בצל המלחמה וטבח 7 באוקטובר מתקיימים היום (שני) אירועי יום הזיכרון לשואה ולגבורה. אתמול, בכיכר גטו ורשה ביד ושם נפתחה עצרת הזיכרון לששת המיליונים, בסימן "הקהילה היהודית ושִברה". נשיא המדינה יצחק הרצוג וראש הממשלה בנימין נתניהו נשאו דברים, ובעצרת הודלקו 6 משואות זיכרון בידי שורדי שואה.
בטקס הנחת הזרים שהתקיים הבוקר ביד ושם נרשמה מחאה כלפי ראש הממשלה. עמי שכטר, שנכח במקום, צעק לעבר נתניהו: "יזכור עם ישראל את בניו ובנותיו שהופקרו. כמה סימנים צריך שראש הממשלה ילך הביתה?" בריאיון ל-N12 הוא אמר: "קמתי בטקס וצעקתי 'שלא נלך שוב כצאן לטבח, לא נשתוק'. קראתי לנתניהו ללכת הביתה, אחרי הכישלון הקולוסלי שלו".
שכטר, תושב ירושלים שהגיע על מנת להניח זר לזכר הוריה של אשתו, סיפר: "בדרך שמעתי ניצול שואה מבארי אומר שמבחינתו השואה האמתית הייתה בבארי - כי זה קרה אצלו בתוך הבית ולא בהונגריה". הוא הוסיף: "אני מרגיש שיש שקט לגבי המחדל שקרה, אנחנו לא צועקים מספיק חזק. איזה עוד סימנים צריך כדי שההנהגה תלך הביתה? התחושה היא שאנחנו חטופים והצעקה חנוקה בפנים. הצעקה שלי הבוקר היא רק קצה קצהו של הקרחון. המצב כרגע עצוב מאוד".
אירועי יום השואה 2024
טקס הנחת הזרים
- מתי: 6 במאי 2024 בשעה 10:00, בתום צפירת דומיה של 2 דקות
- איפה: יד ושם
- בטקס הממלכתי ישתתפו נשיא המדינה יצחק הרצוג, ראש הממשלה בנימין נתניהו, יושב ראש הכנסת אמיר אוחנה, מ"מ נשיא בית המשפט העליון עוזי פוגלמן, שורדי שואה, נציגים של ארגוני שורדים ושאר מכובדים.
טקס "לכל איש יש שם"
- מתי: 6 במאי 2024, בין השעות 11:00 ל-12:45
- איפה: אוהל יזכור ביד ושם ובמקביל במשכן הכנסת בחסות יו"ר הכנסת
- במעמד הקראת שמות קורבנות השואה ויונחו זרים על-ידי הציבור הרחב
- טקס הדלקת נרות זיכרון ממלכתי יתקיים במקביל בין השעות 11:00 ל-16:30 בכיכר גטו ורשה. כל נר נשמה שיודלק ינציח נספה ויציג את פרטיו לצד ברקוד, שניתן לסריקה ויאפשר העמקה בסיפור חייו
נשיא המדינה יצחק הרצוג אמר בטקס "לכל איש יש שם": "השנה, שבר על שבר הושברנו, ועינינו ראו מראות שלא חשבנו שנראה עוד, כעם חופשי בארצו. פצעי 7 באוקטובר עדיין פעורים בלבנו, אנחנו אבלים ושכולים, ולא נוכל לשקוט, כל עוד אחינו ואחיותינו חטופים בידי מרצחי חמאס".
"לכן, לרשימת שמות בני משפחתי ומשפחת רעייתי מיכל שנספו בשואה, אני מבקש לצרף השנה באופן סמלי את שמותיהם של כמה נספי שואה שהם קרובי משפחה של שניים מהחטופים הנמצאים בעזה - אלכס דנציג ומתן אֵנגרֵסט".
רה"מ נתניהו אמר בנאומו בטקס כי "הקטל בשואה היה 5,000 פעם 7 באוקטובר", והוסיף: "ההבדל הוא שהפעם היה לנו כוח מגן. שיש לנו חיילים גיבורים, שמאות מהם נפלו ואחרים נפצעו".
טקס אזכרה ממלכתי
- מתי: 6 במאי 2024 בשעה 13:00
- איפה: באוהל "יזכור"
- לאחר כחצי שעה יחלו סיורים מודרכים לקהל הרחב במוזיאון לתולדות השואה שביד ושם. ההדרכה תשלב בין רצף האירועים ההיסטוריים ובין הסיפורים המרגשים שמאחורי העדויות, החפצים, יצירות האומנות והתצלומים המוצגים במוזיאון
- לפני ההגעה יש לבצע רישום והרשמה באתר יד ושם
משדר מצעד החיים
- מתי: מתחיל בשעה 13:00 שעון פולין (14:00 שעון ישראל)
- איפה: פולין, המצעד יחל במחנה ההשמדה אושוויץ
- המצעד והטקס צפויים להסתיים בשעה 17:30 שעון פולין (18:30 שעון ישראל)
- את המצעד יובילו השנה שורדי שואה שנפגעו בזוועות 7 באוקטובר, בהם: בלה חיים, סבתו של יותם חיים ז״ל וצילי וינקרט, סבתו של עומר וינקרט שנחטף מהמסיבה ברעים.
סמוך למצעד הפגינו מוחים פרו-פלסטינים, וצעקות התפתחו ובין הצדדים. שוטרים מקומיים הפרידו בין המחאות במקום. המשתתפים במצעד צעקו לעבר המפגינים כי יש 132 חטופים בעזה, בהם גם תינוק.
עצרת תנועות הנוער
- מתי: 6 במאי 2024 בשעה 17:30
- איפה: בכיכר "גטו ורשה", יד ושם
- העצרת תכלול שיח בין שורדת השואה מרים טרופר לנכדתה מור טרופר
- בעצרת ישתתפו מאות חברי תנועות הנוער וכן מנכ"ל משרד החינוך, מאיר שמעוני, ומנכ"ל יד ושם צביקה פייראיזן
- לאחר כחצי שעה יתקיים כינוס עמותת דורות ההמשך בשיתוף יד ושם בבית הפלמ"ח שבתל אביב. הכינוס יעמוד בסימן "80 שנה ליהדות דוברת הונגרית".
עצרת הנעילה השנתית לאירועי יום הזיכרון לשואה ולגבורה
- מתי: 6 במאי 2024 בשעה 20:00
- איפה: אמפיתיאטרון – קיבוץ לוחמי הגטאות
- העצרת תעמוד השנה בסימן 80 שנה להשמדת יהדות הונגריה
- את הטקס תנחה שפרה קורנפלד ויופיעו הזמרים אביתר בנאי, מאיה בלזיצמן ונתי חסיד
- בין המכובדים בקהל: שורדי שואה, חברי כנסת, שגרירים, מפקד פיקוד הצפון, בני משפחת באייר, ששכלו את יקירם אוריה באייר בקרב בדרום הרצועה, ראש מ.א מטה אשר משה דוידוביץ ומכובדים נוספים
ערב יום הזיכרון לשואה ולגבורה
אמש, ברחבת גטו ורשה ביד ושם נפתחו אירועי הזיכרון לשואה ולגבורה במעמד נשיא המדינה יצחק הרצוג, רה"מ בנימין נתניהו ושורדי שואה.
"לאורך עשרות השנים שחלפו מאז השואה, הבטחנו פעם אחרי פעם: 'לעולם לא עוד', ונשבענו שהעם היהודי לא יעמוד עוד חסר אונים וחסר הגנה", אמר הרצוג. "ועל אף כל זאת, ובשל כל זאת, מחזות השבעה באוקטובר טלטלו את כולנו, והדהדו בלב כולנו את זוועות השואה".
"ואכן - זה לא שואה", המשיך הרצוג. "זה לא היה שואה - מפני שהשואה הייתה התהום האפילה ביותר בהיסטוריה האנושית, בכל קנה מידה. לא היה בכל תולדות משפחת בני האדם, עוד רצח עם טוטאלי ושיטתי כל כך; בהיקף גדול כל כך – חוצה מדינות ויבשות! שנמשך זמן רב כל כך, כמו שואת היהודים".
"אני אומר זאת באמונה שלמה וזכה - למרות האסון והאבל שעדיין מכים בנו: את הבית הזה שום-דבר לא יוכל להחריב. את העם הזה, העם שלנו, שעבר את השואה הנוראה מכל, ובנה לעצמו קוממיות במולדתו אלפיים שנה אחרי שהוגלה ממנה בכוח הזרוע – שום-דבר לא יוכל להכחיד".
רה"מ נתניהו אמר בטקס: "שורדי השואה נותנים השראה כבירה לכולנו גם במלחמה הקשה. גם במלחמה הקשה אתם העדות לתקומה אחר הכחדת הקהילות, אתם גיבורי הרוח. המתקפה ב-7.10 לא הייתה שואה, לא בגלל שלא הייתה כוונה, אלא בגלל היעדר היכולת. הנאצים התכוונו לחסל את היהודים וחמאס רצו באותה כוונה".
בתום נאומו פנה רה"מ נתניהו בשפה האנגלית לעולם. הוא חזר על המסר לגבי האג, ואמר: "השואה לא תקרה שוב. שום לחץ של גורמים בין-לאומיים לא ימנע מאיתנו להגן על עצמנו". לבסוף אמר: "בתקופת השואה היינו חסר מגן וזעקותינו לא נשמעו. לא נחזור לימי החושך האלו. מדינת ישראל לא תרכין ראש בפני המרצחים ומחוללי האנטישמיות, נשמור על עמנו".