פרסום ראשון: על רקע גל הטרור והדרישות שנשמעו שוב לשינוי בחקיקה - משרד המשפטים העביר לוועדת השרים לחקיקה חוות דעת ולפיה יש מניעה משפטית לקדם את הצעת "חוק עונש מוות למחבלים". ההצעה מבקשת לקבוע כי יוטל עונש מוות על מי שיורשע ברצח אזרח ישראלי ממניע גזעני ומתוך מטרה לפגוע במדינת ישראל, כעונש חובה.
"עמדת היועצת המשפטית לממשלה (גלי בהרב-מיארה) הנה כי הצעת החוק אינה עומדת במבחנים החוקתיים, ויש מניעה משפטית מלקדמה", נכתב בחוות הדעת. "עונש המוות עקב מאפייניו המיוחדים מעורר שאלות קשות לגבי גבולות סמכותה של המדינה להשתמש בו והתועלת בו, המייחדים אותו מכל עונש אחר בספר החוקים, והמצדיקים זהירות יתרה והגנות מיוחדות בקביעתו".
עוד נכתב: "עמדתנו המקצועית היא שאין לקבוע עונש מוות לעבירת הרצח, בוודאי שלא עונש מיתה שהוא עונש חובה". בחוות הדעת עלה גם חשש מפני "עונש שמשמעותו היא בלתי הפיכה".
כמו כן צוין כי "עונש המוות אינו מרתיע" וכי "בדיונים שנערכו בנוגע להצעת חוק קודמת שעניינה עונש מוות בעבירות רצח בנסיבות של טרור, שהתקיימו בוועדת החוקה חוק ומשפט של הכנסת, הביעו נציגי שירות הביטחון הכללי את העמדה כי ההצעה אינה מקדמת את ההרתעה, ואף עשויה להזיק".
החוק כבר מאפשר להטיל עונש מוות
במצב הנוכחי בית משפט צבאי רשאי לגזור עונש מוות. בהצעת החוק הוצע להקל גם בנוגע לאפשרות הזו, ולקבוע כי סמכותו של בית משפט צבאי לגזור עונש מוות תהיה ברוב רגיל (ולא בהכרח פה אחד) וכי לא ניתן יהיה להקל בעונשו של מי שנגזר עליו עונש מוות בגזר דין סופי בבית משפט צבאי באזור.
במשרד המשפטים התנגדו גם לחלק הזה בהצעה וכתבו כי הוא מעורר קושי ושאלות חוקתיות. את הצעת החוק הגישו חברי הכנסת איתמר בן גביר ומאי גולן, והיא צפויה לעלות היום בשעה 14:00 לוועדת השרים לחקיקה.
על פי הצעת החוק שיזמו חברי הכנסת בן גביר וגולן מחבל שרצח אזרח ישראלי דינו גזר דין מוות. כלומר, מוות באמצעות כיסא חשמלי. על פי הנוסח בהצעה נקבע כי כל אדם שגורם למותו של אזרח ישראלי ממניע גזעני, תוך רצון לפגוע במדינת ישראל ובתקומת העם היהודי בארצו - דינו עונש מוות. בנוסף, החוק מבקש לקבוע כי לא ניתן יהיה להקל בעונשו של מחבל שקיבל עונש מוות, במטרה למנוע אפשרות לכלול מחבלים שנידונו למוות בעסקת שחרורי מחבלים.
חברי הכנסת איתמר בן גביר ומאי גולן הגיבו על עמדת היועצת המשפטית על החוק: "בכל הכבוד ליועצת המשפטית מדובר בעמדה פוליטית ולא משפטית ומצער שגם גלי בהרב-מיארה נוקטת בגישה שהיועץ המשפטי הופך חלק מהמערכת הפוליטית". גולן הוסיפה: "לידיעת היועצת המשפטית לממשלה, בדמוקרטיה הגדולה והחשובה בעולם אין 'מניעה משפטית' לגזור עונש מוות. יתרה מכך, הגיע הזמן לשים סוף לקייטנות הכלא של רוצחים שפלים ומתועבים שבמקום להיות נידונים למוות, משלימים לימודים ותואר ראשון בבתי הסוהר".