בכבאות והצלה הודיעו הבוקר (רביעי) כי מקור ריח העשן בכל גוש דן, בשרפות מבוקרות. "בימים האחרונים מתעוררים תושבי גוש דן לריח עשן חזק בבניינים וברחובות", ציינו בכבאות והצלה. "אל מוקד 102 של מחוז דן הגיעו מאות דיווחים וקריאות מכל ערי גוש דן - ולכל האירועים הגיעו צוותי כיבוי לבדיקת התלונה".
"מבדיקה שנעשתה עולה כי מקור הריח הוא בשרפות 'מבוקרות' שנעשות בשטחי רנתיס שביהודה ושומרון - ולא מדובר בהצתה או בשרפה מסכנת או שרפה שאינה בשליטה", הוסיפו בכבאות והצלה. "בחסות הרוחות בשעות הלילה מגיע העשן ממזרח למערב ובשעות הבוקר 'נח' באזורנו עד שמתפוגג".
תושבת המרכז סיפרה ל-N12: "הריח זוועה. נחנקנו מזה בלילה", ובכבאות והצלה ביקשו מהאזרחים להכיר את התופעה, להיות ערניים, ולדווח על כל אירוע חריג בטלפון 102 של מוקדי השליטה.
במשרד להגנת הסביבה הוסיפו כי מקור ריח העשן בשפלה, במרכז ובסביבה הוא ברנתיס שבשטחי הרשות הפלסטינית, שם מופעל "אתר פסולת פיראטי". מהמשרד להגנת הסביבה נמסר כי על פי נתוני תחנות ניטור האוויר הארצי, נמדדו עליות בריכוזי החלקיקים ובריכוזי הבנזן באזורים האלו.
"בשילוב עם התנאים המטאורולוגיים הקשים, הרוחות הדרום-מזרחיות החלשות, יש קושי בפיזור מזהמי האוויר", טענו במשרד. "שילוב השרפות והתנאים המטאורולוגיים מביאים לעלייה בריכוזי המזהמים שנמדדו בתחנות הניטור".
ד"ר שחף שיבר, מנהלת המיון בבית החולים בילינסון התייחסה לאמצעים שיש לנקוט במקרה שנגרמת פגיעה בעקבות השרפות. "כל נפגע החשוד בשאיפת עשן, חייב לעבור בדיקה רפואית על ידי פראמדיק או רופא ועד להגעת הצוות הרפואי יש להרחיקו ככל האפשר ממקור העשן", מסרה. "יש לשטוף את העניים עם מים ולהסיר מעליו בגדים שרופים או ספוגים בעשן. אין להסיר בגדים שנדבקו לגוף. אם הנפגע בהכרה מלאה ונושם באופן תקין, יש לנגב בעדינות את הפיח מאזור הפנים והנחיריים באמצעות מטלית לחה ולאפשר לנפגע לשתות בישיבה. אם הנפגע מבולבל, סובל מקשיי נשימה או במצב של חוסר הכרה, אין לתת לו לשתות. במצב של חוסר הכרה יש להתחיל בפעולות החייאה עד להגעת צוות מד"א".