חשיפת N12: מדינת ישראל מגרשת לאוקראינה תלמידת י"ב, שחקנית כדוריד מצטיינת בנבחרת ישראל. נראה כי המלחמה הקשה שמתנהלת באוקראינה לא מעניינת את הוועדה ההומניטרית של משרד הפנים. אוקסנה ובתה ליזה, המתגוררות בישראל עשר שנים קיבלו השבוע הודעה ולפיה עליהן לשוב לאזור המלחמה בעיר חרסון תוך 14 יום, מפני שמדינת ישראל לא מקבלת את בקשתן להישאר בארץ.

אוקסנה וליזה קוזמינה מפתח תקווה, גרות בישראל 10 שנים. אוקסנה הגיעה לראשונה לארץ כתיירת ונישאה לאזרח ישראלי, כשהשניים חיו יחד במשך שמונה שנים עד שנפטר בפתאומיות בשנת 2019. הבית של אוקסנה באוקראינה נמצא בעיר חרסון, שמצויה תחת הכיבוש הרוסי במשך מרבית המלחמה, ובנה הגדול אלכסיי משרת בצבא האוקראיני ומשתתף בלחימה.

האם והבת שבסכנת גירוש לאוקראינה (צילום: n12)
"חיכינו חצי שנה לתשובה, ועכשיו אנחנו צריכות לעזוב את ישראל". אוקסנה וליזה קוזמינה |צילום: n12

בראיון בלעדי מספרת אוקסנה: "בחודש פברואר, כמה שעות לאחר שפרצה המלחמה באוקראינה, הייתה לנו פגישה ברשות האוכלוסין. הבן שלי חייל בצבא האוקראיני והייתי מאוד לחוצה באותו היום. חיכינו חצי שנה לתשובה ועכשיו קיבלנו הודעה שתוך 14 ימים אנחנו צריכות לעזוב את ישראל".

ליזה בת ה-18 החלה השנה את הלימודים בכיתה י"ב בבית הספר יצחק שמיר ומשחקת כדוריד בנבחרת הבוגרות. היא מספרת: "אני ממש רוצה להמשיך לגור בישראל, החיים שלי כאן. הילדות שלי הייתה פה ואני לא רואה את עצמי במקום אחר. אני רוצה להתגייר ולשרת בצבא, ומכיוון שאין לי אפילו מסמך אחד שאני יכולה לגור בארץ אני תקועה במקום. חברים שלי קיבלו צו גיוס וזומנו ליום המאה ושואלים אותי: מתי את? ואני לא יודעת מה לענות".

הצבא הרוסי בחרסון, בתחילת המלחמה (צילום: TASS)
כוחות הצבא הרוסי בסמוך לעיר חרסון שבאוקראינה|צילום: TASS

במכתב שעליו חתומה הדס דריקס, מנהלת תחום ועדות הומניטריות של רשות האוכלוסין וההגירה, נכתב בנימוקי ההחלטה לגירוש: "שהות ארוכה בישראל איננה מהווה כשלעצמה טעם הומניטרי המצדיק הענקת מעמד בישראל. לאוקסנה אין כל משפחה בישראל מלבד ביתה ומאידך באוקראינה שוהים בנה ואחותה והיא שומר עמם על קשר".

עוד נכתב בהחלטת רשות האוכלוסין שנשלח לאוקסנה וליזה: "הטענות והנסיבות אינן מהוות טעם הומינטרי המצדיק מתן מעמד בישראל. לא מצאתי מקום להעלאת העניין לדיון בוועדה הבין-משרדית המייעצת למתן מעמד, ועליכן לצאת מן הארץ תוך 14 ימים מקבלת מכתב זה".

ראובן יוספולסקי, מאמן נבחרת הבוגרות של ישראל בכדוריד, סיפר: "ליזה היא שחקנית גבוהה, חזקה ואתלטית עם יכולות טכניות מאוד גבוהות. זו שחקנית שאין ספק שיש לה עתיד ורוד בכדוריד הישראלי, היא יכולה לייצג את ישראל בחו"ל יחד עם הנבחרת. יש פה ילדה שמדברת עברית, חיה בישראל, היא ישראלית לכל דבר והיא רוצה לפתח את החלום שלה - החלום שלה זה כדוריד. שחקנים בנבחרות ישראל מקבלים אזרחות בכל ענפי הספורט והגיע הזמן שהמדינה תעזור גם לכדוריד נשים".

תלמידת י
"הילדות שלי הייתה פה ואני לא רואה את עצמי במקום אחר". ליזה קוזמינה במהלך משחק כדוריד|צילום: GRANOLLERS CUP2019

ח"כ מוסי רז (מרצ) ששמע על סיפורן של אוקסנה וליזה אמר ל-N12: "הגיעה אליי פנייה של שתי נשים - תלמידת תיכון ואמא שלה, שנמצאות פה כבר עשר שנים ומעמדן כאן בסכנה. התלמידה לא מכירה ארץ אחרת והן קיבלו מכתב מרשות ההגירה וחוששות מגירוש. אני חושב שאסור להשלים עם מצב שיש תלמידה בישראל שהולכת לבית ספר עם תלמידים ישראלים, שלא מכירה מדינה אחרת, שחוששת מגירוש שלה או של אימא שלה. ובטח לא במקרה ששתיהן מאוקראינה שנמצאת תחת מלחמה ומסוכן לחזור לשם. מדינת ישראל צריכה לגלות לב הרבה יותר רחב".

ח"כ רז פנה לרשות האוכלוסין וקיבל מהם סירוב לשנות את ההחלטה, ולאחר מכן פנה גם לשרת הפנים איילת שקד: "ביקשתי משרת הפנים שקד להתערב: יש לה את הסמכות לדאוג שהתלמידה תוכל ללמוד בשקט ותישאר בישראל לצמיתות".

מרשות האוכלוסין נמסר בתגובה: "בשנת 2011 נכנסה אוקסנה לישראל לראשונה עם אשרת תייר למשך ארבעה חודשים, ומאז נכנסה ויצאה לסירוגין מישראל יחד עם ביתה ליזה. בשנת 2012 הגישה בקשה לקבלת מעמד מכוח נישואיה לאזרח ישראלי, אך הבקשה סורבה עקב חוסר כנות בקשר. שנה לאחר מכן ביקש הישראלי לפתוח מחדש את הבקשה אך לאחר מספר חודשים הודיע על פרידתם.

"בשנת 2015 הודיעו בני הזוג כי חזרו לחיות יחד אך בקשתן של אוקסנה וביתה נדחתה בשנית עקב חוסר כנות בקשר. ביולי 2019 אושפז הישראלי בבית חולים ובידי הרשות מידע לפיו אוקסנה יצאה מהארץ בתקופה זו. באוגוסט 2019 נפטר הישראלי ואוקסנה וביתה הגישו בקשה לקבלת מעמד מטעמים הומניטריים, בטענה כי השניים ניהלו קשר זוגי לאורך השנים ושאוקסנה טיפלה בו במהלך שהותו בבית החולים.

"הוועדה הבין-משרדית דנה בבקשה, ועל סמך תקופות השהייה הרבות שלה ושל בתה הוחלט כי ישראל אינה מרכז חייהן. בבחינת הזוגיות של אוקסנה והמנוח נמצא כי הקשר בין השניים לא היה כן, דבר הנוגד את התנאי ההכרחי להעברת הבקשה לוועדה הבין-משרדית. בבחינת כל הנסיבות הוחלט כי לא קיימת הצדקה לדון בבקשה במסגרת הוועדה הבין-משרדית מטעמים הומניטריים".