אירועי יום הזיכרון לשואה ולגבורה נפתחו הבוקר (שלישי) בצפירה בת 2 דקות - וכעת נערכים טקסי זיכרון ליד אנדרטאות לזכר הנספים, באתרי זיכרון, במוסדות חינוך, במוסדות ציבור ובמחנות צה"ל. ב"יד ושם" נערך מוקדם יותר טקס הנחת זרים באנדרטה לזכר מרד גטו ורשה, וכעת מתקיים במשכן הכנסת טקס "לכל איש יש שם". אירועי יום הזיכרון יינעלו בעצרת בקיבוץ לוחמי הגטאות.

יצחק הרצוג, בנימין נתניהו, אמיר אוחנה, אסתר חיות (צילום: לע
הנשיא הרצוג, רה"מ נתניהו, יו"ר הכנסת אוחנה ונשיאת העליון חיות בצפירה|צילום: לע"מ

יום השואה 2023 - סיקור N12

הנשיא הרצוג אמר בטקס בכנסת: "אנחנו איננו זוכרים מספרים, אנחנו זוכרים את החיים, את בני האדם. כי שם של כל יהודי שעלה באש ושמונים שנה אחר כך עדיין נקרא בקול רם בירושלים, בבית המחוקקים של מדינת הלאום היהודית והדמוקרטית שלנו, הוא הניצחון הגדול".

עוד הוסיף הרצוג: "אני מבקש להזכיר כאן את דבריה המרגשים של שורדת השואה שושנה וייס אמש ביד ושם שקראה לכולנו להתלכד ולהתאחד לשמור על עמנו ומולדתנו כי אין לנו ארץ אחרת. בואו נקשיב לה".

יום הזיכרון לשואה ולגבורה תשפ
מתייחדים עם זכר ששת המיליונים|צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90

אמש בערב בשעה 20:00 התקיימה עצרת הפתיחה הממלכתית בכיכר גטו ורשה ב"יד ושם". בטקס נאמו נשיא המדינה יצחק הרצוג וראש הממשלה בנימין נתניהו. כמו כן, השתתפו בעצרת שורדי שואה ובני משפחותיהם. החנויות והעסקים ברחבי הארץ, שנסגרו אתמול בשעה 19:00 ייפתחו כרגיל במהלך היום. התחבורה הציבורית תפעל כסדרה לאורך כל שעות היום.

אירועי יום השואה 2023

בשעה 10:00 נשמעה צפירת יום הזיכרון לשואה ולגבורה למשך שתי דקות. את אירועי יום הזיכרון לשואה ולגבורה נועלות עצרת תנועות הנוער, שנערכת באנדרטה לזכרו של מרדכי אנילביץ' בקיבוץ יד מרדכי, ועצרת זיכרון בקיבוץ לוחמי הגטאות בנוכחות נשיא המדינה.

יום הזיכרון לשואה ולגבורה תשפ
יום הזיכרון לשואה ולגבורה תשפ"ג|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

10:00: צפירת זיכרון שתימשך שתי דקות.

10:02: טקס הנחת הזרים באוהל יזכור שב"יד ושם" בהשתתפות נשיא המדינה יצחק הרצוג, ראש הממשלה בנימין נתניהו, יושב ראש הכנסת אמיר אוחנה, נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות, נציגים של ארגוני ניצולי שואה ולוחמי הגטאות.

ראש הממשלה בנימין נתניהו בטקס הנחת הזרים ליום הזיכ (צילום: עמוס בן גרשום, לע
ראש הממשלה בנימין נתניהו בטקס הנחת הזרים ביד ושם|צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
טקס יום הזיכרון לשואה ולגבורה תשפ
המשתתפים בטקס ב"יד ושם", אמש|צילום: אריק מרמור, פלאש 90

11:00: "לכל איש יש שם": מעמד הקראת שמות קרבנות השואה והנחת זרים על ידי הציבור הרחב. הטקס ייערך באוהל יזכור ב"יד ושם", ובמקביל גם במשכן הכנסת בחסות יו"ר הכנסת אמיר אוחנה. הטקס יתקיים בכנסת זו השנה ה-34 וייערך בסימן "התנגדות יהודית בתקופת השואה - בסימן 80 שנה למרד גטו ורשה".

הטקס ייפתח בהדלקת שישה נרות זיכרון על ידי שורדי שואה ובני משפחותיהם: שורדת השואה פליציה לייס, שורד השואה בנימין בשן, שורדת השואה סופי זקס מלווה בבתה חה"כ יסמין פרידמן, שורדת השואה פאולינה דוידסון מלווה בבנה חה"כ סימון דוידסון, דור שני לשורדי שואה חיה ניר מלווה בביתה חנ"כ שרון ניר ודור שני לשורדי שואה מיכאלה אקוניס מלווה בבנה השר אופיר אקוניס.

13:00: טקס האזכרה הממלכתי באוהל "יזכור" שב"יד ושם".

טקס יום הזיכרון לשואה ולגבורה תשפ
טקס יום הזיכרון לשואה ולגבורה, אמש ב"יד ושם"|צילום: אריק מרמור, פלאש 90

14:30: ייפתח "מצעד החיים" בפולין, שיציין 35 שנים להיווסדו. באירוע ישתתפו אלפי צועדים מרחבי העולם, כאשר המצעד יתקיים - לראשונה זה שלוש שנים אחרי מגפת הקורונה - במתכונת מלאה ובהשתתפות משלחות מיותר מ-25 מדינות.

17:30: עצרת תנועות הנוער בפארק ההנצחה בקעת הקהילות שבקצה המערבי של "יד ושם". בעצרת ישתתפו מאות מחברי תנועות הנוער.

20:00: עצרת הנעילה לאירועי יום הזיכרון לשואה ולגבורה בקיבוץ לוחמי הגטאות במעמד נשיא המדינה יצחק הרצוג.

אירועי יום הזיכרון לשואה ולגבורה נפתחו אמש בעצרת הממלכתית ברחבת כיכר גטו ורשה ב"יד ושם", שם נשאו דברים נשיא המדינה יצחק הרצוג וראש הממשלה בנימין נתניהו. "שרשרת הדורות של השורדים, ונוכחותם במקום מקודש זה, הן אות ומופת לניצחון על אויבינו", אמר ראש הממשלה. "מובן מאליו שניצחון זה אינו יכול למחוק את עוצמת הטרגדיה של עמנו בשואה: קהילות שלמות נחרבו, מיליוני אחינו ואחיותינו נטבחו במיתות מחרידות ונוסף עליהם נרצחו מיליוני בני עמים אחרים. ערכי המוסר נרמסו, התרבות האנושית רוסקה, צלם האדם הושפל עד עפר".

"צלקות הכאב אלה יישארו עמנו לנצח. ולמרות כל זאת, עלינו לזכור את הניצחון הייחודי של עם ישראל", הוסיף נתניהו בנאומו. "פסגת הניצחון היא עצמאות מדינתנו בת ה-75. ישראל היא מדינה חופשית, תוססת, דמוקרטית, עתירת הישגים. מדינה שכולנו יחד בונים אותה דור אחר דור". הוא הוסיף כי "לפני שמונה עשורים, עם יציאתנו מתהומות חוסר-הישע, נולדה לה מדינת היהודים מחדש אמנם העולם השתנה מאז, אבל הקריאות להשמדתנו לא פסקו וכיום הן באות ממשטר האימים בטהראן. הלקח העיקרי שלמדנו בשואה, הוא שעלינו לבלום את כוחות הרשע מוקדם ככל האפשר. מדינת היהודים חייבת להבטיח שיהיה בידה הכוח להגן על עצמה בכוחות עצמה מול כל אויב, מול כל איום".

נשיא המדינה יצחק הרצוג, שהיה ראשון הנואמים בעצרת, פתח את דבריו בהתייחסות למשבר החברתי: "ברגע הזה - רגע של הוד, של חסד ושל אמת – אפשר לשמוע ממש את פעימות הלב של אומה שלמה, שעומדת בפני שבוע 'הימים הנוראים' שלה – שבוע שמתחיל היום, ויסתיים במוצאי יום העצמאות ה-75 של מדינת ישראל. אבל השנה היא לא שנה רגילה. ויום הזיכרון הזה הוא לא רגיל".

"השנה התחושות מעיבות, הכתפיים שחוחות, כמו מעידות על כובד המחלוקת שרובצת עלינו. אני פונה אליכם – אזרחיות ואזרחי ישראל, בתפילה זכה, שנשאיר את הימים הקדושים האלה, שמתחילים הערב ומסתיימים ביום העצמאות, מעל לכל מחלוקת; ונתייחד כולנו, כתמיד – בשותפות, באבל, בזיכרון".

בנאומו, הדגיש הנשיא כי "התועבה הנאצית – היא רשע שאין לו תקדים, ואין דומה לו בשום קנה מידה. זה לא עוד רוע. זו אינסופיות של זוועה. עלינו לזכור, לשנן ולהפנים שוב ושוב: אלה – ורק אלה – נאצים. זו – ורק זו – שואה. גם כשאנו בעיצומן של מחלוקות עזות, על גורל, על ייעוד, על אמונה, על ערכים, עלינו להיזהר ולהישמר מכל דימוי, מכל השוואה – לא לשואה, ולא לנאצים".

בישראל חיים 147,199 ניצולי שואה

בישראל חיים היום 147,199 ניצולי שואה, בהם 462 ניצולים שעברו את גיל מאה. למרות כל ההבטחות, מצבם הכלכלי של רבים מהניצולים קשה ו-31% מהם מקבלים מהביטוח הלאומי תוספת השלמת הכנסה. בשנה האחרונה הלכו לעולמם 14,201 ניצולים וניצולות – כארבעים מדי יום.

מחר בבוקר תיפתח העצרת ביד ושם בהשמעת צפירת דומיה בת שתי דקות, ולאחריה יתקיים טקס הנחת הזרים בידי נציגים רשמיים של ארגוני הניצולים ומוסדות רבים אחרים. גם אתרי הנצחה אחרים בארץ, כגון בית לוחמי הגטאות ומוזיאון יד מרדכי, יקיימו טקסים לציון יום הזיכרון לשואה ולגבורה, וכן בתי ספר, בסיסים צבאיים, עיריות ומועצות מקומיות.

השנה יעמוד יום הזיכרון לשואה ולגבורה בסימן 80 שנה למרד גטו ורשה. יד ושם מזמין את הציבור לראשונה לבקר במיצג חדש – ספר השמות. זהו מיצג רחב ממדים ובו שמות 4,800,000 קורבנות שואה שאסף יד ושם מיום היווסדו. השמות מודפסים על גבי דפים של מטר וחצי על מטר, ואורכו של הספר שמונה מטר.