עימותים פרצו הבוקר (שבת) בתל אביב בין מתנגדי המשטר באריתריאה לתומכיו. מבקשי המקלט הגיעו לרחוב יד חרוצים בעיר כדי למחות על כנס תמיכה בשלטון באריתריאה שתוכנן להתקיים. שוטרים שהגיעו למקום החלו להתעמת איתם על מנת להשיב את הסדר הציבורי - ונתקלו באלימות קשה. המפגינים פרצו את מחסומי המשטרה, יידו אבנים וקרשים וניפצו חלונות ראווה ברחובות העיר. כ-170 בני אדם נפצעו, בהם 15 מפגינים במצב קשה ו-27 שוטרים שרובם במצב בינוני וקל. בתוך כך, במשטרה טוענים כי המצב בשליטה ולקראת סיום.

רה"מ בנימין נתניהו קיבל עדכון מהשר לביטחון לאומי בן גביר והמפכ"ל שבתאי על הפרות הסדר בתל אביב, והוא הנחה לפעול להשבת הסדר, כך עדכנה לשכתו במהלך השבת. המשטרה הוציאה הודעה חריגה וביקשה מהאזרחים להתרחק מאזורי הפרות הסדר. במהלך העימותים בוצע ירי חי על ידי שוטרים שחשו בסכנת חיים מיידית.

מהומות בתל אביב בין תומכי המשטר למתנגדי המשטר הארי (צילום: איתי רון, פלאש 90)
מתנגדי השלטון באריתראה מתפרעים בתל אביב, הבוקר|צילום: איתי רון, פלאש 90

המתנגדים לשלטון הצליחו לפרוץ לאולם שבו התקיים כנס התמיכה, וגרמו להרס ולנזק רב. ניידת משטרה שהייתה מחוץ למקום הושחתה וחלונותיה נופצו.  "הם הפכו את כל המקום", סיפרה מלצרית שעבדה באולם שהושחת. "הם עשו פה בלגן באופן חופשי, אני לא ראיתי משטרה. גם לא הבנתי מה הסיבה, פחדתי".

פרופ' רוני גמזו, מנהל בית החולים איכילוב, אמר ל-N12: "במשך השעות קיבלנו פצועים שהגיעו עצמאית, לא רק דרך מד"א. היינו חייבים להפעיל 'אירוע רב נפגעים' כדי להכיל את הכמות הגדולה והבלתי צפויה של הפצועים עם פגיעו הירי".

"באירוע טרור אנחנו מקבלים הרבה מאוד מידע מהמשטרה וממד"א, אבל באירוע הנוכחי אנחנו התמודדנו עם הרבה מאוד אי ודאות", הסביר פרופ' גמזו. "בין הפצועים הייתה עוינות פנימית. אנחנו מפרידים בין הפצועים כדי לא ליצור אלימות אצלנו בבית החולים".

מבית החולים איכילוב נמסר כי 38 פצועים התקבלו בחדר הטראומה, מתוכם 11 פצועי ירי. "הזעקנו את כל רופאי החטיבה הכירורגית וחדר הניתוח נערך", תיאר ד"ר אייל חשביה, מ"מ מנהל מערך הטראומה בבית החולים איכילוב.  

מהומות בתל אביב בין תומכי המשטר למתנגדי המשטר הארי (צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90)
ניידת משטרה שהושחתה על ידי המפגינים|צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90

מהומות בתל אביב בין תומכי המשטר למתנגדי המשטר הארי (צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90)
הנזק במהומות בתל אביב בין תומכי המשטר למתנגדי המשטר האריתראי|צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90

"אנחנו הגענו לאזור מלחמה", שיתף אחד מבעלי העסקים באזור. "אנחנו מתריעים במשך שנתיים שדרום תל אביב נמצאת תחת מתקפה. אין לנו ביטחון היום, אני מרגיש כאילו שאני בדרום אמריקה. לא יכול להיות שאנחנו עושים הכל ובסוף מקבלים את העסקים שלנו שבורים. זה פשוט ביזיון".

בעקבות העימותים, השוטרים קבעו שמדובר בהפגנה בלתי חוקית והחל ניסיון לפזר את המוחים ולפנות את רחוב המסגר. בין היתר נעשה שימוש ברימוני הלם ובגז מדמיע. "מפירי סדר השליכו אבנים וקרשים", נמסר בהודעת המשטרה, "כוחות מפנים אותם באמצעות פרשים ואמצעים לפיזור המון".

מהומות בתל אביב בין תומכי המשטר למתנגדי המשטר הארי (צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90)
במשטרה טוענים: האירוע בשליטה, המפגינים חזרו לביתם"|צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90

המפכ
המפכ"ל שבתאי בהערכת מצב בתל אביב|צילום: דוברות המשטרה

 

העימותים עם השוטרים פרצו שעות לפני אירוע של שגרירות אריתריאה בישראל. מבקשי המקלט, שמתנגדים לשלטון, זעמו על הפסטיבל שיתקיים וקראו להתנגד לו ברשתות החברתיות. כוחות המשטרה נערכו לאבטח את המחאה בכוחות מתוגברים, אך הדבר לא הצליח למנוע את האלימות.

לפי ההערכות, יש היום בישראל כ-25 אלף אזרחים אריתריאים. רובם הגדול ברח מהשלטון במדינה - שחייב את הגברים בשירות צבאי שיכול להימשך עשרות שנים. עם זאת, בישראל יש גם מיעוט של אזרחים אריתראים שתומך בשלטון במדינה. בגלל שישראל לא בדקה את בקשות המקלט של הפליטים לעומק, אי אפשר לדעת מי ממבקשי המקלט מתנגד לשלטון, ומי תומך בו. 

הפגנת מתנגדי המשטר באריתראה בתל אביב (צילום: דוברות המשטרה)
שוטר נפצע בידו מיידוי אבנים של מפגינים|צילום: דוברות המשטרה

"לא אתפלא אם זה לא הטריד אף שופט ברחביה בה אין אריתראים"

גם במערכת הפוליטית התייחסו לעימותים הקשים בדרום תל אביב. "כל מי שינסה לפגוע בשוטרים חייב לדעת כי דמו בראשו", כתב חה"כ אלמוג כהן מעוצמה יהודית. חה"כ טלי גוטליב מהליכוד לא חסכה שבטה משופטי בג"ץ: "מי משופטי בג"ץ שהתירו לאריתראים להתגורר בת"א חשב היום שהוא טעה, שלאפשר לאריתראים להשתלט על דרום ת"א ולהטיל אימה על התושבים – זו הייתה טעות פטלית. לא אתפלא אם זה לא הטריד אף שופט ברחביה, שם אין אריתראים".

"העימותים בתל אביב הם קריאת השכמה לכולנו", מסרה המועמדת לראשות עיריית תל אביב ציפי ברנד. "הזנחה ארוכת שנים של הנושא, במישור הלאומי והעירוני, הביאו אותנו לסף אלימות שלא ראינו בעיר. עלינו לקדם תוכנית שתכלול סיוע למעבר מהיר של מבקשי מקלט למדינות קולטות".