גיל מלמד, תושב תל אביב שנכח אתמול (שני) בטקס הזיכרון לזכר קהילות יוון שבו נאם בועז ביסמוט, טען שהותקף באלימות לאחר שמחה על נוכחותו של חבר הכנסת באירוע. ל-N12 אמר מלמד כי המחאה נגד ביסמוט שפרצה במקום לא הייתה מאורגנת או מתוכננת וכי הוא לא גורש מבית הכנסת כפי שנטען: "ביסמוט היה יכול לעזוב כשהוא ראה את המהומה שנוצרה ולכבד את השורדים, אבל הוא בחר להישאר. זה מה שהם צריכים לראות?".

גיל מלמד, טוען שהותקף אחרי טקס יום השואה בהשתתפות
גיל מלמד שטוען שהותקף אחרי טקס יום השואה בהשתתפות בועז ביסמוט

מלמד סיפר כי כדור שני לניצולי שואה הוא פוקד את אירוע הזיכרון הזה כבר כ-30 שנה, יחד עם אשתו שהיא דור שלישי לשורדי אושוויץ מקהילת סלוניקי. "בשנים האחרונות היו מספר פעמים שהגיע ח"כ אופיר אקוניס", מספר מלמד. "גם אם אני לא תומך בעמדותיו - לגיטימי מבחינתי, הוא חלק מקהילת יהודים יוצאי סלוניקי. הוא גם נואם וזה לא יצר יותר מדי בעיות".

מלמד הוסיף כי לאור האווירה הפוליטית הנפיצה השנה, "בדקנו את התוכנייה של האירוע לפני ואמרנו שאם איזושהי אישיות פוליטית מתכננת להגיע - אנחנו לא נגיע", אמר. "בהזמנה לא הופיעה כזו (ר' תמונה) אז הגענו יחד עם הבן והבת שלנו".

"במהלך הטקס פתאום קראו לבועז ביסמוט לנאום", סיפר מלמד, "מיד קמתי והתחלתי לצאת החוצה, ובדרך צעקתי 'בושה' - לא לביסמוט אגב, אלא למארגנים שהשליכו גפרור בוער לאדי דלק - ויצאתי החוצה".

מלמד אמר שאחריו יצא אדם ("שלא הגיע לטקס הזה מעולם") שצעק "מי אמר בושה?!" וכשהסתובב אליו אותו אדם תקף אותו באלימות - "באגרופים ובשנאה". "היו אנשים, שמשכו אותי, היו אנשים שמשכו אותו - הייתה שם חבורה של בריונים שלא קשורה בכלל לקהילה ושני אנשים שאני לא מכיר פשוט הבריחו אותו מהיציאה האחורית כדי שלא יצלמו אותו כנראה".

על אף שכבר יצא מבית הכנסת, מלמד סיפר שבשלב זה המהומה התלהטה ובתיעוד מהאירוע ביסמוט עמד על הבמה באותו הזמן. "אף אחד לא הפריע בזמן הנאום עצמו - כי כולם יצאו החוצה. ועדיין זה לא גרם לביסמוט לעזוב על מנת להרגיע את הרוחות - אלא להפך, הוא עמד ונאם את כל הנאום שלו. לא היה שם אף בן אדם עם שלט ולא עם חולצה, כי זה לא קשור למחאה מאורגנת".

"המהומות נמשכו גם אחרי שביסמוט עזב, זה יצר דינמיקה מטורפת בין האנשים - כעסים, צעקות ומילים מזעזעות", הוסיף מלמד.

"אתם האחים שלי גם אם לא תתנו לי לדבר"


גם שלמה מונטקיו, שמשתייך לקהילת יוצאי יוון ונכח גם כן בטקס כמדי שנה, אמר שמהרגע שביסמוט עלה לבמה התחילה המהומה. "כל בית הכנסת עמד על הרגליים - צעקות בעד ונגד, טירוף מהלך על שתיים. צעקו בהתלהמות וניסו לסלק אותו, וכשלא הצליחו עזבו בהמוניהם את האולם".

צעקות לעבר ח
חבר הכנסת בועז ביסמוט בטקס שורדי השואה|צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

"ביסמוט התעקש להמשיך לדבר, ומבעד לרעש הגדול הצלחתי לשמוע שהתייחס למהומה ואמר 'אתם האחים שלי גם אם לא תתנו לי לדבר'", סיפר מונטקיו. "אני לא יודע אם זה מה שהוא תכנן להגיד עוד לפני שהתחילה המהומה. לא יודע גם אם הוא בא עם עוד אנשים אבל באחד הסרטונים רואים שמישהו מלווה אותו החוצה, לא יודע אם זה האנשים שלו".

גם מבחינת מונטקיו - האחריות לאירוע היא של ארגון ניצולי מחנות ההשמדה יוצאי יוון בישראל, ולא של חבר הכנסת או של מי שמחה נגדו: "זו הייתה שגיאה של הארגון. חברי הארגון הזמינו אותו".

מלמד ביקש למחות על מה שהוא מכנה מסגור האירוע כפרובוקציה מכוונת של ארגוני המחאה: "ניגשתי משם לתחנת המשטרה להגיש תלונה, ובזמן הזה אני רואה במדיה שהנרטיב הוא ש'בועז ביסמוט גורש מבית הכנסת', 'פעילי המחאה גירשו אותו' - לא היה ולא נברא! הוא לא בא לנאום 'אחים אנחנו', וגם אם הוא לא התכוון לזה - את המהומה הוא יצר".

"היו שם 4-5 שורדי שואה אחרונים שעוד נותרו בחיים, זו אולי הפעם האחרונה שהם זוכים להגיע לטקס הזה, זה מה שהם צריכים לראות?", סיכם מלמד.