היחידה הממשלתית לתיאום המאבק בגזענות מפרסמת היום (שני) את דוח הפעילות שלה לשנת 2021. הדוח, שמתפרסם לרגל היום הבינלאומי למאבק בגזענות, מתייחס לפעילות הממשלתית בנושא וגם לסקר שנערך בחברה הערבית בנושא גזענות ממסדית – והממצאים מטרידים. כמעט מחצית מהמתלוננים על גזענות היו ערבים או אתיופים, ושניים מתוך שלושה ערבים מספרים שחוו בעצמם "גזענות מוסדית" או מכירים אישית מישהו שנפגע ממנה.
בדוח מוצג פילוח התלונות שהגיעו ליחידה וממנו ניתן ללמוד מהם הנושאים העיקריים שהטרידו את המתלוננים. כמעט 25% מהתלונות עסקו באפליה במתן שירות, 11% מהתלונות בנושא אפליה בתעסוקה, ו-10% מהתלונות בנושא התבטאות גזענית במרחב הציבורי. כמעט רבע מהמתלוננים בשנת 2021 היו ישראלים יוצאי אתיופיה וכמעט רבע ערבים. כעשירית מהמתלוננים היו חרדים וכ-6% יוצאי ברית המועצות לשעבר.
הדוח כולל סקר שנערך בחברה הערבית. הסקר מראה ש-83% מהמשיבים סבורים שיש בישראל "גזענות מוסדית" כנגד החברה הערבית. שניים מכל שלושה ערבים מספרים שחוו בעצמם "גזענות מוסדית" או מכירים אישית מישהו שנפגע ממנה.
בדוח מפורטים כמה מהמקרים הבולטים שטופלו ב-2021. באחד המקרים צעיר ממוצא אתיופי התלונן כי הוא מופלה באופן קבוע בכניסה לסופרמרקט של חברת "ויקטורי", על בסיס מוצאו, והוא אף זכה בסכסוך משפטי עם הרשת. במקרה אחר, נהג אוטובוס של חברת "דן" סירב לעלות לאוטובוס שני אחים בני 13 ו-15 ממוצא אתיופי, והסכים לעלות רק את התלמידים בהירי העור.
בתלונה אחרת נטען ששוטרים שעלו לאוטובוס כדי לאכוף את מגבלות הקורונה - גילו שרוב נוסעי האוטובוס ערבים ולכן ניסו למצוא סיבות אחרות לחלק דוחות. השוטרים בדקו את רישיונות העבודה של הנוסעים, ושנוכחו שהכל תקין, חילקו דוחות על אי חגירת חגורת בטיחות לכל הנוסעים הערבים, ולהם בלבד. לאחר התלונה, המשטרה ביטלה את הדוחות.
במקרה נוסף שוטר שאל קטין ממוצא אתיופי ששהה בפארק ציבורי, אם קיבל אי פעם אגרוף או סטירה משוטר. הקטין השיב בשלילה, ולטענתו השוטר הכה אותו באגרוף ואמר לו: "עכשיו קיבלת". התיק הועבר למחלקה לחקירות שוטרים.
בדוח תואר גם מקרה בו נציגת שירות בבית חולים תל השומר פנתה לאישה זמן קצר לאחר לידת בתה בשאלה גזענית: "איך ההורים שלך הסכימו שתתחתני עם בעלך? אני מקווה שהבת שלך תישאר לבנה". העובדת ננזפה בעקבות המקרה.