בית המשפט המחוזי בת"א קיבל בשבוע שעבר את הבקשה לפתוח בהליך חדלות פירעון לחברת 'קאסה אירופה', וכן לכלול את איש העסקים העומד בראשה, איציק דהן, בתוך אותו התיק, לתהליך פירוק מאוחד. בכך קיבל השופט חגי ברנר את בקשתם של 23 מהנושים, המיוצגים בידי עו"ד גיא סרוסי, ושלהם חייב דהן כ-8 מיליון ₪.

עוד הוחלט כי עו"ד ארז חבר ימונה למפרק החברה, וינהל במקביל גם את חדלות הפירעון של דהן בעצמו. בנוסף לכל אלה, היקף חובותיו של דהן לעשרות משקיעים נוספים, בהם לוחמי מילואים המשרתים מאז פרוץ המלחמה בעזה, וכן לחוה בן עמי ז"ל, שנרצחה בבארי בשבעה באוקטובר, מוערך בעשרות מיליוני ש"ח נוספים. זאת כפי שפורסם בתחקיר 'הנוכלים' במהדורה המרכזית בפברואר האחרון, ולנוכח תלונות רבות חדשות שהגיעו לחדשות 12 מאז שידור הכתבה.

בהחלטתו לאשר את הבקשה לחדלות פירעון, כתב סגן נשיא בית המשפט המחוזי, חגי ברנר כי בעלי החברה (דהן) מודה בחוב כולל של כשני מיליון ₪, אך לא בדרישה לחוב של כ-8 מיליון ₪, שלשיטתו מנופח ומופרך. כמו כן טען דהן בדיון כי כנגד החובות הללו יש לחברה ולו עצמו נכסים בחו"ל בהיקף כספי ניכר, אך עדיין יש צורך להעריך את שווים.

התחקיר המלא על איציק דהן ב"הנוכלים"

השיטה של דהן - והעדויות

שיטת איציק דהן, כפי שתוארה בהרחבה בתחקיר "הנוכלים", כללה כמעט תמיד הבטחה למשקיעים לתשואה גבוהה, תוך מצגי שווא על נכסים מפוארים בגרמניה, העברת כספים תמורת מניות שליטה בפרויקטים השונים, ואז עיכובים והתחמקות מתמשכת מהעברת התשואה המובטחת. כך ניתנו לחלק מהמשקיעים צ'קים דחויים, כאלה שדהן ביטל, או שאלה התגלו כחסרי כיסוי. זאת, על פי הנטען, כדי לעכב את החזרת כספי המשקיעים.

איציק דהן
איציק דהן

בתחקיר הובאו עדויות רבות של משקיעים ששמו את מבטחם באיציק דהן ובחברת קאסה אירופה שבבעלותו, תוך שהם מאמינים להבטחותיו כי כספם יזכה לתשואות גבוהות, מהשקעות בנכסי נדל"ן מניבים בגרמניה. אך בפועל קיים ספק גדול אם הכספים שימשו ככספי השקעה, או שנעשה ברובם שימוש שונה לחלוטין.

בין יתר העדויות שהוצגו בתחקיר, הייתה ג שם עדותה של נעם בן עמי, בתה של חוה בן עמי ז"ל - שנרצחה בבארי ב-7 באוקטובר. בן עמי המתינה לשווא במשך חודשים למאות אלפי שקלים שהבטיח לה דהן, ושאותם ילדיה לא קיבלו למרות הבטחות חוזרות ונשנות  - גם 5 חודשים לאחר הירצחה של האם.

בתחקיר הוצגה גם עדותו של שניר יצחקיאן, מנהל לשעבר בחברתו של דהן, שהעיד כיצד הוא וכ-70 משקיעים שהביא לחברה איבדו סכום דמיוני של כ-10 מיליון שקלים. יצחקיאן אף סיפר שכמי שעבד בצמידות לדהן, הבין באיחור את שיטותיו הפסולות והשקריות, לכאורה, בהשקעות ובהבטחות שלו למשקיעים, וכמי שחווה את העוקץ על בשרו.

נעם בן עמי, בתה של חוה בן עמי ז
נעם בן עמי, בתה של חוה בן עמי ז"ל

באותה הדרך נעקצו, בין היתר, גם שני חיילי מילואים שנלחמו שבועות ארוכים ברצועת עזה. הם סיפרו בכתבה על מאות אלפי שקלים שדהן נמנע מלשלם להם במשך יותר משנה, למרות הבטחות חוזרות ונשנות.  בעקבות שידור התחקיר, הגיעו למערכת "הנוכלים" עוד עשרות פניות של מתלוננים חדשים על דהן, ובהן ממשרתי מילואים נוספים ושל פנסיונרים שהשקיעו אצלו את כל חסכונותיהם.

בפברואר האחרון, בתגובה לשידור התחקיר, התחייב איציק דהן לשלם לכל משקיעיו למעלה משלושה מיליוני אירו בתוך חודשיים, כפי שגם הבטיח זאת קודם לכן לכלל המשקיעים, בחודשים שקדמו להם. אולם גם בחלוף חמישה חודשים, לא קיבלו עשרות המשקיעים את הכסף.

יצוין כי בעבר נחתם בין תשעה מהתובעים שיוצגו בידי עו"ד גיא סרוסי, הסכם פשרה מול דהן וקאסה אירופה, שבמסגרתו הובטח כי דהן יעביר להם סכום כולל בסך 1.1 מיליון שקלים, בפריסה לתשלומים, למרות שבפועל, הוא חייב להם יותר מ-1.5 מיליון שקלים. למרות זאת, גם בהתחייבות זו לא עמד דהן, ולאחר תקופה קצרה חדל מהעברת התשלומים שפורטו בהסכם הפשרה. לדברי עו"ד סרוסי, מעת החתימה על הסכם הפשרה ועד היום, העביר דהן לתובעים 225 אלף שקלים בלבד.

בבקשה להכרזה על חדלות פירעון שהוגשה לבית המשפט המחוזי בתל אביב, נטען כי בשל דפוס הפעולה החוזר על עצמו, הגובל במעשי נוכלות ורמייה, קיים חשש אמיתי כי הנכסים שבגרמניה שבבעלות קאסה אירופה יוברחו, ויותירו את התובעים חסרי כל. לשם כך התבקש בית המשפט להכריז על חברת קאסה אירופה כחדלת פירעון, על-מנת שבמסגרת זו, יתבקש הנאמן למפות את סך כל הנכסים שבבעלות החברה, ולפעול למימושם במטרה להחזיר את חובה לתובעים.

 עו
עו"ד סרוסי|צילום: יחסי ציבור

בסיכום החלטתו קבע השופט ברנר: "התמונה המתקבלת מכל האמור לעיל היא שמדובר בחדלות פירעון מובהקת של החברה במובן התזרימי – קרי: גם אם נניח לצורך העניין שלחברה יש נכסים ששוויים עולה על גובה החובות, הרי שהחברה אינה מסוגלת לעת הזאת, מבחינה תזרימית, לפרוע את החובות שאינם שנויים במחלוקת. די בכך כדי להצדיק מתן צו פתיחה בהליכים נגד החברה, והלכה למעשה החברה כבר אינה פעילה כשנתיים, וממילא מתבקשת המסקנה כי צו פירוק כשלעצמו לא יסב נזקים מעבר לנזק התדמיתי שכבר נגרם לחברה מעצם הפרסומים השליליים שנעשו אודותיה".

מאיציק דהן נמסר בתגובה לפרסום: "לבקשתי, וכפי שמופיע בפרוטוקול, הוחלט שהתיק יטופל בידי עו"ד אחד, ולבית המשפט יוצג בהמשך הסדר מלא. זה נעשה בהסכמתי, ולטובת כלל הצדדים".