האביב הגיע וחג הפסח כבר פה, וזה הזמן להתחיל בהכנות אחרונות לליל הסדר. N12 כאן כדי להקל עליכם את ההכנות, עם כל המידע ומגוון כלים שימושיים: התחזית המעודכנת, מדריך מקיף לעריכת הסדר בשיתוף עם ארגון רבני צהר, מה כוללת קערת הסדר, מתכונים שווים – ומה זמני סיום אכילת החמץ בירושלים, בתל אביב ובחיפה?
לפני הכול, כאן תוכלו להוריד את הגדת פסח (PDF)
מתי מפסיקים לאכול חמץ?
זמן הפסקת אכילת חמץ – יום שני, 22.4.2024
ירושלים: 09:53
תל אביב: 09:55
חיפה: 09:53
באר שבע: 09:55
מתי נכנס חג הפסח?
ערב פסח - חג ראשון יחול ביום שני, 22.4.2024
ירושלים
כניסת החג: 18:33
יציאת החג: 19:52
תל אביב
כניסת החג: 18:53
יציאת החג: 19:54
חיפה
כניסת החג: 18:45
יציאת החג: 19:55
באר שבע
כניסת החג: 18:54
יציאת החג: 19:53
מה ללבוש בליל הסדר?
תחזית מזג האוויר ליום שני, ערב ליל הסדר
ביום שני, ערב החג, נרגיש התחממות ניכרת. מזג האוויר ייעשה חם מהרגיל. החום יורגש בעיקר באזור השפלה, הבקעה והדרום - שם הטמפרטורות יגיעו ל-33-26 מעלות. בשעות הערב מזג האוויר יהיה נוח. במרבית האזורים בארץ הטמפרטורות ינועו בין 18 ל-21 מעלות.
בחול המועד צפוי מזג אוויר שרבי. השרב הזה צפוי להיות ממושך ויישאר איתנו כמעט עד סוף חול המועד. כרגע נראה שהחל מיום שלישי צפויים להתפתח תנאי שרב כבד במרבית האזורים בארץ, ביום רביעי אף תורגש התחממות נוספת. לאורך כל חול המועד הטמפרטורות תהיינה גבוהות מאוד: בחוף 30-29 מעלות, בהרים 35-38 מעלות, בשפלה 40-38 מעלות, בבקעה ובדרום 43-40 מעלות.
מה להכין לליל הסדר?
בקבוקי יין או מיץ ענבים: הכמות תלויה כמובן בגודל הכוס שלכם ובמספר המשתתפים. נפח הכוס המינימלי הוא 86 מיליליטר ("כוס" בגימטריה). בליטר אחד יש בערך כמות של שמונה כוסיות קטנות. כפלו את גודל הכוס במספר המשתתפים ואת התוצאה כפלו בארבע כוסות.
מצות: לפי מספר האנשים.
עלי סלרי או פטרוזיליה או תפוח אדמה מבושל: לפי מספר המשתתפים. לא אמורים להיות שבעים מזה, ולכן יש צורך בכחצי תפוח אדמה קטן למשתתף, מלבד הכרפס שהכנתם לקערה.
עלי חסה בגודל בינוני: מוכנים ונקיים, כמספר המשתתפים. אם אתם נוהגים לאכול חסה גם במרור, תצטרכו כמות נוספת.
ביצים קשות: לטבילה במי מלח לנוהגים, בערך חצי ביצה לאדם.
קערית מי מלח.
נטלה: כל כוס יכולה לשמש לנטילת הידיים.
מה לגבי כלים ואביזרים?
כיסוי מצות: מפיות יתאימו בהחלט להפרדה בין המצות.
כוס או גביע אישיים למצוות ארבע כוסות: הנפח המינימלי הנדרש הוא כאמור 86 מיליליטר.
גביע לקידוש.
כוס לאליהו הנביא: כוס יין מכובדת.
הגדות פסח – ראו קובץ מצורף.
כיסוי לאפיקומן: כל שקית ניילון או בד יתאימו לצורך זה.
כריות: כדי שתוכלו להסב – בנוחות.
ערב ליל הסדר – שלב אחר שלב
לפני שמתחילים: על השולחן מונחות שלוש מצות (המופרדות זו מזו במפית) וקערת הסדר. את מרכיבי הקערה מקובל לסדר הפוכים זה מזה: זרוע למעלה מימין וביצה קשה למעלה משמאל. בתווך (למעלה ובאמצע) – מרור. מימין למטה חרוסת, משמאל למטה כרפס, וביניהם חזרת.
קדש: מוזגים כוס ראשונה לכולם ומקדשים בעמידה. הכוס חייבת להכיל 86 סמ"ק לפחות. שותים את רובה ובהסיבה. בעדות שונות נהוג שאחרי הקידוש אחד מבני המשפחה מסובב את הקערה שלוש פעמים מעל ראשם של כל המסובים, כשהם שרים יחד: "בבהילו יצאנו ממצרים; הא לחמא עניא..." (בחיפזון יצאנו ממצרים; זה לחם העוני, המצה).
רחץ: ניגשים ליטול ידיים, ללא ברכה. אם הכרפס שלכם אינו מונח על השולחן – זה הזמן להביאו מהמטבח עם מי המלח / לימון (לפי מנהגכם).
כרפס: מה אוכלים? בדרך כלל תפוח אדמה מבושל או עלי סלרי או פטרוזיליה, טבולים במי מלח. שימו לב, לא אמורים להיות שבעים מזה!
יחץ: אתם זקוקים כעת לשקית או חתיכת בד שתעטפו בה את האפיקומן. את המצה חוצים לשני חלקים לא שווים: את החלק הקטן מניחים בין שתי המצות, ואילו את החתיכה הגדולה יותר מכניסים לשקית האפיקומן. אם יש ילדים שמחכים "לגנוב" את האפיקומן כדי להחביאו, עורך הסדר נדרש למצוא רגע מתאים כדי להחביאו מפניהם – בהמשך הערב הם יצטרכו למצוא את האפיקומן.
מגיד: הגענו לסיפור יציאת מצרים! ההגדה היא הבסיס שמתוכו אפשר לפתח שאלות ודיונים. בתחילת מגיד, אחרי הא לחמא עניא, מוזגים כוס שנייה, ואותה שותים רק בסוף 'מגיד'. במהלך 'מגיד' עוקבים אחר ההוראות המצויות בכל הגדה (מתי נוהגים להטיף יין מהכוס, ומתי יש לגלות את המצות או להגביהן). אם אתם ממוצא פרסי או בוכרי, בהגיעכם ל"דיינו" – אתם מוזמנים להכות קלות זה את זה בעלי בצל ירוק.
רחצה: נוטלים ידיים לתחילת הסעודה. אם אתם נוהגים להחביא את האפיקומן וטרם עשיתם זאת – עכשיו זה ממש הזמן.
מוציא מצה: אוחזים בשלוש המצות (שהן כרגע למעשה שתי מצות שלמות, וחלק מהמצה שבצעתם בסימן יחץ) ומברכים את ברכת המוציא. מניחים את המצה התחתונה, מברכים רק על שתי העליונות "על אכילת מצה" ומחלקים לכל סועד פרוסה מהמצה העליונה ומהמצה האמצעית השבורה. המצה התחתונה – מחכה לכורך.
מרור: כעת תצטרכו חרוסת ועלי חסה נקיים. כל משתתף מקבל עלה חסה בגודל בינוני או קצת קטן יותר, כורכים יחד עם חרוסת – ומברכים.
כורך: לוקחים כמות של כחצי מצת מכונה (אפשר גם שליש), שוברים לשני חלקים, ומניחים ביניהם קצת חזרת (חריין) או חסה (כמרור).
שולחן עורך: עכשיו – אוכלים, בתיאבון!
צפון: בסיום הארוחה, אם האפיקומן הוחבא, זה הזמן לבקש להביאו. אחרי האפיקומן לא אוכלים, אבל אפשר לשתות. אוכלים שליש מצה ומסיימים לפני חצות הלילה.
ברך: מוזגים כוס שלישית ומברכים ברכת המזון. בסופה מברכים ושותים את הכוס השלישית בהסיבה.
מוזגים כוס לאליהו הנביא (לא כל העדות נוהגות מנהג זה), אומרים "שפוך חמתך" (בדרך כלל בעמידה) – ומוזגים כוס רביעית.
הלל: אומרים פרקי הלל, ובסופם מברכים ושותים את הכוס הרביעית בהסיבה. בנוסף, אומרים ברכה אחרונה על היין.
נרצה: מסיימים את ההגדה בשירי שבח והלל, כל משפחה שרה את השירים והפיוטים שהיא אוהבת.
איזה אוכל כדאי להכין לפסח?
בא לכם קניידלך? חולמים על מצה בריי? אולי חשקה נפשכם בקובה כשרה לפסח? כאן תוכלו למצוא רעיונות למתכונים לחג:
מתי "חג שני" של פסח 2024?
ירושלים
כניסת החג: 18:37
יציאת החג: 19:57
תל אביב
כניסת החג: 18:58
יציאת החג: 19:59
חיפה
כניסת החג: 18:50
יציאת החג: 20:00
באר שבע
כניסת החג: 18:58
יציאת החג: 19:57
מתי מותר לאכול חמץ?
לפי הנהוג, כל השנה מותר לאכול חמץ חוץ מבשבוע של פסח. השנה מותר לאכול חמץ לאחר צאת החג – שביעי של פסח – ביום שני, כ"א ניסן ה'תשפ"ד (29.4.2024).
בהכנת הכתבה השתתפה אילנית אדלר.