משרד המשפטים פרסם היום (שני) הצעה למתווה שיסדיר את סוגיית גישת הציבור לנחל האסי, אשר עומדת במוקד מאבק ציבורי ארוך שנים. על פי ההסדר שהוצע, תותר כניסת הציבור אל הערוץ הזורם בתוך הקיבוץ, לצד הרחבה וטיוב שטח מקטע הנחל בחוף הירוק, לטובת הגדלת יכולת קליטת המבקרים בו. "נועד להבטיח את קיומה של זכות הגישה של הציבור אל הנחל, תוך שמירה על שגרת חיים נאותה לתושבי קיבוץ ניר דוד", נכתב.
עיקרי ההסדר: הגישה אל הנחל וגדותיו, שנמצאים בתוך שטחי המגורים של קיבוץ ניר דוד, תותר דרך הגדה הדרומית של הנחל, דרך שער ייעודי שיוקם. "פיתרון זה יאפשר את המשך שגרת החיים התקינה של תושבי הקיבוץ", הבהירו.
עוד הוצע כי בשטח הנחל שבתוך הקיבוץ, מספר המבקרים בו זמנית לא יעלה על 50 בני אדם. בתוך כך, ניתן יהיה לנהל מנגנון לוויסות קהל המבקרים, למשל באמצעות רישום מוקדם והפקת תעודות מזהות בכניסה. שעות הפעילות בחלק זה של הנחל יהיו בימים ראשון עד חמישי בין 9:00 ל-15:00, וביום שישי בין 9:00 ל-13:00. משמעות המתווה היא כי בשטח הנחל, כולל החוף הירוק, יוכלו להיות בסך הכול קרוב ל-600 אנשים במקביל.
במקטע הנחל בחוף הירוק, שפתוח לציבור הרחב, יבוצעו עבודות שדרוג שיביאו להרחבת החוף כך שישתרע גם על הגדה הדרומית של הנחל, באופן שיאפשר הגדלת כמות האנשים שיכולה להיכנס אליו. "למעשה שטחו של החוף הירוק יוגדל פי 2 מגודלו הנוכחי", נכתב בדוח. "כניסה לחוף לא תותנה בתשלום. בתוך כך, יוקם גשר המחבר בין הגדות, תוסר הצמחייה שבצד המערבי של הגדה הדרומית, תוקם הצללה ויוצבו מתקני שירותים ופחים". החוף יהיה סגור בשבתות, חגים, יום הזיכרון לחללי צה"ל, ויום הזיכרון לשואה ולגבורה.
"הסדר ראוי המאזן את מכלול האינטרסים והזכויות של הצדדים הנוגעים בדבר"
במסגרת הדוח הביע הצוות את עמדתו כי היה ראוי שהמועצה האזורית עמק המעיינות, אשר בתחומה עובר הנחל, ושהיא בעלת הסמכות לאכוף, תדאג לניהול ההסדר. "הצוות קיים שיח עם נציגי המועצה האזורית, מתוך מטרה לרתום אותה לגיבוש ואכיפת הסדר קבע במקום", כתבו. "חרף הניסיונות, המועצה, שלא כפרה בסמכויותיה החוקיות לייצר הסדרים מאוזנים בשטחי ניר דוד ולאוכפם, ביקשה שלא להיות מעורבת בעניין הנחל".
עו"ד כרמית יוליס, המשנה ליועצת המשפטית לממשלה: "הסדר ראוי המאזן נכונה את מכלול האינטרסים והזכויות של הצדדים הנוגעים בדבר. מדובר בנושא מורכב, גם לאור ההיבטים החברתיים והציבוריים הכרוכים בו, בנוסף על ההיבטים המשפטיים ואנו מאמינים כי ההסדר מביא פיתרון נכון לאיזון האינטרסים במקרה זה".
עמותת "משחררים את האסי" הגיבו על המתווה שהוצע וכתבו כי ההחלטה אינה שוויונית. "מצד אחד נקבע שהנחל שייך לציבור ומהצד שני, הוצע להגביל את השהייה במקום ל-50 אנשים ולהגביל את שעות וימי הכניסה", כתבו.
"מדובר ברצף של קביעות והחלטות בלתי סבירות, זהו תקדים מסוכן", הזהירו בעמותה. "אין לנו אלא לבכות את צרות הראייה של משרד המשפטים וכניעתו לבריונות משפטית".
מקיבוץ ניר דוד נמסר בתגובה: "אנו נלמד את ההחלטה ומשמעויותיה ונתייחס בהמשך".