י', גבר בן 65 שנפטר לפני כשנה, השאיר אחריו צוואה בשווי של כ-6 מיליון שקלים המיועדת לאשתו ב-11 השנים האחרונות לחייו. כשאלמנתו הגיעה לפדות את הצוואה, היא גילתה שקיימת התנגדות דווקא מצד אשתו הקודמת, שממנה התגרש שנים רבות קודם לכן. לטענת הגרושה, הסכום שהותיר אחריו המנוח שייך לה מכיוון שמעולם לא קיבלה מכתב לביטול הצוואה ההדדית עליה חתמו, שבה צוין שהיא היורשת הבלעדית של נכסיו.

י' היה נשוי 3 פעמים בחייו והצליח להעמיד עסק מצליח. מנישואיו הראשונים נולדו לו שלושה ילדים, אך הנישואים הסתיימו בשנת 2006. בשנת 2007 הוא התחתן בשנית עם אישה שעמדה ללדת את תינוקם המשותף - איתה הוא חתם על הצוואה. זמן קצר לאחר מכן יחסיהם התדרדרו והם נכנסו להליך גירושים מורכב שכלל הודעות על רצון להיפרד, תביעת גירושין, צווי עיכוב יציאה מהארץ ותביעות נוספות. אלו הובילו לנתק מוחלט ביניהם עד ליום מותו.

התביעה התגלגלה לבית המשפט

בתגובה להתנגדותה של הגרושה, האלמנה טענה שבזמן שי' והגרושה היו נשואים, היא השתלטה לו על העסק והעבירה כספים לחשבונה האישי, מיררה את חייו, ניצלה אותו, סחטה אותו כלכלית ואיימה עליו - כל זאת כשהוא שימש כמטפל העיקרי של התינוקת. בשנת 2010, העביר י' לאשתו השנייה הודעה בה ציין כי הוא מעוניין בפירוד וגירושים. על פי כתב התגובה שהגישה האלמנה לבית המשפט, הגרושה התנגדה לקבל את המכתב והוא נאלץ להגיש כתב תביעה לגירושים לבית הדין הרבני. האישה הסכימה לבסוף להתגרש, והוא ביקש משמרת בלעדית על בתם המשותפת מתוך חשש, לטענתו, לחיי בתו. לאחר הגירושים, כך לטענת האלמנה, הגרושה מנעה מבתם המשותפת לראות את י', הסיתה את הילדה נגדו - וכתוצאה מכך הבת סירבה לקיים קשר עם האב.

בשנת 2021, בחודשים שקדמו למותו, י' ערך צוואה חדשה שבה ביקש להוריש לאשתו באותו זמן את מלוא הסכום של ה-6 מיליון שקלים. למרות זאת, הגרושה טענה שי' לא שלח לה הודעה בכתב בדבר רצונו לבטל את הצוואה ההדדית, ולכן, לטענתה – היא הצוואה אותה יש לקיים. למעשה, לטענתה, אין תוקף לצוואתו המאוחרת לטובת אשתו השלישית.

על פי החוק בנושא צוואות הדדיות, כאשר מתקיים מצב בו בני זוג עורכים צוואה שכזאת, אף אחד מבני הזוג לא יכול לבטל את הצוואה, אלא אם אחד הצדדים הודיע בכתב לבן הזוג האחר על רצונו לבטל את הצוואה.

עו
מייצג את אלמנתו של המנוח, עו"ד בעז קראוס|צילום: משה טסלר

"כדי לבטל צוואה הדדית יש צורך בהודעה בכתב", ציין עו"ד בעז קראוס המייצג את אלמנתו של י', שבידיה הצוואה משנת 2021. "עם זאת, ברור שכאשר בני זוג מנהלים הליכי גירושים קשים ומנתקים כל קשר - יש לראות בהליכים אלה סוג של 'הודעה בכתב' ויש לפרש את החוק באופן הרחב ביותר. לכן, לא תעלה על הדעת כל פרשנות אחרת. ידוע כי המנוח ואשתו האחרונה אהבו אהבת נפש והצוואה עבורה היא זו שצריכה להתקיים". הנושא נידון כעת בבית המשפט.

>>> לפניות לכתבת: avivitm@ch2news.co.il