פרויקט מיוחד: קצבת הזקנה הבסיסית עומדת היום על כ-1,600 שקלים לאדם. יחד עם השלמת הכנסה שמיועדת לקשישים העניים ביותר, היא מגיעה לגובה של 3,800 שקלים בממוצע בחודש - אבל עדיין, מאות אלפי קשישים בישראל לא מצליחים להתקיים בכבוד. בשבוע האחרון ליווינו קשישים שתיארו את המציאות הבלתי אפשרית שבה הקצבה לא עולה – אבל המחירים דווקא לא מפסיקים לעלות.

פנינה אפוטקר (צילום: חדשות 12)
"עכשיו כשאני זקנה זורקים אותי לכלבים?", פנינה|צילום: חדשות 12

"מה הכי מפחיד אותי? שאהיה ברחוב"

כבר חודשיים שפנינה אפוטקר בת ה-67 פורקת ארגזים בדירה החדשה שהיא שוכרת בחריש. בכל פעם היא מסדרת עוד קצת את המקום החדש שמצאה לה, רחוק מהבית שנאלצה למכור בכפר סבא. "הבנתי שיכול להיות שאני הולכת לאבד את הבית למשכנתה, כי הייתה לי משכנתה מאוד גבוהה כי לקחתי בגיל מבוגר, גיל 55. מכרתי את הדירה, וחיפשתי משהו במרכז אבל זה היה בלתי אפשרי בגלל הסכומים היקרים של השכירויות, והגעתי לחריש", היא מספרת.

לפני יותר מעשור בעלה נפטר. בכספי הביטוח היא קנתה לראשונה בחייה בית משלה. אז עוד עבדה כמנהלת מחקרים קליניים, עם ניסיון של יותר מ-20 שנה כאחות בבית חולים - הרוויחה יפה והצליחה לחסוך. אבל בשנתיים האחרונות הפסיקו להציע לה עבודות, ועם קצבה של 2,300 שקלים ופנסיה של 2,000 שקלים – היא לא יכלה לשלם את המשכנתה.

"הבנתי שהמצב הוא לא כל כך נחמד, כי כבר בגיל מבוגר לא כל כך אוהבים לתת עבודות לאנשים מבוגרים. הצלחתי איכשהו לעבוד עד גיל 64, עד 2019 בעצם. וזהו, סגרתי את התיק שלי. נשארתי בלי פנסיה, עד שקיבלתי את הביטוח לאומי, והתחלתי לאכול את החסכונות שלי".

 

 

כששאלנו את פנינה מה הדבר שהכי מפחיד אותה, היא ענתה בפשטות: "שייגמר לי הכסף, ואני אהיה ברחוב. זה נכון שעכשיו יש לי, אני ברווחה מהכסף שלי, אבל אני כל הזמן חושבת עוד כמה זה יספיק לי".

לכמעט 60 אחוזים מהקשישים כיום אין פנסיה. בעבר לא היה חוק פנסיה חובה שחייב אותם לחסוך. כלומר, מאות אלפי קשישים חיים בעיקר מקצבת הזקנה. הקשישים העניים ביותר זכאים לתוספת השלמת הכנסה שמעלה את הקצבה שלהם לגובה ממוצע של 3,800 שקלים בלבד. אבל זה פתרון שמתעלם משכבה שלמה של קשישים  שאולי לא נמצאים בקו התחתון של העוני - אבל הם בדרך לשם. 

"אין לי פנסיה, אין לי חסכונות, אין לי כלום"

עד גיל 50 עבדה רחלי מנוכין בת ה-74 ממודיעין בבנק מרכזי. עם הגירושים מבעלה עזבה את העבודה, ובכספי הפיצויים קנתה את הדירה שבה היא גרה. בעשרים השנים האחרונות עבדה כעצמאית בשיווק ברשתות. לפני שנה עברה אירוע מוחי. ההכנסות נפסקו וההוצאות החלו לגדול.

"אני מתקיימת היום מקצבת זקנה והשלמת הכנסה, שביחד מגיעים ל-3,500 שקל. אין לי פנסיה, אין לי חסכונות, אין לי כלום. הייתי נשואה לבן זוג שעבד בתעשייה האווירית, אני עבדתי בבנק לאומי. היו לנו משכורות טובות, חיינו חיים מצוינים. עד לפני שנה התנדבתי, הייתי יושבת ראש ויצו במודיעין, תרמתי להרבה מאוד אנשים. היום, לצערי, אני זאת שצריכה שיעזרו לי ויתרמו. פתאום המציאות טופחת על הפנים".

רחלי מנוכין  (צילום: חדשות 12)
"לא רוצים להיות עשירים - רוצים לשרוד", רחלי|צילום: חדשות 12

"ממה שיש אני חיה – מהיד לפה"

הניה אורן בת ה-72 מחולון עובדת כרפלקסולוגית בקופת חולים. היא עצמאית, לא שכירה, כי לא הצליחו למצוא משרה מלאה למישהי בגילה. היא מתקיימת מקצבת זקנה של 2,000 שקלים בחודש. יש לה עוד 600 שקלים מהפנסיה שצברה, ובנוסף גם את ההכנסה החודשית שמשתנה לפי שעות העבודה.

לדבריה, הנושא שהכי כואב לה הוא שדווקא ילדיה הם אלה שצריכים לעזור לה. "הילדים שלי באמת דואגים לי ועושים בשבילי, אבל אני לא רוצה את זה, אני רוצה להתפרנס בכבוד. אני רוצה לקבל את הכסף שמגיע לי, שעבדתי בשבילו כל החיים שלי".

הניה מספרת שבסופי שבוע ילדיה מזמינים אותה לארוחות, מה שמקל על ההוצאות שלה – "ממה שיש אני חיה, מהיד לפה", היא אומרת. היא לא דואגת ממצבה כיום – אלא דווקא ממה שעלול לקרות בעתיד: "הדאגה שלי - מה יהיה אם אני חס וחלילה אהיה חולה. אני שומרת על עצמי לא להיות חולה, אני שומרת על הידיים שלי כמו פסנתרן בשביל לעבוד. זה פשוט לא ייאמן, אנשים לא יכולים להבין את זה".

 

הניה אורן (צילום: חדשות 12)
"ברגע שיפסיקו העבודות - אני רואה את עצמי הענייה החדשה". הניה|צילום: חדשות 12
 

"קשה לי להודות שאני צריכה עזרה"

כבר שלושה חודשים שבכל יום חמישי בשעות אחר הצוהריים אלי גבריאלי בן ה-70 ממושב אליכין אורז את התיק שלו ואת השלטים שהכין ויוצא לצומת הקרוב לביתו להפגין. "מה שאני מתמודד איתו ואנחנו מתמודדים איתו, זה לא עם העובדה שהקצבה נמוכה - אלא עם העובדה שמתעלמים מזה", הוא מסביר.

הוא עבד כמהנדס תעשייה וניהול ובעשור האחרון עובד בהדרכה שיקומית של אוכלוסיות מוחלשות, כשיש עבודה. בגלל התנהלות כלכלית לקויה הוא לא השכיל לחסוך מספיק, אבל תמיד הצליח לחיות עם הראש מעל המים. גם היום הוא מתאמץ שלא לטבוע, אבל החשש מהעתיד מוציא אותו בכל שבוע מהבית, לבקש שמישהו יקשיב.

"הגוף המנהל את המדינה קבע קריטריון שקוראים לו שכר מינימום. הקריטריון הזה נועד להבטיח קיום מכבד. ואני שומע להפתעתי את ההתהדרות של שר האוצר ועד סוף השנה הגמלאים יקבלו 70% משכר המינימום. זה יוצא לו נורא בקלות מהפה".

 

אלי גבריאלי (צילום: חדשות 12)
אלי, יוצא בכל יום חמישי להפגין|צילום: חדשות 12
השלטים של אלי גבריאלי (צילום: חדשות 12)
שלטי המחאה של אלי גבריאלי|צילום: חדשות 12

"נתוני הלמ"ס מראים לנו נתון מאוד חריף, 70 אחוז מהאנשים מעל גיל 65 – אין להם הכנסות מפנסיה, מהון או מעבודה. זה אומר שאין להם אמצעי קיום, הם מתקיימים רק מקצבאות הזקנה", טוענת טלי ניר, מנכ"לית "עמותת 121 - מנוע לשינוי חברתי".

לאחרונה הבטיח שר האוצר להעלות בעוד 500 שקלים את השלמת ההכנסה ובמקביל, במשרד הרווחה ובמשרד לשוויון חברתי עבדו על תוכנית להעלאה דיפרנציאלית של הקצבה בשיתוף מכון ברוקדייל, אבל כל זה נשאר בגדר תוכנית.

"קשה לי להודות שאני צריכה עזרה. זה לא האופי שלי. לא רוצים להיות עשירים מזה - רוצים לשרוד את היום-יום בכבוד, זה הכול", אומרת רחלי בכאב. הניה כבר מגדירה עצמה 'הענייה החדשה'. "אני שכבת ביניים. אני לא הייתי עשירה, אני גם לא ענייה, אבל ברגע שלא יעלו לנו את הקצבאות ואני אפסיק לעבוד, אני רואה את עצמי הענייה החדשה. זה לא פייר".

"כשהפסקתי לעבוד, שלושה חודשים לא קמתי מהמיטה. הייתי בדיכאון מאוד עמוק. מאוד עמוק. רציתי למות, את האמת. אם לא הייתה לי הבת - הייתי מתאבדת. אין שום ספק.  הכול עשיתי לבד, הצלחתי, הגעתי לדירה -  ואת לא שווה כלום בעצם בגלל שאת הגעת לגיל זקנה. מה שווים כל החיים שלך? עכשיו שאני זקנה זורקים אותי לכלבים?!", תוהה פנינה בקול חנוק מדמעות.

שלושה חודשים לבחירות – ומה מבטיחות המפלגות?

ביקור ביידן: הפגישה עם לפיד (צילום: קובי גדעון / לע
לפיד|צילום: קובי גדעון / לע"מ
  • יש עתיד - מדברים על מתווה של קצבת זקנה דיפרנציאלית עם דגש על מענה לִקשישים שנמצאים מעל לקו העוני אך בעלי פנסיות נמוכות, אבל במפלגה לא נוקבים בסכומים קונקרטיים.
  • כחול לבן - תקווה חדשה: מבטיחים את העלאת קצבת הזקנה הבסיסית והשלמת ההכנסה - גם כאן, בלי סכומים קונקרטיים.
  • העבודה - הצמדת הקצבּה לשיעור הגידול בעלייה בשכר הממוצע (מַדד שעלה פי שישה מִמַדַד המחירים שאליו היא מוצמדת היום).
  • ישראל ביתנו -  ליברמן הִבטיח לפני חודשיים כי יעלה את השלמת ההכנסה ב-500 שקלים נוספים, אבל במפלגה לא סיפקו תשובה רשמית.
  • מרצ - העלאת הקצבה לגובה שכר מינימום (כלומר תוספת של כ-1,500 שקלים בחודש) והצמדתה לעלייה בשיעור הגידול בשכר הממוצע במשק - בשנת התקציב הראשונה.
  • הרשימה המשותפת - השוואת קצבאות הזקנה לשכר המינימום.

ואילו מפלגות בכלל לא מתייחסות בינתיים לנושא?

  • הליכוד
  • הרוח הציונית (שקד והנדל)
  • יהדות התורה
  • ש"ס (מציינים כי יתמכו בכל הצעה, אך לא מגיעים עם מצע מגובש משלהם)
  • רע"ם
  • הציונות הדתית

אם צריך עוד הוכחה כמה הקשישים נשארו מאחור בסדר העדיפויות - היא כאן לפניכם.

בנימין נתניהו ואיילת שקד (צילום: פלאש 90)
שקד ונתניהו. המפלגות שלהם כלל לא התייחסו |צילום: פלאש 90