פסק דין ייחודי התקבל בבית הדין הרבני האזורי של ירושלים, שם אישה שהחלה בהליך גירושים מבעלה קיבלה את מלוא הכתובה עליה חתמו השניים בטקס הנישואים. בשנים האחרונות בעלה של א' חשד בה כי היא מנהלת זוגיות עם גבר אחר ואף נקט באמצעי מעקב מולה, אך בית הדין הכריע בסופו של דבר נגדו ופסק שישלם מיליון שקלים - כפי שהתחייב בכתובה.

"הרגשתי שהפרטיות שלי הופרה"

א' ובעלה היו נשואים במשך 34 שנים ולהם נולדו שלושה ילדים, אך לא כל השנים היו קלות. כבר בתחילת הנישואים חלה התדרדרות במצבו הבריאותי של בעלה, שרק הלך והחמיר עם השנים עד שנעשה עיוור לגמרי. גם הכליות שלו הפסיקו לתפקד והוא נזקק לתרומת כליה. א', במטרה לסייע לבעלה ואב ילדיה, תרמה לו כליה והצילה את חייו. אם לא די בכך, בעלה של א' חלה בהמשך גם במחלת הסרטן, כשא' מטפלת בו וסועדת אותו לכל אורך התקופה הקשה, תוך כדי גידול ילדיהם ולמרות כל הקשיים.

אולם בשנים האחרונות השתנו פני הדברים - בעלה של א' החל לחשוד בה כי היא מנהלת זוגיות עם גבר אחר. א' ידעה על מחשבותיו וניסתה בכל עת לדבר אל ליבו ולהיגיון שלו, שכן החשדות שלו, לטענתה, לא היו נכונים. עם השנים החשדנות של בעלה הטרידה אותה יותר ויותר, עד שהיא ביקשה להתגרש ממנו בשנת 2020.

בדיון הראשון, שהתקיים בבית הדין הרבני בירושלים בנושא תביעת הגירושין של א' ובקשתה לקבל את כתובתה על סך מיליון שקלים, תיארה א' את החיים לצד החשדנות הגוברת מצד בעלה. "כל יציאה שלי מהבית מבחינתו זה היה על מנת להיפגש עם גבר", כך ציינה בדיון. "הייתי צריכה לדווח לו איפה אני נמצאת. מה ששבר אותי זה שהוא סיפר לי שהוא התקין מצלמות בבית וגם בחדר שינה והוא לא נתן לי גישה למצלמות. הרגשתי שהפרטיות שלי הופרה".

באחד המקרים ניסה בעלה של א' לעמת אותה עם גבר זר, שלדבריו חיכה לה בחניה. "הוא אמר לי שראה גבר מחכה לי בחניה כמו בובה, שהוא יודע מי זה הגבר ואיפה הוא גר. הגבר הזה דמיוני כי לא היה לי שום דבר. אני לא בוגדת בו", סיפרה בבית הדין. היא הוסיפה וסיפרה על התנאים שבהם נאלצה לחיות עם בעלה בשנים האחרונות בשל החשדות שלו: "לא יכולתי אפילו להיות עם הפלאפון כי כל צפצוף הוא חשד שזה מהגבר. הוא ביקש ממני להפקיד אצלו את הפלאפון, אז הפקדתי וזה לא עזר".

במקרה נוסף, כפי שתיארה א', באחד הימים הייתה להם הפסקת חשמל בבית. "בזמן ההפסקה הוא חשב שהגבר בבית, הוא הזמין לי משטרה. באותו הלילה הוא אמר לי - את לא חושבת שצריך לפרק את החבילה? לקחתי יומיים-שלושה ויצאתי מהבית".

בית הדין: "הבעל נהג בכפיות טובה"

בפסק הדין שהתקבל בבית הדין הרבני האזורי בירושלים צויין כי הבעל לא הכחיש את דבריה של א' בדיון הראשון בעניין תביעת הגירושים, אך כן הכחיש אותם שנה לאחר מכן בדיון נוסף שהתקיים והמשיך לטעון כי היא בוגדת בו וניצלה את מצבו הבריאותי הרופף כדי לחיות חיים כפולים ונוחים. כתוצאה מכך, לטענתו, מצבו הבריאותי הלך והחמיר.

בית הדין הרבני בירושלים קבע כי אין בסיס לטענותיו של הגבר, וכי הוא נהג ב"כפיות טובה שאין כדוגמתה" כלפי אשתו, שכן היא תרמה לו כליה וטיפלה בו במשך שנים רבות כשהוא חולה. הדיינים קיבלו את טענותיה של א', וכתבו בפסק הדין: "אין ספק שאישה אינה יכולה לחיות עם בעל שמעליל עליה עלילות שווא כאלו... זו התנהגות אלימה לכל דבר". הדיינים כתבו כי התנהגות האיש הייתה "כפוית טובה שאין כדוגמתה כלפי האישה שתמכה בו, סעדה אותו, תרמה לו כליה וכו'", והורו לו לשלם את הסכום המבוקש על סך מיליון שקלים.

עו'
עו'"ד אוהד הופמן|צילום: ישראל וייל

"פסק הדין משקף את גישת בית הדין להגן ביתר שאת על כבודן של נשים. כאשר מוכח בוודאות שהאשם לגירושין מונח על כתפיו של הבעל, זכותה של האישה לגבות את מלוא זכויותיה, ובכללן הכתובה", ציין עו''ד אוהד הופמן, שותף מייסד במשרד הופמן & פרידנברג, המתמחה בענייני משפחה וירושה. "בעוד שעל פי רוב כתובה בסך של מיליון שקלים יכולה להיחשב כסכום חריג שאיננו מחייב, במקרה הזה בית הדין העניק לאישה את מלוא תוספת הכתובה ואף הורה שיש לשלמו באופן מיידי ועוד טרם הגירושין, וזאת על בסיס הנסיבות הקשות שהוגדרו על ידי בית הדין ככפיות טובה של ממש".