כמחצית מהישראלים תומכים בתפילת יהודים בהר הבית, כך עולה מסקר חדש של פרופ' תמר הרמן וד"ר אור ענבי מהמכון הישראלי לדמוקרטיה שפורסם היום (שלישי). הנימוק המרכזי לתמיכה בתפילה היה שמדובר בהוכחה לריבונות ישראל במקום, ואילו הנימוק המרכזי להתנגדות היה שהתפילה עלולה לגרום לתגובת נגד חריפה של העולם המוסלמי. בפילוח לפי מפלגות נמצא כי רוב גדול ממצביעי הליכוד, הציונות הדתית, ימינה, תקווה חדשה וישראל ביתנו תומכים בתפילה בהר הבית, לעומת רוב גדול של מתנגדים מקרב מפלגות המרכז שמאל והמפלגות החרדיות.

עוד עלה בסקר שבציבור נרשמה חוסר שביעות רצון מהתמודדותו של ראש הממשלה בנט עם האירועים הביטחוניים האחרונים – רק כ-33% מהציבור העניק לביצועיו ציון טוב. 21% נוספים העניקו לו ציון בינוני ו-42% העניקו לו ציון לא טוב. נמצאו פערים גדולים בין מצביעי מפלגות הקואליציה לאופוזיציה: כמעט מחצית (48%) ממצביעי הקואליציה נותנים למדיניות של בנט ציון טוב, לעומת 13% בלבד מאלה שהצביעו למפלגות האופוזיציה.

 

עימותים בהר הבית (צילום: פלאש 90)
רק כשליש מהציבור שבע רצון מביצועיו של בנט באירועים הביטחוניים|צילום: פלאש 90
עימותים בהר הבית (צילום: reuters)
מחצית מהישראלים תומכים בתפילת יהודים בהר הבית|צילום: reuters

נראה שלחוסר שביעות הרצון של הציבור מביצועיו של בנט יש השלכות גם על אמון הציבור ביציבות הממשלה. 60% מהציבור סבורים שהסיכויים שהממשלה תמשיך להתקיים עד סוף השנה נמוכים, לעומת 30% שהעריכו כי הסיכויים לכך גבוהים. מדובר בירידה חדה באמון הציבור ביכולת ההישרדות של הממשלה בהשוואה לפברואר האחרון, אז מחצית מהמרואיינים סברו כי הסיכויים לכך גבוהים. הערכה הזו אינה נחלה של האופוזיציה בלבד – למעשה, כמחצית (48%) ממצביעי מפלגות הקואליציה סבורים כי הסיכויים כי הממשלה לא תשרוד לאורך זמן נמוכים, ושיעור אף גבוה יותר בקרב מצביעי תקווה חדשה (63%) וימינה (55%).   

מי שכן יכולה להיות מעט שבעת רצון מדעת הקהל לגביה היא המשטרה – מעל מחצית מהיהודים נתנו ציונים טובים לאופן הטיפול של המשטרה באירועים הביטחוניים האחרונים. לעומת זאת בציבור היהודי 62% העריכו את התנהלות רע"ם כשלילית בהקשר לאירועים הביטחוניים, וביתר שאת, 76% מהם חשבו כך בנוגע לרשימה המשותפת. ההערכה השלילית לתפקודה של רע"ם רווחת לא רק בקרב היהודים שהצביעו בבחירות האחרונות למפלגות האופוזיציה (73%), אלא גם של מצביעי מפלגות הקואליציה שבה רע"ם חברה (53%). גם בקרב הציבור הערבי שתי המפלגות זכו להערכה שלילית.

 

מנסור עבאס במליאת הכנסת - דיוני התקציב (צילום: דוברות הכנסת - נועם מושקוביץ/דני שם טוב)
עבאס, הערכה שלילית לתפקודה של רע"ם גם בקרב יהודים וגם בקרב ערבים|צילום: דוברות הכנסת - נועם מושקוביץ/דני שם טוב

ומה באשר לתחושת ההצלחה הלאומית? פחות ממחצית מהישראלים סברו שלישראל יותר הצלחות מכישלונות - מדובר בירידה ניכרת בהשוואה ל-2020, אז חשבו כך 63% מהציבור. כרבע (27%) חשבו כי למדינת ישראל אותה מידה של הצלחה וכישלונות ואילו 19% סברו כי ישנם יותר כישלונות מהצלחות.

מדד הקול הישראלי של מרכז ויטרבי לחקר דעת קהל ומדיניות במכון הישראלי לדמוקרטיה נערך אחת לחודש על ידי פרופ' תמר הרמן וד"ר אור ענבי, ומבוסס על מדגם ארצי מייצג (751 מרואיינים) של כלל האוכלוסייה הבוגרת בישראל בגילאי 1 ומעלה. טעות הדגימה המרבית לכלל המדגם היא 3.59%.