יוני (שם בדוי), אבא של שי (שם בדוי) בן ה-10 שמאובחן על הרצף האוטיסטי, מעוניין להתפלל בבית הכנסת חפיזוב שבדרום תל אביב - אלא שלטענתו כבר שנה שהרב מונע את כניסתו של בנו למקום, בטענה שהוא משמיע קולות ומפריע ליתר המתפללים. הסיפור הזה נחשף לראשונה באתר שווים ע"י הכתב אביחי חיים.

"לפני כשנה הגעתי עם הבן שלי לבית הכנסת בפעם הראשונה ובכל פעם שהבאתי אותו ואת הילדים האחרים, הסברתי לרב שלמה תמייב שהוא בחינוך מיוחד. הוא אמר שהילד לא נכנס בשום מצב", מספר שי בתסכול, בריאיון ל-N12. "שאלתי אותו מה הסיבה והוא אמר שזה מקום פרטי והוא לא יכול להיכנס".

באחת הפעמים שבהן הגיע אביו של שי לבית הכנסת, הוא תיעד את הוויכוח שהתפתח עם הרב תמייב, כשזה סירב שהילד ישתתף בשיעור תורה. "אתה לא יכול להגיד לי אל תבוא לפה", הפציר האבא ברב שהשיב לו: "אתה יכול להתפלל בבית. עם ילד כזה לא מתפללים בבית כנסת”.

עמותת אלו"ט שנחשפה למקרה, שלחה מכתב לרב תמייב ולגבאי בית הכנסת אבנר חפיזוב, באמצעות עו"ד של העמותה אורטל סיוון - ובמסגרתו הוא התבקש לאפשר ליוני ולבנו להתפלל בבית הכנסת ובשיעורי התורה, והזהירו אותו שבמניעתו את תפילתם הוא עובר על חוק ההפליה מחמת מוגבלות.

בנוסף, הוסבר לו במכתב כי בית הכנסת הוא מקום ציבורי, ועל כן חלות עליו ההגבלות הנקובות בחוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות. עוד הדגישו במכתב כי ההפליה מקימה עילה לתביעה אזרחית, שבגינה יכול בית המשפט לפסוק פיצויים בסך אלפי שקל לטובת יוני ושי.

יוני פנה לרב גם באמצעות מכתבי המלצה מרבנים אחרים, שאפשרו לדבריו לבנו להתפלל בבתי כנסת אחרים בעבר, אלא שזה לא שינה לטענתו דבר בהתנהלות. "הוא אמר שאין דבר כזה ושלא מכניסים את הילד לאף בית כנסת. הראיתי לו אישורים שיש לי מרבנים אחרים והוא עדיין לא הסכים לתת לו להיכנס".

בתחילת השבוע הגיע אביחי מאתר שווים לבית הכנסת יחד עם יוני ושי, וביקשו להיכנס לאחד משיעורי התורה. באותה העת שי החל להשמיע קולות ולהתהלך בבית הכנסת, ובעקבות כך הרב תמייב ביקש מהם לצאת מבית הכנסת. העימות הקולני בין האב לרב תמייב תועד במצלמה הנסתרת.

 יוני הטיח ברב: "מה אתה אומר להם (לילדים) שהוא עושה רעש, נכון? למה אתה עושה את זה? איפה הלב שלך?". בתגובה השיב לו הרב: "אני רע, מה אכפת לך?". יוני שאל אותו מה מפריע לו - והרב תמייב השיב: "הוא מדבר, הוא צועק. אני לא חייב, אני לא מטפלת". יוני טען: "אתה מזלזל בו, תכבד אותו, אתה לא נותן לו צ’אנס" - אלא שתמייב השיב מצידו: "אני לא יכול לתת צ’אנס לילד שהוא לא רגיל".

לאחר מכן, יוני ובנו המשיכו להנות בבית הכנסת והתפללו תפילת מנחה וערבית, אלא שלטענתו במהלך קריאת הקדיש הרב תמייב דרש שיוציא את בנו שי מבית הכנסת - והוא סירב לכך.

"המטרה היא לא לפגוע ברב אלא לעורר מודעות לכך, אני רוצה שיתייחסו לבן שלי בצורה רגילה", מבהיר יוני. "הייתי מצפה ממנו כבן אדם לבוא ולדבר - להגיד איך אפשר לקבל את הילד. זה גם תורם לתלמידים שלו ולאנשים סביבו בקהילה".

"הילד נכנס לחרדות מטבע הדברים ואני לא יכול לקחת אותו למקום שהוא לא רגיל אליו. לוקח לו זמן עד שהוא מתרגל וכאב לי מאוד שכל הילדים האלו מבחינתו הם 'חולי נפש'", מוסיף האב. "המטרה היא שישנו את ההתנהלות הזו או שלפחות שהקהל ידע להיזהר. לא מוכן שרב כזה ילמד אותי או את הילד, זו בושה והוא לא ראוי", כך לדבריו.

תגובות:

הרב שלמה תמייב טרם השיב לפניית N12.

גבאי בית הכנסת הרב אבנר חפיזוב מסר: "אני מרחם על הילד ומכבד אותו. מבחינתי שייכנס, אבל זו החלטה של הרב".

מהמועצה הדתית בתל אביב-יפו נמסר בתגובה: "מיד עם פניית עמותת אלו"ט וכן פניית אתר שווים, יצרנו קשר עם הרב תמייב, על מנת לסייע במציאת פתרון לבעיה שנוצרה. הסברנו את החשיבות בהכלה ושבבית הכנסת יש מקום לכולם להתפלל. לאחר ששמענו את עמדתו של הרב, סוכם כי הוא יפגש עם האבא, על מנת למצוא את הדרך לאפשר את השתלבותו בבית הכנסת ובתפילות. אנחנו רואים בנושא זה שליחות ומצווה חשובות לכל דבר ועניין".

מהתנועה המסורתית נמסר בתגובה: "התנועה המסורתית מזועזעת והמומה לראות שרב מעלה על דעתו לנהוג כך באנשים עם צרכים מיוחדים. זו לא דרך היהדות. בתי הכנסת שלנו ימשיכו להעלות לתורה, לחגוג בר ובת מצווה ולעשות הכל כדי שסביבת התפילה תהיה מותאמת ונגישה לבעלי צרכים מיוחדים".