ועדת החקירה הממלכתית לחקר אסון הר מירון, שגבה את חייהם של 45 בני אדם ב-2021, שלחה היום (שלישי) הודעות אזהרה לראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו, לשר לביטחון הפנים לשעבר אמיר אוחנה, למפכ"ל יעקב שבתאי ובכירים נוספים. חזרנו לעדויות של נתניהו, אוחנה ושבתאי בפני ועדת החקירה – אלו הטענות של השלושה שחברי הוועדה יצטרכו להכריע בהן.
עדות נתניהו: "לא ידעתי"
ראש האופוזיציה התייצב להעיד בפני הוועדה בראשות השופטת בדימוס דבורה ברלינר לפני כחודש וחצי. נתניהו טען כי למעט הנחיות הקורונה, הוא לא היה מעורב בארגון ההילולה. "יש המון אירועים שמתרחשים כל שנה והדברים הללו בדרך כלל אינם גורמים למעורבות של ראש ממשלה - אלא אם מובאת בפניו שאלה בטיחותית מיוחדת, אז הוא מתערב", הדגיש.
נתניהו חזר והדגיש כי לא היה מודע לאזהרות על התחזוקה הלקויה של קבר רשב"י ועל האסון שעלול להתרחש. "יש מאות ואלפי סכנות ושאלות בטיחותיות במדינת ישראל. ממש ברגע זה", העיד נתניהו בוועדה. "אי אפשר ולא נדרשים לכל אחד מהם. מי שצריך לטפל באירועים האלה הם הממונים המקצועיים".
בהמשך הוסיף נתניהו: "אני רואה את עצמי אחראי למה שעמד בפניי, מבחינה אפידמיולוגית. קרה אסון נורא ואני מצר עליו. אם היה מובא בפניי הייתי מטפל בזה. אתה לא יכול לקבל את מה שאתה לא יודע. אם אתה יודע אתה מבין שיש בעיה".
המפכ"ל באיגרת ששלח לשוטרים כותב כי ימשיך להוביל את המשטרה ולא מתכוון להתפטר מתפקידו. לדבריו הוא זה שביקש את ועדת החקירה הממלכתית ושיתף איתה פעולה באופן מלא. עוד הוסיף כי זוהי שעת מבחן חשובה וכי יש להמשיך לתת למשטרה לעבוד על מנת לתת ביטחון לציבור ולמדינה.
אזהרת ועדת החקירה: היית ראש ממשלה 12 שנה - ולא ידעת?
בהודעת האזהרה שנשלחה לנתניהו, ציינו חברי הוועדה כי הוא "עלול להיפגע" אם הוועדה תגיע לכלל מסקנה כי "כמי שכיהן כראש ממשלת ישראל במשך למעלה משתים עשרה שנים רצופות בתקופה הרלוונטית (משנת 2009 ועד שנת 2021), ידע ראש הממשלה לשעבר נתניהו, או שהיה עליו לדעת, כי אתר קבר הרשב"י במירון מטופל משך שנים בצורה לקויה, שעלולה ליצור סיכון למשתתפים הרבים בהילולה המתקיימת מדי שנה בל"ג בעומר".
כמו כן, נתניהו "עלול להיפגע" אם הוועדה תגיע לכלל מסקנה כי "ראש הממשלה לשעבר נתניהו לא פעל כמצופה מראש ממשלה לתיקון מצב דברים זה. זאת, על אף שהנושא עמד במוקד דוחות חמורים של מבקר המדינה, שהנושא מערב מספר משרדי ממשלה ושהוא הובא לשולחן הממשלה במספר הזדמנויות בשנים שונות. בתוך כך, ראש הממשלה לשעבר נתניהו לא דאג למעקב יעיל אחר טיפול הממשלה בעניין, גם לאחר שבמסגרת דיון בהחלטת ממשלה בשנת 2016 הובהר שהחלטות ממשלה קודמות בנושא לא יושמו".
עדות אוחנה: "היה לי חשש אמיתי"
השר לביטחון הפנים לשעבר אמיר אוחנה לא הכחיש בעדותו בפני חברי הוועדה כי היה חשש אמיתי בקרב הרשויות שההילולה עלולה להסתיים באסון. "היה לי חשש אמיתי", הודה אוחנה והוסיף: "כל שנה אנחנו מקווים שזה יעבור בשלום, אבל אף אחד לא בא ואמר שהאירוע הזה לא יכול להתקיים ושיש סכנה בטיחותית שלא ניתן לתת לה מענה".
עוד העיד אוחנה: "מה שבאמת הדאיג אותי זה הטריבונות שרוקדים עליהן, וחששתי שהן ייפלו. אבל אמרו לי שכל שנה זה כך ושיש אישורים והיתרים". כשנשאל על ידי הוועדה אם הייתה פעולה שהוא יכול היה לעשות אחרת, השיב אוחנה: "השאלה עולה אצלי הרבה, אבל התשובה היא לא. לא היה משהו שאני או המשטרה יכולנו לעשות אחרת".
אזהרת ועדת החקירה: נבדוק אם פעלת מספיק למנוע את האסון
במכתב האזהרה שנשלח אליו, ציינו חברי הוועדה כי הוא "עלול להיפגע" אם הוועדה תגיע למסקנה כי הוא "לא פעל כמצופה משר לביטחון הפנים כשגיבש את דעתו באשר לקיום ההילולה במירון בל"ג בעומר ללא הגבלת קהל, ואף נתן לכך ביטוי פומבי, מבלי שהדבר נבחן בעבודת מטה מסודרת בנוגע למכלול המשמעויות, לרבות בחינת חלופות שונות באשר לאופן קיום ההילולה".
עוד הוא "עלול להיפגע" אם הוועדה תגיע למסקנה שהוא לא פעל כמצופה כאשר היה בפנים "מידע בנוגע לסכנות הצפויות במהלך ההילולה, ובפרט לסכנות הנובעות מרמת הצפיפות שהייתה צפויה במקום". וכן אם הוועדה תגיע למסקנה כי "השר לביטחון הפנים לשעבר אוחנה לא נתן משקל ראוי לחומרת הסכנות, לא שאל שאלות מספיקות בעניין, ולא ביקש לבחון מחדש את ההחלטה שלא להגביל קהל. משנותרה על כנה החלטה זו, לא ביקש מהמשטרה לבחון ולהציג לו דרכי פעולה אחרות להפחתת הסכנות".
עדות שבתאי: "הייתי מקבל החלטות זהות"
המפכ"ל קובי שבתאי העיד בפני חברי הוועדה כי הצפיפות בהילולה הייתה סוגיה שכולם ידעו עליה ואף דיברו על אפשרות של אסון רב נפגעים. לדבריו, חוסר היכולת של משרד הממשלה להגיע לנוסח מוסכם של תקנות לקיום ההילולה נבע מ"אולי חוסר רצון להסדיר את האירוע". שבתאי הדגיש: "זה שהמשטרה הייתה המבוגר האחראי במקום שאף אחד לא לוקח אחריות - לא הופך אותה לאחראית".
לאורך עדותו חזר שבתאי והדגיש כי לדעתו ההילולה במירון הוא אירוע "מחוזי" וציין כי "אם היום הייתי מקבל את ההחלטות - הייתי מקבל את אותן החלטות". לדבריו, מדובר באירוע שמתרחש מדי שנה ו"הדבר היחיד שהיה חדש במירון 2020 היה הקורונה. ב-2021 ככל שהתקרב האירוע - הנטייה של הממשלה הייתה לפתוח את ההר. היה קשה למנוע פולחן מיהודים בזמן שאנחנו מאפשרים לדתות אחרות".
אזהרת ועדת החקירה: נבדוק אם אישרת את ההילולה תוך התעלמות מהסכנות
בהודעת האזהרה שנשלחה לשבתאי נכתב כי הוא "עלול להיפגע" אם הוועדה תגיע למסקנה כי בתפקידו כמפכ"ל המשטרה הוא "אישר את תוכנית המבצע שגובשה במחוז צפון של המשטרה, וזאת על אף שידע שמתחם ההר, והמתחמים המשמשים בו להדלקות, אינם יכולים להכיל בבטחה את כמות המבקרים הצפויה במקום במהלך ההילולה, ותוך התעלמות מהסכנות הנלוות לכך".
כמו כן, הוא "עלול להיפגע" אם הוועדה תגיע למסקנה כי "תוכנית המבצע שאישר רנ"צ שבתאי התבססה על אותם עקרונות עליהם התבססה המשטרה בשנים קודמות, מבלי שנשקלו לעומק דרכי פעולה חלופיות, וזאת למרות שהיה על רנ"צ שבתאי לדעת כי המענים שניתנו בשנים קודמות לסכנות אינם מספקים. בפרט, לא נשקלה אפשרות להגביל את כמות הקהל באתר משיקולי בטיחות".
הוועדה גם תבדוק אם שבתאי "אישר את תוכנית המבצע כאמור, על אף שלא נתנה מענה ישים להתמודדות עם כמות הקהל והצפיפות המסוכנת שהיו צפויות בהילולה, ועל אף שלא כללה מנגנון יעיל לניהול הקהל או ויסות הקהל על סמך שיקולי בטיחות. המענים לסכנת הצפיפות שנכללו בתוכנית היו תגובתיים ולא מניעתיים, והתוכנית נסמכה באופן בלתי סביר על יכולת המפקדים בשטח לזהות מוקדי צפיפות מסוכנים באופן חזותי. זאת, בהסתמך על ניסיונם המבצעי בלבד, מבלי שהוכשרו לכך".