויב. מדובר פה בסמל עבור עולם הטרור העזתי - אסור לשחרר אותו בשום פנים ואופן".

המחבל וואליד דקה (צילום: חדשות 2)
וליד דקה|צילום: חדשות 2

דקה היה מעורב בחטיפתו וברציחתו של החייל משה תמם ב-1984. על דקה נגזרו 37 שנות מאסר ובהמשך נגזרו עליו שנתיים נוספות לאחר שנתפס בבית סוהר עם טלפון סלולרי שהבריח לו חה"כ לשעבר מבל"ד באסל גטאס. בתחילת 2023, בגיל 62, הוא אושפז תחת אבטחה בבית החולים אסף הרופא שבצריפין. ב-7 באפריל הוא מת בבית החולים.