נשיא המדינה יצחק הרצוג, ראשון הנואמים, סיפר אמש (שני) בטקס הזיכרון לשואה ולגבורה ביד ושם, על "מוזיאון השלדים" על אדמת צרפת הכבושה - שיועד כדי להציג את ה"גזע הנכחד". בנאומו, הציג נשיא המדינה בפני הציבור הישראלי תמונה של זיגברט (זיגי) רוזנטל, אחד מהקורבנות שנרצחו - ואיבריו נשמרו לתצוגה במוזיאון זה.
רוזנטל, היה בן 40 כשנולד בנו הבכור דני, בעיר ברלין שבגרמניה הנאצית. "התמונה הזו היא תמונה נדירה שלהם יחד. רגע קטן, זך וטהור; בטרם ייחרב עולמם", אמר הנשיא והציג את תמונתם. התמונה צולמה בשנת 1939, בטרם נשלחה המשפחה כולה לאשוויץ. דני, היה כבן 3 בלבד, ונשלח לתאי הגזים ביחד עם אמו ארנה.
"86 עולמות שהפכו לאיברים כרותים"
זיגי נשלח בסופו של דבר למחנה ההשמדה נצוויילר-שטרוטהוף שבצרפת - שם נרצח ביחד עם עוד 85 יהודים, ביוזמתם של אנתרופולוגים ורופאים נאציים - במטרה לבתר את גופותיהם ולהציג את איבריהם באוסף מוזיאוני שיוקדש לנחיתותו של ה"גזע הנכחד"- העם היהודי. "86 עולמות של אהבות, שמחות וחלומות שהפכו לאיברים כרותים", אמר בכאב הרצוג.
עוד הוסיף: "אוסף איברים של בני עמנו, אחינו ואחיותינו; שגופם נחתך, בותר, וחלקיו הוכנסו אל מבחנות ובקבוקי זכוכית, לתצוגה מסודרת ומקוטלגת", תיאר הנשיא. "פעם אחר פעם אחר פעם – חוללו גופם וכבודם של קורבנות הפשע הנורא והחשוך הזה".
בסיום נאומו, סיפר הרצוג את סיפורה של שרה בומברג-בירנצווייג, שהשאירה את בתה הבכורה, הדסה, בבית יתומים בבלגיה רגע לפני שגורשה למחנות המוות. "כשנפרדו הבטיחה לה שיום אחר יבוא, והן תיפגשנה שוב. שרה לא הצליחה לקיים את ההבטחה", היא נלקחה למחנה ההשמדה נצוויילר-שטרוטהוף, ומשם מצאה את דרכה ל"מוזיאון" של הנאצים בצרפת.
מאוחר יותר, בתה הדסה, אותה בת שנאלצה לעזוב, עלתה ארצה והתיישבה במושב ניר גלים. היא קראה לבתה הבכורה על שם אימה, שגורלה לא נודע במשך 60 שנה - עד שהאמת המצמררת נחשפה. "שוחחתי השבוע עם שרה פסטל-בל, נכדתה של שרה, שנמצאת כאן הערב יחד עם משפחתה", אמר. "זו התשובה המוחצת ביותר, למי שכינו אותנו – גזע נכחד. שרה ומשפחתה מגלמים את הניצחון ואת התקווה".
"השנה היא לא שנה רגילה"
בנאומו, התייחס הנשיא הרצוג גם לקרע החברתי העמוק שנפער בחברה הישראלית: "ברגע הזה - רגע של הוד, של חסד ושל אמת – אפשר לשמוע ממש את פעימות הלב של אומה שלמה, שעומדת בפני שבוע 'הימים הנוראים' שלה – שבוע שמתחיל היום, ויסתיים במוצאי יום העצמאות ה-75 של מדינת ישראל. אבל השנה היא לא שנה רגילה. ויום הזיכרון הזה הוא לא רגיל".
"השנה התחושות מעיבות, הכתפיים שחוחות, כמו מעידות על כובד המחלוקת שרובצת עלינו", הוסיף הרצוג. "אני פונה אליכם – אזרחיות ואזרחי ישראל, בתפילה זכה, שנשאיר את הימים הקדושים האלה, שמתחילים הערב ומסתיימים ביום העצמאות, מעל לכל מחלוקת; ונתייחד כולנו, כתמיד – בשותפות, באבל, בזיכרון".