הסוכות המסוכנות: ברחבי הארץ ניתן לראות המוני סוכות שנבנו לכבוד חג הסוכות, אולם חלק לא קטן מהן עלול להיות מסוכן. בסיור קצר בערים ירושלים ובני-ברק, נמצאו היום (שני), עשרות סוכות שנבנו בחוסר אחריות, מבלי שגורמי האכיפה דאגו לפרק אותן. בשכונת סנהדריה שבבירה, נבנו סוכות בתוך אתרי בנייה, ובתיעוד מהאזור ניתן לראות איך הוצבה סוכת עץ שנשענת על פיגומים ומונחת על קירות בטון חשופים - ממש בצמוד לשלט אזהרת הבטיחות במקום. בבניין שעדיין נמצא בבנייה ולא מאוכלס, בפרויקט 'קפיטל גולד' ברחוב ים סוף בירושלים במהלך החג - סוכות על מרפסות שלא הושלמו.
מלבד הבנייה המסוכנת, גם שימוש לא אחראי בחיבור לחשמל או בהדלקת אש עלול להוביל לתוצאות הרסניות. "בערב חג סוכות בסביבות השעה תשע בערב קיבלנו קריאה על שרפת סוכה צמודה לבניין מגורים", סיפר רב רשף מוטי מלמד, מפקד משמרת בתחנת האומה בכיבוי והצלה מחוז י-ם, "ממש ביציאה מהתחנה אנחנו כבר מכוונים בעשן שחור. יצאנו שלושה צוותים למקום וכשראיתי את העשן ביקשתי צוות נוסף שייצא".
למרבה המזל הסוכה שעלתה באש בשכונת גבעת-שאול הייתה ריקה מאדם אך הלהבות טיפסו מקומת הקרקע עד לקומות הגבוהות. "כשאנחנו הגענו הסוכה בערה עד היסוד, ראינו כאן מלבן של אש קומפלט", סיפר מלמד. תושבי הבניין שיחזרו את שאירע: "אנחנו גרים בקומה השישית והאש הגיעה עד אלינו, נשרפה לנו מפת השולחן".
מתחילת החג טיפלו במד"א בחמישה מקרים של פציעות מסוכות, בהם ילד בן 13 שהתחשמל, בן 70 שנפל מגובה וגבר שנפצע באורח בינוני בבני-ברק. ליפא הירש, חובש בכיר במד"א: "אנחנו נקראים לטפל באנשים שבמהלך בניית הסוכה נפצעים. מהבנייה, מהתחשמלויות מחיבור לחשמל לא ראוי וחלקם פשוט נופלים מגובה. המקרה האחרון היה הבוקר בבני ברק כשנקראתי לאדון שניסה לסגור את הגג של הסוכה בגלל הגשם. עלה לסולם, נפל על כיסא מגובה של מעל מ-2 מטרים ונפצע באורח בינוני, פיניתי אותו לבילינסון".
הירש תיאר: "אני כבן אדם הייתי מפחד להיכנס לסוכות כמו אלו שהוצגו בתיעודים. אם הסוכות תלויות על עמודים מסוכנים, עם כבלי חשמל פתוחים או קרובות לכבלי חשמל בחוץ". לדבריו של החובש הבכיר, הסיבות לפציעות במהלך החג מגוונות: "זה יכול להיות החל מסיכות שדכן על הרצפה שילד דורך עליהם ועד התחשמלות ונפילות מגובה. היו לנו מקרים של אנשים שנפלו מקומה רביעית לקומה שנייה ישירות לתוך סוכה אחרת. האירועים מפתיעים אותנו כל פעם מחדש".
תגובת עיריית בני-ברק: "מצוקת הדיור בבני ברק אינה בגדר סוד. עיריית בני ברק עדה להיקפי הבנייה הפרטית ונוקטת בפעולות המסורות בידה על פי חוק - באמצעות היחידה לפיקוח על הבנייה ומחלקת מבנים מסוכנים על מנת להבטיח שהיא נעשית בהתאם לחוק וכללי הרישוי. הדיווח על סוכות מסוכנות אינו מוכר לנו כמקרה ספציפי מדווח באופן זה או אחר. אנו קוראים לכל תושב לדווח על כל מקרה שכזה במוקד העירוני לטיפול מהיר ומיידי של אגף ההנדסה".
מעיריית ירושלים נמסר: "עיריית ירושלים היא הראשונה להסדיר את הנושא, והנוהל להקמת סוכות בשטחים ציבוריים, שהחל לפעול בשנה שעברה, הוכיח את עצמו כיעיל ואפקטיבי. הנוהל נותן מענה לבניית סוכות ברחבי העיר, תוך שמירה על בטיחות התושבים. לפי הנוהל, צוותי אגף האכיפה והשיטור מגיעים לשטח ובודקים שיש מעבר להולכי רגל, עגלות ונכים, שהחסימה לא מפריעה לציבור, שהסוכה אינה מסכנת את יושביה ואת הולכי הרגל ושאין נזקים לשטח הציבורי והעירוני. במקרים בהם לא התקבל אישור לבניית סוכה, הבונה מאותר ומקבל התראה. אם לא מתבצע שינוי תוך פרק זמן סביר, הסוכה תפורק.
עוד לפני החג, ביצעה העירייה הסברה ופעולות אכיפת שטח, כולל צוותים שמנעו הקמת סוכות תלויות באוויר מחד, ומאידך נתנו פתרונות לשטחים על הקרקע לצורך בניית סוכות. ההסברה והפרסום מבעוד מועד וכן מתן פתרונות לכל קהילה, מנע צורך באכיפה נרחבת כפי שהיה בשנים עברו ונתן אפשרות לבנות סוכות בטוחות, עם מעברים נגישים ותוך תיאום מוקדם וקבלת כלל אישורי הבטיחות הנדרשים. בדרך כלל, צוותי העירייה לא יכולים לשלוט על כל אלפי סוכות שנבנות במרחב הציבורי, אלא אם מגיעות תלונות מהציבור, ואלה נבדקות כל אחת לעומקה. לאור הפנייה, יוגברו פעולות הפיקוח והאכיפה במקומות המוזכרים".