איזו עיר הכי סובלת משימוש בבואש? אחד הכלים שעומדים לרשות המשטרה בפיזור הפגנות המוניות הוא הבואש, כלי רכב שמתיז נוזל בעוצמה רבה ומפיץ ריח רע שפוגע גם בתושבים שלא השתתפו בהפגנה. מנתונים חדשים שהגיעו לידי N12 באמצעות חוק חופש המידע ונחשפים היום (חמישי), עולה כי בשנתיים האחרונות - כמעט כל השימושים בבואש בארץ נעשו בעיר הבירה, ירושלים. 

לרשימה המלאה של שימוש המשטרה בבואש

על פי נתוני משטרת ישראל, בשנתיים האחרונות (2021-2022) נעשו 152 שימושים במכונית ההתזה מסוג בואש בתור אמצעי לפיזור הפגנות. 136 מהם היו במסגרת עימותים והפרות סדר בירושלים. בין העימותים שבהם נעשה השימוש: מחאת בלפור נגד בנימין נתניהו, מחאות רבות של הפלגים החרדים הקיצוניים - בין היתר בעקבות עבודות הרכבת הקלה, באירוע הצתת חנות סלולר ובמעצרי סרבני גיוס ומחאות לאומניות בשער שכם לפני מבצע שומר החומות.

עיר נוספת שבה נעשה שימוש במכת"ז היא אום אל-פחם. בפברואר 2021 פרצו מחאות כנגד אלימות משטרתית כלפי המגזר הערבי ונגד פשיעה בחברה הערבית. השימוש האחרון של המשטרה בבואש באום אל-פחם נעשה ב-15 במאי באותה השנה, בעימותים שפרצו בעקבות מותו של מוחמד מחמאיד כיוואן בן ה-17 שנורה למוות.

שוטרים עוצרים מפגין ליד מעון רה
שוטרים עוצרים מפגין סמוך לבלפור, ארכיון|צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

שלוש פעמים השתמשה המשטרה בבואש בעיר בית שמש: הפעם האחרונה התרחשה בספטמבר האחרון במחאה נגד מרוץ נשים בעיר. המפגינים הציתו קוצים בכמה מוקדים, וניידת כיבוי אש שהוזמנה למקום ספגה מטח אבנים מהמפגינים. בעקבות זאת המשטרה הפעילה אמצעים לפיזור ההפגנה.

הנוזל שמכיל הבואש הוא תמיסה מימית של שמרים וסודה לשתיה, שמשארה ריח חריף בשכונה - גם לאחר סיומה של ההפגנה. תושב הבירה סיפר בשיחה עם N12: "החיים בירושלים הפכו לסיוט. ההפגנות משבשות לנו את החיים, אף פעם אני לא יודע באיזו שעה אחזור הביתה. כשהמשטרה משתמשת בבואש - הריח נדבק לנו לבגדים ולנעליים ואנחנו ממשיכים לסבול ימים שלמים אחרי ההפגנה". 

גם ראש עיריית ירושלים משה ליאון התבטא בעבר נגד השימוש בבואש בעיר ואמר אמש בשיחה עם מפקד מחוז ירושלים במשטרה דורון תורג'מן: "אין מקום להפעלת בואש בתוך שכונת מגורים. זו תגובה לא מידתית שלא מקובלת בשום מקום אחר בארץ מלבד ירושלים". הנתונים שמתפרסמים כעת מוכיחים זאת.

מכתזית בירושלים בהפגנות חרדים נגד הרכבת הקלה (צילום: מחאות החרדים הקיצוניים)
מכתזית בירושלים בהפגנות חרדים נגד הרכבת הקלה|צילום: מחאות החרדים הקיצוניים

גורמים במשטרה טענו כי השימוש באמצעים לפיזור הפרות סדר נעשה בהתאם להתרחשויות. עוד הוסיפו כי לכוחות בשטח יש סט של אמצעים וכלים - והשימוש בבואש נעשה רק כמוצא אחרון. "אלו לא הפגנות רגילות אלא התפרעויות והפרות סדר קשות שמסכנות את תושבי העיר ובירושלים הן מתרחשות לעתים קרובות ולכן נעשה השימוש במכת"ז", הוסיפו. הם טענו כי מבחינת המשטרה זה לא משנה מי האוכלוסייה שמוחה, אלא רק מה קורה בשטח: אם יש אלימות או ונדליזם, זה מחייב תגובה משמעותית". 

עו"ד ברק קדם, שותף במשרד 'ארבוס קדם צור' המייצג נפגעי אלימות משטרתית בהפגנות בירושלים, מסר בתגובה לנתונים: "זה לא סוד שהיד קלה על ההדק בהפגנות בירושלים וכעת הנתונים מוכיחים זאת. השימוש בבואש צריך להיות מוצא אחרון ולא כלי ברירת מחדל לפיזור הפגנות. העובדה כי המשטרה משתמשת בבואש בממוצע פעם בשבוע צריכה להדאיג את כולנו ומצריכה חשבון נפש עמוק של משטרת ישראל".